EUROPEU D'HANDBOL POLÒNIA
Esports 14/01/2016

La millor selecció de la història s'enfronta a l'amfitriona

França es veurà les cares amb Polònia, organitzadora de l'Europeu 2016, Macedònia i Sèrbia al grup A

Gonzalo Romero
4 min
Karabatic ha superat els 1000 gols amb la selecció francesa

BarcelonaEl grup A de la millor França de la història obrirà foc a l'Europeu d'handbol de Polònia al Tauron Arena de Cracòvia. 'Les bleus' hauran de demostrar la seva superioritat davant l'equip amfitrió, Macedònia i Sèrbia, per assolir la segona fase de l'Europeu. Tot i la seva relativa renovació generacional, els homes de Claude Onesta no haurien de tenir problemes per aconseguir el seu bitllet sense cedir cap punt ni partit, aspecte més que positiu de cara a la 'Main Round'. L'absència per lesió d'última hora de Jérôme Fernandez, a banda de la ja coneguda de William Accambray, farà que Nikola Karabatic i Thierry Omeyer exerceixin de capitans i líders de l'esquadra francesa. L'encara millor jugador del món és el rostre d'una primera línia amb molts recursos.

Daniel Narcisse i el polivalent extrem esquerre Kentin Mahé també actuaran a la posició de central/lateral esquerre, al costat d'homes com Olivier Nyokas o Théo Derot. A la dreta, i davant la gens dramàtica absència de Xavier Barachet, Valentin Porte, gran revelació de la passada edició del torneig continental, serà titular indiscutible, amb els xutadors esquerrans Adrien Dipanda i Nedim Remili com a segona unitat. Jugadors amb diferents característiques però que potencien i encaixen en el joc dinàmic i ràpid dels vigents campions. Luc Abalo i Michael Guigou posaran l'espectacle des dels extrems, amb l'esmentat Mahé, Samuel Honrubia i el jove del PSG Benoît Kounkoud com a segona unitat de garanties.

El germaníssim Luka Karabatic i Cédric Sorhaindo seran peça clau al pivot i al sistema defensiu de l'equip, possiblement més ric que en anys anteriors. Els d'Onesta combinen el seu tradicional 6:0 amb un obert 5:1, en què Mahé se situa en la posició d'avançat. La riquesa d'arguments defensius gals és sinònim de problemes pels seus adversaris, que hauran de ratllar a gran nivell si volen batre la millor selecció de la història. La seva dependència amb el joc i el moment de Nikola Karabatic, però, és l'aspecte negatiu de 'les bleus'. Sense Niko a pista, els rendiment gal baixa. En partits davant rivals de gran nivell, aquest fet pot ser decisiu.

Una acció del Polònia-Brasil d'handbol / EFE

Els de casa, contra l'espasa i la paret

Polònia espera tenir l'oportunitat de poder aprofitar aquesta situació per fer-se amb el lideratge del grup. Els amfitrions no podran comptar amb els seus dos millors de jugadors com són Mariusz Jurkiewicz i Grzegorz Tkaczyk per lesió i arriben amb Michał Jurecki tocat. Menys arguments, però sense excuses. L'equip dirigit per Michael Biegler té la obligació de lluitar per les semifinals, i més després de penjar-se el bronze a Qatar davant la selecció espanyola. El preparador confia en el potencial col·lectiu de la seva selecció, amb Karol Bielecki, el pistoler cec d’un ull, i Krysztof Lijewski com a grans referents.

Els del Kielce hauran d'assumir gairebé tota la responsabilitat –especialment– ofensiva del seu equip, que també passarà per les mans del jove blaugrana Kamil Syprzak. Els polonesos presenten un joc pausat, amb moltes transformacions a doble pivot, especialment dels extrems. Es aquí quan el del Barça ha de treure petroli de les accions tàctiques, fent-se fort davant l'últim defensor rival (extrem) i aprofitant la seva obvia superioritat física. Przemyslaw Krajewski, que també pot ser central, i Jakub Lucak ocuparan els extrems.

Piotr Chrapkowski comandarà el 6:0 defensiu. El del Kielce és un dels grans tercers del vell continent i, a més, també tindrà molts minuts davant la porteria contrària. El veterà Slawomir Szmal ocuparà la porteria, amb Piotr Wyszomirski com a suplent de luxe. El seu baix rendiment al Torneig Internacional Domingo Bárcenas i en especial a la final davant Espanya (26-12), fa que les seves possibilitats de superar França disminueixin però que el grup s'iguali, una mica. Macedònia i Sèrbia tenen menys nivell que els seus altres dos oponents, però també presentaran batalla.

Les alternatives

El conjunt de Ivica Obrvan té nom i cognom: Kiril Lazarov. El canoner del Barça és la cara, els ulls, l'escut i la samarreta del seu equip. El lateral dret és la gran i gairebé única figura de la plantilla. Màxim golejador històric de la Lliga de Campions, del Mundial de 2009 i l'Europeu 2012, l'esquerrà intentarà mostrar la seva versió més letal per intentar mantenir viu el seu país, desè a l'última Copa d'Europa que es va disputar a Dinamarca. La cinquena posició a Sèrbia (2012) ha estat el millor registre continental d'aquest grup de jugadors, treballadors.

El blaugrana i el porter del Rhein-Neckar Löwen Borko Ristovski són els pilars fonamentals del joc macedoni, bastat en el seu 6:0 defensiu (amb un o dos canvis) i en dibuixar situacions que pugui executar Lazarov. Filip Mirkulovski, Naumce Mojsovski i són alguns dels jugadors que més li faciliten la feina, amb encreuaments o moviments que puguin fixar els defensors rivals. A banda d'ells, Obrvan comptarà amb homes que aporten i molt com són Filip Lazarov, Nemanja Pribak o el pivot Stojanče Stoilov. Dejan Manaskov i Goce georgievski, extrems, aporten solucions quan l'atac no funciona.

La petita pretemporada dels europeus ha sigut positiva, amb un empat 28-28 davant l'Eslovènia com a resultat més destacat. Encara pitjor i més desgastada per les lesions arriba Sèrbia a Polònia. L'exjugador i porter blaugrana Dejan Peric intentarà fer dirigir una plantilla que arriba a mig gas per la no-participació dels cracs del Vezprem i Kiel Momir Ilic i Marko Vujin i la de Nemanja Ilic, notable extrem del Tolosa. Sense laterals titulars i dos dels millors llançadors del món, els subcampions europeus al 2012 tenen molt difícil mostrar una gran versió durant aquestes properes setmanes.

La seva és la lluita per la classificació i posar les coses difícils als altres equips. Petar Nenadić serà el referent serbi. El central, amb passat a Barcelona, està recuperant el seu millor handbol a Berlín, tot i que segueix sent irregular. El central haurà de repartir joc i golejar, una tasca més que exigent. Momir Rnić, Žarko Šešum i Nemanja Zelenović són els altres noms destacats de la seva primera línia. Ivan Nikčević, cara coneguda pels aficionats de la Lliga Asobal Bauhaus i de l'Olímpic de Granollers, i Darko Ðukić, jugador que ha disputat la Lliga de Campions aquest curs, ocuparan els extrems i Mijajlo Marsenić, del Vardar, la posició de pivot. Darko Stanic, Dragan Marjanac i Slavisa Dukanovic jugaran sota pals i coronaran la defensa 6:0 de Peric.

stats