Curses de muntanya

Kilian Jornet fa més gran la seva llegenda guanyant per onzena vegada la Zegama-Aizkorri

En el seu retorn a la mítica prova basca, l'atleta català s'ha quedat a prop de superar el seu propi record

Kilian Jornet ha guanyat la Zegama- Aizkorri

BarcelonaAmb 36 anys, Kilian Jornet segueix trencant barreres i sorprenent. En el seu retorn a una de les proves més mítiques del calendari de curses de muntanya, la Zegama-Aizkorri, al País Basc, el català ha guanyat la prova per onzena vegada amb una exhibició. Ja al primer quilòmetre, Jornet ha marcat un ritme que ha deixat tots els seus adversaris darrere seu. Fins i tot en alguns moments ha somiat en superar el seu propi rècord de la prova, establert fa dos anys, amb un temps de 3 hores, 36 minuts i 40 segons. S'ha quedat a un pas de fer-ho, però el clima no l'ha acompanyat. Jornet s'ha imposat amb una gran superioritat i s'ha posat la txapela de campió de la cursa basca al final d'una demostració de força i talent.

L'atleta ceretà sempre explica que la Zegama-Aizkorri és una de les seves curses preferides per l'ambient festiu que s'hi viu. "Hi vaig debutar el 2007 i ja vaig enamorar-me. La serralada d'Aizkorri és un paratge molt bonic i faci el clima que faci, hi ha un gran ambient", explicava a la prèvia Jornet, que ha guanyat en 11 de les seves 12 participacions en una prova que ha arribat ja a la 23a edició. Un recorregut exigent de 42,1 quilòmetres de recorregut i 5.472 metres de desnivell acumulat i que passa per quatre dels cims més alts d'Euskadi, l’Aratz, l'Aizkorri, l'Aitxuri i l'Andraitz, de gran bellesa per boscos plens de rierols que van enamorar Jornet ja fa anys. Per això sempre hi torna. La d'enguany ha estat prova amb un clima molt més fred que altres anys, amb boira i pluja, a diferència de fa dos anys, quan Jornet va guanyar sota el sol. Avui ha plogut menys que el 2023, quan Manuel Merillas va imposar-se en un recorregut que es va convertir en un fangar.

Jornet feia dos anys que no venia a la cursa, fidel a la seva filosofia de seleccionar bé les proves en què participa, ja que no vol agafar més de dos avions cada any per no contaminar. Així doncs, ha baixat en cotxe des de Noruega, on viu, per impressionar tothom demostrant que segueix en forma en una etapa de la seva vida en què ha modificat els horaris d'entrenament per adaptar-los als de la llar d'infants de les seves filles. Els darrers mesos, s'havia anat preparant a consciència per poder competir a un bon nivell a la Zegama-Aizkorri. I així ha estat.

La boira i les relliscades, claus per frustrar el rècord de Kilian Jornet

Aquest diumenge, Jornet ha aconseguit anar per sota del ritme de rècord durant les dues primeres hores de cursa, però després de coronar l'Andraitz, la boira i un recorregut que relliscava han fet que anés una mica més lent que el 2022. En el darrer descens, doncs, ha serrat fort les dents per intentar batre el rècord de la prova, amb uns darrers cinc quilòmetres a un ritme molt alt. Finalment, però, no ha batut el seu rècord i ha establert una marca de 3 hores, 38 minuts i 10 segons.

"He aconseguit un bon ritme de cursa de sortida, però després no he pogut fer el rècord. A partir del quilòmetre 10 veia que podia marcar un bon ritme, però que costaria. Tenia presents els temps de fa dos anys, però al final m'he limitat a gaudir. Aquesta és una prova especial. Va ser el meu primer triomf important quan vaig guanyar-hi per primer cop i sempre m'agrada tornar aquí", ha manifestat Jornet, que ha afegit que no era conscient durant la cursa "de tenir tant de temps sobre els altres". I és que ha estat una edició on Jornet ha competit tota l'estona contra el seu propi temps, tot sol, mentre darrere es lluitava per completar el podi. El marroquí Elhousine Elazzaoui, que competeix amb la marca NNormal, fundada per Jornet, ha acabat segon amb un temps de 3 hores, 46 minuts i 18 segons. La tercera posició l'ha aconseguit el polonès Bart Przedwojewski, amb 3 hores, 46 minuts i 54 segons.

En categoria femenina, la corredora noruega Sylvia Nordskar va fer saltar els pronòstics imposant-se per davant de la basca Malen Osa, segona a un escenari que coneix bé ja que viu a la zona. La vigent campiona, l'alemanya Daniela Oemus, no va tenir el dia quedant fora de la lluita pel triomf ja en els primers quilòmetres. La carrera havia perdut la vigília per malaltia a Sara Alonso, una de les favorites, fet aprofitat per Nordskar, les basques Lide Urrestarazu i Malen Osa, i la murciana establerta a Astúries Marta Martínez, per brillar.