Esports Jocs Olímpics 28/07/2022

La Generalitat presenta la seva proposta en solitari per a uns Jocs al Pirineu: "Estem llestos"

La candidatura catalana preveu la construcció d'un nou CAR d'esports de gel a la ciutat de Gavà

3 min
La consellera de presidència Laura Vilagrà

BarcelonaMalgrat que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) va treure la bandera blanca a l’hora de defensar una candidatura olímpica als Pirineus per als Jocs d’Hivern el 2030, el govern de la Generalitat segueix decidit a tirar endavant. Tancada ja l'etapa en què la idea era anar de bracet amb l'Aragó, tal com volia el COE, el govern català ha presentat avui els detalls d'una possible candidatura només catalana amb l'aspiració que sigui aprovada pel COE per tal que es presenti davant del Comitè Olímpic Internacional. De moment, tal com ha explicat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, no hi ha resposta del COE a la idea catalana. De fet, el mateix dia que el COE va renunciar a una candidatura conjunta entre Catalunya i l'Aragó per a l'any 2030, el govern de Saragossa va córrer a dir que presentaria un projecte centrat a Jaca de cara al 2034. Catalunya creu que poden fer canviar d'opinió el president del COE, Alejandro Blanco, per defensar la seva idea en solitari per al 2030.

A la roda de premsa amb la consellera Laura Vilagrà, la directora de l’Oficina Olímpica, Mònica Bosch, ha defensat aquesta candidatura: "Portem des de l’any 2008 organitzant competicions d’esports d’hivern. Estem llestos. Podem presentar una candidatura que sigui sostenible, que representi un canvi de paradigma olímpic". L'acte de premsa s’ha fet després de la reunió de la taula territorial dels Jocs, amb la presència dels alcaldes dels municipis que serien seu, els consells comarcals i els presidents de les federacions d’esports d’hivern de Catalunya i Espanya. Cal recordar que Barcelona i els Pirineus van començar a treballar amb una candidatura només catalana el 2010, a la qual es va sumar l'Aragó per exigències del COE en el seu moment. Abans, ja s'havia treballat en una proposta de repartiment de seus només a Catalunya, que ara ha estat modificada lleugerament.

En aquesta reunió s'han pactat els detalls d'una candidatura que hauria de poder acollir 114 proves olímpiques i 30 de paralímpiques. El nou projecte, treballat sobre la base de la primera proposta olímpica d'ara fa gairebé deu anys, proposa repartir les proves de neu en cinc estacions dels Pirineus: Espot (snowboard, eslàlom gegant paral·lel), Beret, Baqueira (snowboard i freestyle, snowboardcross, skicross, snowboard i freestyle aerials, bamps, halfpipe, slope style, biatló i esquí de fons), la Molina-Masella (esquí alpí, descens, supergegant, eslàlom gegant, eslàlom) i Boí Taüll (esquí de muntanya, esprints i relleus). Les proves de biatló i esquí de fons, que anaven a estacions aragoneses quan encara es treballava amb aquest govern, ara anirien a Baqueira Beret. A més, se segueix defensant portar les proves que requereixen grans instal·lacions inexistents al Pirineu a l'estranger, amb els salts de trampolí i el circuit de lliscament a Sarajevo o els Alps.

Un nou centre a Gavà

Per als esports de gel, s'aposta per l'àrea metropolitana, amb instal·lacions a Barcelona, Badalona i la gran novetat, un nou centre d'alt rendiment d'esports de gel a Gavà. Al Palau Sant Jordi s'hi faria el patinatge artístic i el patinatge de velocitat de pista curta; l'hoquei sobre gel seria al nou Palau del Barça i a l'Olímpic de Badalona; el patinatge de pista llarga, a la Fira de Barcelona, i el cúrling, al nou CAR d'esports de gel de Gavà.

El Comitè Olímpic Internacional encara no ha escollit la seu dels Jocs del 2030. Vancouver, Salt Lake City i Sapporo s'hi han mostrat interessades. Per arribar a presentar candidatura, però, cal que ho faci el COE, que defensava una candidatura d'unitat amb l'Aragó que va ser impossible per la posició del govern de Javier Lambán. Ara, la Generalitat segueix treballant per convèncer tant el COE com el COI. "El COI ja havia validat en el seu moment una candidatura al nostre territori. De moment no formem part de la llista de candidatura del 2030 però podem ser-hi", ha recordat Vilagrà, qui ha afegit que no queda descartat aspirar als Jocs del 2034 si cal. "No ens tanquem a una data per evitar generar frustració" ha raonat.

De fet, com "la resta de procés no queda en les nostres mans", segons Vilagrà, el referèndum anunciat en el seu moment al Pirineu segueix "paralitzat" ja que "no votarem fins que el Comitè Olímpic validi oficialment la nostra candidatura". La pilota queda en mans del COE, qui de moment descarta una candidatura per aquest 2030 després de no poder fer entrar en raó al president aragonès Javier Lamban.

stats