Dakar
Esports Motor / Dakar 14/01/2022

La cara i la creu dels pilots catalans al Dakar

L’alegria de Laia Sanz es contraposa amb la frustració de Nani Roma

2 min
Laia Sanz i Maurizio Gerini al travessar la línia de meta en la seva estrena al Dakar en la categoria de cotxes.

BarcelonaEls més de 8.000 quilòmetres del Dakar ja s’han completat. La 44a edició de la cursa més dura del món ha arribat a la seva fi i és moment de fer balanç en fred i treure’n conclusions. Per als pilots catalans, ha sigut una edició dispar. N’hi que han tingut una estrena dolça, com Laia Sanz, amb una 23a posició en la general en el seu debut sobre les quatre rodes. D’altres, però, no han tingut la mateixa sort, i Nani Roma n’és un exemple.

El pilot de Folgueroles ha estat de pega aquest Dakar. Des que a la quarta jornada va bolcar el seu cotxe, tot ha anat en caiguda lliure. “Ha sigut un Dakar dur. Per a ell més que per a mi perquè ha aguantat amb una costella trencada [a causa de l’accident]. El nostre company Seb [Loeb] ha quedat segon i Orlando [Terranova], quart, així que cal felicitar-los. Nosaltres hem après coses i ara hem de pensar en Abu Dhabi, d’aquí uns mesos, la segona carrera d’aquest Mundial”, va dir a les seves xarxes socials.

Nani Roma i Alex Haro van acabar el Dakar en 52a posició després d’acumular 30 hores de penalització a causa de la bolcada i de problemes mecànics que els van fer perdre la seva lluita pels primers llocs de la general de cotxes.

El mèrit de Laia Sanz

L’altra cara de la moneda és per a Laia Sanz. La pilot de Corbera de Llobregat va acabar la seva primera participació en la cursa més dura del món en 23a posició. La catalana suma una edició més finalitzada i segueix amb el seu ple personal: 12 participacions, 12 cops ha travessat la línia de meta.

L’adaptació ha sigut costosa, com ha admès Sanz, però els aprenentatges adquirits han estat molt profitosos i claus per poder pensar en l’edició de l’any vinent. “Alguns dies hem tingut bon ritme, però ens ha condicionat molt la primera setmana i el fet de sortir tan enrere. En cas de no haver estat així, hauríem acabat més amunt en la general. Malgrat això, sabem que ho podem fer millor; així que ja estem pensant en 2023”, va comentar després de la dotzena i última etapa disputada entre Bisha i Jiddah. “L’objectiu era aprendre i crec que ho hem fet. Hem après molt i ens han passat mil coses de les quals n’hem tret elements positius”, va afegir.

Si Laia Sanz és la personificació de l’alegria en aquest Dakar, Joan Barreda n’és la del sacrifici. Una caiguda entre els quilòmetres 265 i 270 va provocar-li una fractura a la clavícula de l’espatlla esquerra que feia perillar la seva continuïtat al Dakar. Barrera, però, no volia sumar el seu sisè abandonament en 12 participacions al Dakar, i el pilot de Torreblanca ha pres totes les sortides per poder acabar una edició que, segurament, ha sigut la més difícil de tots els Dakars en què ha participat.

stats