RCD Espanyol
Esports 09/01/2022

Tres 'reforços' d'hivern per oxigenar la banda dreta de l'Espanyol

L'Espanyol rep l'Elx amb més alternatives als carrils després dels retorns de Gil, Carreras i Llambrich

3 min
Carreras i Gil, que van ser suplents contra la Ponferradina, estan cridats a tenir un pes important a la segona volta

BarcelonaL’Espanyol inicia aquest dilluns davant l’Elx (21 h, Gol) la segona volta de la Lliga amb dos reforços hivernals sense haver d'anar al mercat de fitxatges. Vicente Moreno ha recuperat en les últimes setmanes tres jugadors joves, Óscar Gil (23 anys), Miguelón Llambrich (25) i Jofre Carreras (20), que aportaran un oxigen molt necessari a una banda dreta que, durant els últims dos mesos, ha patit el desgast de la falta d’alternatives. 

Llambrich, que partia a principis de curs com a teòric lateral suplent, no va poder començar jugar fins a finals de novembre perquè acusava un llarg període d’inactivitat, més de nou mesos sense jugar, després de superar uns problemes al genoll. Una situació similar a la que va viure Carreras, que va ser operat el passat mes de març d’unes molèsties al genoll i no va poder reaparèixer fins al desembre. Una altra afectació a la mateixa articulació, tot i que en aquest cas de menor abast que les dels seus dos companys, va obligar Gil, plata en els últims Jocs Olímpics, a estar de baixa durant vuit jornades. 

Amb Álvaro Vadillo condemnat a l’ostracisme abans de fer les maletes cap al Màlaga aquest mes, els problemes físics dels tres joves van obligar Vicente Moreno a delegar en dos veterans, Aleix Vidal (32 anys) i Adrián Embarba (29), la càrrega de gairebé tots els minuts a les posicions de lateral i d’extrem dret durant els últims mesos de competició. Entre finals d’octubre i principis de gener, el de Puigpelat va disputar 863 dels 1.170 minuts totals (un 73%). Va ser titular en 10 dels 11 últims partits. Una càrrega significativa per a un Vidal que venia de fer una pretemporada atípica, ja que havia hagut d’entrenar-se en solitari durant un parell de mesos entre que va acabar contracte amb el Sevilla i que va fitxar per l’Espanyol.

Vidal, que va haver de seguir un pla específic de readaptació física, només havia jugat 340 minuts en els 10 primers partits de Lliga. Tot i completar algunes grans actuacions i de firmar un parell de gols, un d'ells de bella factura contra el Reial Madrid, el cert és que entre el seu tarannà ofensiu i la falta d'ajuda en alguns moments per part de l'extrem del seu carril han provocat que hagi patit força a nivell defensiu en alguns enfrontaments.

Competència per a Embarba

El cas d'Embarba, força discutit aquest curs (cap gol i només dues assistències), és força diferent, ja que no s'ha hagut d'adaptar a una posició diferent. Si el madrileny està bé és una peça indiscutible a l'extrem dret, per bé que l'arribada de Vidal havia de permetre-li descansar en determinats partits. Però que el de Puigpelat acabés reciclat al lateral dret va restar a Vicente Moreno aquesta alternativa a l’extrem dret.

Embarba, per tant, ho ha hagut de jugar pràcticament tot. Fins ara l’extrem madrileny només s’ha perdut dos dels 22 partits que l’Espanyol ha disputat aquest curs: la primera ronda de Copa al camp del Solares, on no va anar convocat, i a Balaídos, on va quedar-se a la banqueta. Ha sigut titular en els 20 partits que ha disputat i ha participat en 1.560 dels 1.800 minuts d’aquests enfrontaments (86%). 

L'escenari, però, ha canviat en les últimes setmanes. Óscar Gil, que ja va ser suplent a Mestalla i al Toralín, vol tancar el cercle tornant a la titularitat contra el mateix equip contra el qual es va lesionar a la primera volta, l’Elx. A aquest municipi valencià és on, precisament, va néixer fa 23 anys el lateral, que va créixer futbolísticament al conjunt il·licità.

El seu retorn, unit als de Carreras i Llambrich, amplia el ventall de possibilitats per a un Vicente Moreno que necessita augmentar la productivitat d'un carril dret farcit de recursos. I més tenint en compte que el calendari es condensa aquest mes de gener per a un Espanyol que disputarà quatre partits en 11 dies i que vol seguir viu en totes les competicions.

Pendent del covid

Per confeccionar la convocatòria, Moreno està pendent de l'evolució dels casos de coronavirus de l'aturada nadalenca. Cap d'ells ha pogut entrenar amb la normalitat desitjada. El tècnic, que no facilita les llistes dels partits de casa fins al mateix dia, allargarà tot el possible per recuperar algun dels contagiats. En la roda de premsa prèvia al duel, Moreno va lamentar que es jugui entre setmana perquè això pot afectar l'assistència a Cornellà-El Prat. Si guanya en el primer compromís de la segona volta, el seu Espanyol entrarà de ple en la lluita per entrar a Europa i es posarà a només tres punts del Barça.

stats