Esports Jocs Olímpics 22/07/2021

Tòquio, els Jocs Olímpics dels entrebancs

El Japó inaugura una cita olímpica tan complicada que fins i tot ha dimitit el director de la cerimònia

3 min
L'estadi Olímpic de Tòquio

BarcelonaQuan fa cinc anys Rio de Janeiro va passar el relleu olímpic a Tòquio, el món es fregava les mans imaginant la cita japonesa. La barreja de respecte per la tradició i aposta per la modernitat del Japó, sumada a la seva capacitat d’organització, feien esperar uns Jocs modèlics. El llavors primer ministre, el conservador Shinzo Abe, va sorprendre els seus compatriotes quan, amb un toc d’humor, va aparèixer a la cerimònia de clausura dels Jocs de Rio dins d’una disfressa de Super Mario Bros. Cinc anys després, Abe no serà a la cerimònia d’inauguració dels Jocs del Japó (13 h /TV1). Els assessors, de fet, han aconsellat a bona part dels polítics japonesos que, si poden, ni siguin a l’Estadi Nacional de Tòquio. Els Jocs que havien de ser un exemple a seguir s’han convertit en un viacrucis en què ha calgut superar mil entrebancs, fins a arribar fins aquí.

La inauguració dels Jocs de Tòquio no tindrà la màgia de la Fura dels Baus de Barcelona el 1992, ni la barreja d’humor i bona música dels de Londres del 2012. A un estadi amb capacitat per gairebé 70.000 persones buit, els organitzadors han promès una cita que sigui un homenatge a les víctimes del covid-19. “Serà una cerimònia més austera amb una preciosa estètica japonesa”, ha explicat Marco Balich, del comitè organitzador. Una cerimònia imaginada en bona part pel director de teatre Kentaro Kobayashi, que va veure’s obligat a dimitir com a responsable de la cita un dia abans quan es van fer públics uns acudits que va fer els anys 90, quan era actor, en què bromejava sobre l’Holocaust. Aquella setmana també havia dimitit el responsable de la música de l’acte, Keigo Oyamada, al saber-se que havia fet bullying a l’escola quan era jove.

La cerimònia, ben accidentada abans de començar, només tindrà el 20% dels atletes desfilant. I amb la prohibició de fer-se selfies a la pista darrere de les banderes, on moltes delegacions han optat per dos abanderats, un home i una dona. En el cas d’Espanya seran els catalans Mireia Belmonte i Saúl Craviotto. Fora de l’estadi, els Jocs no gaudeixen del suport d’una població que fa poc va ser titllada per Abe com a “antijaponesa” per demanar la cancel·lació de la cita. Al final, els Jocs s’han fet un any més tard del previst. El Comitè Olímpic Internacional i Abe s’han sortit amb la seva, però, aprofitant que va dimitir per motius de salut, Abe no serà a l’estadi, i d'aquesta manera s'unirà una llarga llista de dignataris que han decidit no assistir-hi. El president de França Emmanuel Macron i la primera dama dels Estats Units, Jill Biden, són de les poques excepcions.

Por als contagis

Els primers Jocs de la història que han estat posposats un any en el calendari han patit tota mena d’entrebancs. Algunes enquestes han arribat a elevar fins al 80% la xifra de població japonesa en contra de la cita els últims mesos, perquè es considera que és un risc innecessari en plena pandèmia, quan el 2013 el mateix percentatge de població estava a favor d’una cita que el govern d’Abe volia vendre com un símbol de renaixement econòmic després de la tragèdia de Fukushima. Però, en les últimes hores, empreses com Toyota, Panasonic i Fujitsu han retirat totes les seves publicitats relacionades amb els Jocs, perquè creuen que els dona mala imatge.

El director de la cerimònia d'inauguració dels Jocs ha dimitit

Els japonesos podran seguir la cerimònia als pocs bars que han demanat permís per obrir sense vendre alcohol. 24 hores abans de la cerimònia, es van comptabilitzar 1.979 nous casos de covid-19 a Tòquio, el nivell més alt en sis mesos. D’aquests casos, 12 van ser dins de la bombolla de la Vila Olímpica. Segons una enquesta del diari Asahi, el 67% de la població creu que els Jocs provocaran un augment fort de casos en un país on menys del 20% de la gent està vacunada. Al final, com ha passat altres cops, li tocarà a l’emperador intentar unir el país quan faci el discurs inaugural. Havia de ser un dia de festa, però s’ha convertit en un repte per a l’emperador Naruhito, que va pujar al poder el 2019. Segons diuen, porta mesos estudiant quines paraules escollir.

stats