HANDBOL
Esports 31/05/2014

El Barça cau eliminat de la Champions davant el Flensburg a la tanda de penals

Els blaugranes han perdut un partit que han arribat a controlar de fins a cinc gols al minut 50

Gonzalo Romero
5 min
Víctor Tomás, durant la semifinal / EFE

BarcelonaEl Barça d'handbol ha caigut eliminat de la Champions de Colònia després de perdre contra el Flensburg alemany al partit de semifinals a la tanda de penals. Els blaugranes, que han tingut una renta de fins a cinc gols durant la segona meitat del xoc, no han sabut aprofitar aquest avantatge i han vist com el conjunt de Vranjes ha forçat la pròrroga i una tanda de penals que finalment s'han endut. Els de Xavi Pascual, d'aquesta manera, cauen, per primera vegada, en unes semifinals d'una 'final four' de la màxima competició europea.

Per a aquest partit, el més important de la temporada, Xavi Pascual ha decidit començar amb Saric a la porteria –i reservar així un Sterbik que arrossega problemes físics–, Juanín i Tomàs als extrems; Viran Morros, Karabatic i Gurbindo a la primera línia –amb canvis atac-defensa de l'espanyol i el francès per Sarmiento i Rutenka respectivament–; i el danès Noddesbo al pivot. L'inici del partit ha estat marcat per les imprecisions i els nervis de tots dos equips, que debutaven a la pista del Lanxess Arena davant de 20.000 aficionats. El primer gol del xoc, obra de Juanín després de culminar un contraatac, ha predit com seria el ritme de gran part d'aquest Flensburg - Barça.

Els alemanys han començat el partit sense idees en atac. Tant Mogensen com el jove Gottfridsson no han pogut encadenar una sola jugada en joc posicional per acostar-se a la porteria de Saric. Les pilotes perdudes i els llançaments precipitats han sigut els protagonistes del joc alemany en els primers instants de partit. No obstant això, Glandorf, amb dos gols, ha demostrat que el conjunt de Vranjes és un equip d'allò més complet, amb una infinitat de recursos. Saric, però, amb tres aturades en els quatre primers minuts, ha ensorrat tota aspiració del Flensburg d'agafar una important renda en el marcador des d'un començament.

El Barça ha aprofitat aquesta situació per fer un parcial de 2-0 que ha situat el 6-4 al marcador del gegantí pavelló de Colònia, fet que ha provocat que Vranjes demanés el primer temps mort del matx al minut 12. El tècnic, ex del BM Granollers en la seva etapa com a jugador d'handbol, ha donat entrada al també exgranollerí Nenadic en el lloc de Gottfrindson. Amb el serbi, els alemanys han guanyat més centímetres i tir exterior, així com contundència en el sistema defensiu.

Després d'un intercanvi de gols entre tots dos equips, el partit ha entrat en una dinàmica del tot boja, on cap dels dos conjunts ha sigut capaç d'organitzar el seu atac posicional i posar-se per davant en l'electrònic. Els alemanys, guiats per un Glandorf molt inspirat, han seguit explotant el seu llançament exterior. El Barça, d'altra banda, ha aprofitat la feina de Noddesbo als sis metres per aconseguir posicions clares de llançament.

Al minut 19 de la primera meitat, tots dos tècnics han començat a fer canvis en els seus equips. Weinhold ha entrat a pista en el lloc de Glandorf, que ha rendit a un gran nivell. Per la banda blaugrana, Sorhaindo i Entrerríos –que a principis d'aquesta setmana estava molt tocat físicament– han donat descans a Noddesbo i Rutenka respectivament. Després de dues pèrdues de pilota dels jugadors del Barça, Xavi Pascual ha demanat temps mort per ajustar el seu atac, per mirar que el Barça comencés a fer el seu joc: mobilitat de pilota, fixar els defensors i obrir espais entre la defensa rival.

Tot i això, Weinhold, amb tres gols de forma gairebé consecutiva, ha posat al Flensburg per davant en el marcador, 13-14 al minut 23 de partit. El Barça ha continuïtat lluitant contra els nervis i el ritme frenètic que ha imposat el conjunt alemany. Una exclusió de Gottfridsson en els següents minuts ha permès al Barça controlar el partit i el marcador. A més, un altre parcial de 2-0 ha tornat a posar dos gols per sobre el conjunt de Pascual. Enmig d'aquesta situació, una aturada d'Andersson, dos gols consecutius de l'extrem dret alemany i un d'Eggert –amb una genial vaselina– han permès al Flensburg capgirar el marcador i situar el 16-17 a l'electrònic. Amb un gol de Weinhold s'ha arribat a la mitja part del matx.

Al començament de la segona meitat, la dinàmica dels últims minuts del primer temps ha sigut la mateixa. Un esplèndid Andersson ha seguit aturant els intents de reacció d'un Barça que no ha estat còmode sobre la pista alemanya fins aquest moment.

El Barça, a més, ha afrontat aquests difícils moments de partit sense Noddesbo, que ha hagut d'abandonar el terreny de joc després de lesionar-se l'abductor dret de la cama. Tot i això, el conjunt de Pascual no ha tirat la tovallola, i ha aconseguit capgirar el partit amb un gol d'Entrerríos que posava el 24-22 al marcador. Aquests han sigut els millors minuts dels catalans, amb un genial Saric al capdavant. Vranjes, després d'un gol de Lazarov des dels nou metres, ha demanat un temps mort per intentar reconduir un partit que –en aquell moment– s'ha començat a tenyir de blaugrana.

Tot i les indicacions del tècnic, el Barça ha seguit controlant aquest decisiu partit de semifinals de Champions. Després d'uns minuts de transició, en què els blaugranes han aturat el ritme del xoc, els homes de Pascual han tornat a prémer l'accelerador i han situat el seu avantatge en el marcador fins a cinc gols. Tot i un nou temps mort de Vranjes, el Barça ha seguit gestionant genialment el xoc europeu. Pascual ha donat entrada a Saubich en el lloc de Tomàs, i a Stranovski en el de Juanín, pensant en la decisiva final que –en principi– havia d'enfrontar els blaugranes al Kiel. El Flensburg, amb una tímida reacció i un parcial 2-0, ha intentat pressionar els homes de Xavi Pascual. De fet, el conjunt alemany ha aconseguit posar-se tan sols a un gol per darrere del Barça a falta d'un minut per acabar el matx (32-31).

El Barça, amb 40 segons de possessió, no ha sabut gestionar el seu atac posicional i, després de perdre la pilota, ha donat l'opció al Flensburg de tenir una darrera possibilitat d'anotar. Glandolf, finalment, ha transformat un gran llançament després de fer un ràpid contraatac, i així ha forçat la pròrroga després que el Barça hagués controlat el matx de fins a cinc gols.

Els homes de Xavi Pascual han sabut reaccionar d'allò més bé a aquest galleda d'aigua freda. De la mà d'Entrerríos, els blaugranes s'han posat dos gols per sobre en el primer minut d'aquest temps extra. El Flensburg, però, que ha vist recuperades les seves opcions de jugar la final europea contra el Kiel, no ha deixat que els catalans trenquessin definitivament el partit i ha aguantat aquests 10 minuts fins a forçar la tanda de penals.

Les semifinals de la Champions s'han hagut de decidir des de la línia dels set metres. El Flensburg ha començat llançant. Eggert, amb un gran llançament per sobre del cap de Saric ha anotat per als alemanys. Rutenka, després, també ha aconseguit transformar el penal, així com Weinhold. Llavors, Karabatic, que ha debutat a una 'final four' de Champions, ha fallat el seu llançament. A partit d'aquell moment, tant els jugadors alemanys com els blaugranes no han perdonat. Finalment, l'extrem esquerre Wanne, que ha signat una actuació prodigiosa, ha classificat el Flensburg per a la final de la Champions després d'anotar l'últim penal del seu equip.

"Estic destrossat. No havia viscut mai una tanda de penals. Em sap molt de greu per l'equip, per la gent que ha vingut fins a Colònia. Volíem fer la temporada perfecta. Crec que no ens ho mereixíem. Estic molt tocat", ha explicat el capità del Barça després de perdre el partit a la tanda de penals. Saric, per la seva banda, també ha mostrat la seva decepció: "Nosaltres som els culpables d'aquesta situació. Hem controlat el partit fins al minut 50, i en tan sols tres, ho hem engegat tot a rodar", ha comentat el porter. "No hi ha excuses", ha afegit Saric.

El Barça, tot i perdre, s'enfrontarà al Veszprém per al tercer i quart lloc de la Champions a Colònia tan sols unes hores després de caure contra el Flensburg.