Operació Port
Esports 22/03/2013

L'AMA diu que hi ha proves "reveladores i irrefutables" contra els acusats de l'operació Port

En el seu informe final, l'Agència Mundial Antidopatge reclama duresa en la condemna dels cinc acusats, perquè la seva actuació "transcendeix les normes esportives i entra de ple en el camp penal"

Efe
2 min

MadridL'advocada de l'Agència Mundial Antidopatge (AMA) en el judici de l'Operació Port, Berta Aguinaga, ha demanat aquest divendres la condemna dels cinc acusats perquè considera que s'han aportat proves "reveladores i irrefutables "contra ells.

En el seu informe final, Aguinaga ha assenyalat que el que se celebra al Jutjat Penal número 21 de Madrid és un judici "sense precedents" a Espanya i al món que obeeix al fet que l'actuació dels acusats "ha transcendit amb molt les normes de la competició esportiva i ha entrat de ple en el camp penal, posant en risc de la salut dels esportistes".

"Per això estem aquí –ha dit a la jutge Julia Patricia Santamaría–, perquè vostè pugui valorar si la seva conducta, més enllà de ser reprovable des d'un punt de vista esportiu, ho és penalment i constitueix un delicte contra la salut pública".

Segons la representant de l'AMA, els processats, juntament amb l'hematòleg José Luis Merino –exclòs de la causa per patir Alzheimer– i l'excorredor Alberto León –que es va suïcidar el 2011– formaven "un grup organitzat que treballava amb l'única finalitat d'elevar artificialment el rendiment en competició de ciclistes professionals".

Per això, portaven a terme "pràctiques mèdiques prohibides" consistents tant en l'administració de substàncies (algunes d'ús només hospitalari i altres d'origen animal) que Fuentes aconseguia "de manera clandestina", com en transfusions de sang.

Respecte a aquestes últimes, la lletrada ha assegurat que es realitzaven "sense cap tipus de justificació terapèutica" i "al marge i sense observar els requisits establerts per a l'hemodonació".

"La sang s'extreia sense control previ i sense analítiques, sense informació de riscos i sense consentiment informat, i es tornava a posar de la mateixa manera, en hotels o apartaments no habilitats per a això", ha afegit Aguinaga, per a qui la manera de realitzar les transfusions "incrementava enormement el perill a què s'ha exposat als clients" del metge Eufemiano Fuentes.

L'advocada de l'AMA ha continuat dient que aquestes pràctiques han quedat acreditades per "la coherència, consistència i coincidència" dels testimonis prestats a la vista oral pels exciclistes Jorg Jaksche, Jesús Manzano i Tyler Hamilton.

Els tres, ha recordat, van dir que Fuentes els va deixar clar des del primer moment que podia posar a la seva disposició "gairebé tots els medicaments existents al mercat per augmentar el seu rendiment" i van relatar les reaccions anòmales que van experimentar davant algunes substàncies a conseqüència de les transfusions.

Els exciclistes també van posar de manifest, ha afegit, que els directors esportius Manolo Saiz i Vicente Belda i el preparador físic José Ignacio Labarta estaven al corrent i col·laboraven amb les pràctiques de Fuentes, que comptava amb l'ajuda de la seva germana Yolanda.

Respecte als testimonis prestats pels ciclistes espanyols Joseba Beloki, Isidre Nozal, Unai Osa, David Etxebarria, Àngel Vicioso i Marc Serrano, la representant de l'AMA ha coincidit amb la resta de les acusacions que "van faltar de manera flagrant a la veritat negant l'evidència", pel que ha demanat a la jutge que valori si van cometre un delicte de fals testimoni.

Finalment, i després de repassar les declaracions dels perits, que en la seva opinió van posar de manifest els riscos per a la salut que suposaven les pràctiques dutes a terme pels acusats, ha destacat que les intervencions telefòniques realitzades per la Guàrdia Civil han acreditat la "deixadesa o lleugeresa" amb la qual es duien a terme.

stats