França, Sud-àfrica i Irlanda aspiren a organitzar el Mundial del 2023

Irlanda despunta com la gran favorita per organitzar la Copa del Món del 2023

La World Rugby (fins fa un parell d’anys anomenada International Rugby Board) ha publicat els tres candidats finalistes per organitzar la Copa del Món de rugbi del 2023.

Les tres candidatures finalistes són Irlanda, França i Sud-àfrica. D’aquest llistat final han caigut les candidatures de l’Argentina i els Estats Units (que presumiblement seran les favorites de cara al campionat del 2027) i la candidatura italiana, que va estar a punt d’organitzar la Copa del Món del 2015 i que finalment va optar per centrar esforços per a la candidatura olímpica de Roma del 2024.

Irlanda, la gran favorita

Les tres candidatures finalistes tenen sòlids arguments a favor per organitzar la Copa del Món del 2023, però la irlandesa parteix amb cert avantatge. En primer lloc, Irlanda no ha acollit mai cap Copa del Món (Sud-àfrica va ser seu l’any 1995 i França el 2007), i està prou ben organitzada per acollir-la. No en va, Irlanda disposa d’estadis mítics com el vell Lansdowne Road de Dublín -avui anomenat Aviva Stadium- o el Thomond Park a Limerick. A més, la candidatura irlandesa proposa utilitzar els grans estadis de futbol gaèlic i de 'hurling', com el llegendari Croke Park o el Casement Park de Belfast, per exemple.

A més, la candidatura irlandesa ha aconseguit unir els esforços dels polítics a banda i banda del mur de Belfast, és a dir, de les administracions del Regne Unit i de la república d’Irlanda, en un projecte que compta amb un gran suport popular i que pot ajudar a superar velles ferides entre les dues comunitats.

Per acabar, a ningú se li escapa que la World Rugby té la seu física al centre de Dublín.

Sud-àfrica i França, sòlids arguments

La candidatura sud-africana té el valor afegit de l’experiència de la Copa del Món del 1995 i el record de Nelson Mandela, que va utilitzar el rugbi, esport de les elits blanques, per superar la fractura oberta per l’apartheid durant més de mig segle. Ara bé, el triomf de la candidatura sud-africana suposaria el trencament de la norma no escrita que preveu que la Copa del Món s’organitzi a Europa o a la resta del món alternativament (la propera Copa del Món, la del 2019, es celebrarà al Japó).

Per la seva banda, els francesos juguen amb el poder econòmic i social del rugbi al seu país (el Top14 és la millor lliga del món), i amb la capacitat dels seus estadis i les seves seus, però tenen l’inconvenient d’haver organitzat un campionat fa relativament poc temps -el 2007.

La decisió definitiva se sabrà el pròxim mes de maig, així com el nombre final d’equips participants, actualment 20, i que amb tota seguretat seran més a la Copa del Món del 2023.