Futbol

La primera àrbitra de futbol transgènere trenca barreres a Israel

Sapir Berman seguirà dirigint partits a Primera després d'anunciar que comença el procés per canviar de sexe

4 min
Sapir Berman, la primera àrbitre transgènere d'Israel

Barcelona"Estic segur que a gairebé tots els estadis l'esperaran per aplaudir-la", explica el periodista israelià Aviad Segal. Fins fa poc dies, Sagi Berman era un dels àrbitres de futbol de Primera Divisió, però quan salti al terreny de joc la propera jornada de lliga serà amb el nom de Sapir. Un nom de dona. "Finalment he decidit mostrar qui soc. Primer per a mi mateix i la meva ànima, i després per als meus familiars, que no em veuran patir més", va declarar Berman, la primera àrbitra transgènere, en una roda de premsa a la seu de la Federació de Futbol d'Israel. Després d'unes setmanes parlant-ne internament, l'associació d'àrbitres d'Israel va decidir donar-li suport. "He viscut com un home però sempre he sentit que per dins era diferent. Primer costava molt donar-hi nom, perquè mirava les dones amb una mena d'enveja. He triomfat com a home, tant com a àrbitre professional com en la vida privada. Però no era feliç", raonava Sapir, que va afirmar sentir-se alliberada de poder fer una roda de premsa vestida i maquillada tal com volia. El seu primer partit després del canvi de nom havia de ser aquest diumenge, però s'ha ajornat per la mort d'almenys 44 persones en un festival religiós jueu al mont Meron de Galilea, al nord d'Israel.

Berman ha iniciat el procés per canviar de sexe amb el "suport toral" de la Federació de Futbol d'Israel: "És un cas excepcional fins ara que caldrà tractar amb cura per acompanyar en Sapir en aquest camí", explicava el president del Col·legi d'Àrbitres local, Yariv Teper. Berman va explicar l'octubre del 2020 als seus familiars que se sentia dona. "No va ser fàcil", admetia, sobretot perquè els seus pares es van amoïnar per la repercussió que tindria. Poc després va explicar-ho a Teper, que ha admès a la premsa israeliana que estava preocupat pel comportament de l'àrbitre aquells mesos: "Estava preocupat, creia que tenia una depressió. Vam arribar a pensar que potser tenia pensaments suïcides. Però quan ens ho va dir, va ser un alliberament per a tots, perquè ho hem entès tot. Ara sabem què li passava i li donem suport en tot moment".

A les webs de la Federació, de la Lliga o dels clubs ja apareix la seva fitxa amb el nom de Sapir. "La imatge de la seva roda de premsa és una de les més potents que recordo a la premsa esportiva d'Israel. Veure-la parlant tan segura, tan orgullosa, ha generat una onada de suport", explica Segal. "Si quan es va saber la notícia es van fer bromes a les xarxes socials, després de la seva conferència de premsa en general la resposta ha sigut molt maca. Estic segur que molts clubs ara esperen que arbitri partits per rebre-la de manera acollidora", afegeix. Ara, Segal admet que "aquestes notícies agraden a Israel perquè permeten oferir una imatge positiva del país, tot i que els homosexuals no són tractats igual i no es poden casar, per exemple".

Mentre espera veure quan triga tot el procés per poder canviar de sexe, Berman ha agraït el suport rebut, especialment de les autoritats esportives d'Israel, que han preparat un vestidor separat per a ella en els propers partits. Els seus companys d'equip arbitral s'hi dirigeixen amb pronoms femenins, i Samir fa broma perquè admet que encara algú s'equivoca i li diu Sagi, el seu anterior nom. Amb 26 anys, Sapir Berman ha explicat que el seu somni era continuar arbitrant i poder fer el salt a partits oficials, com els de la Champions, tot i admetre que ja s'imaginava que rebria insults a les xarxes socials: "El món de l'esport és encara molt masculí i això m'espantava. Però sabent que sempre hi haurà gent en contra, estic sorpresa de tot l'amor que he rebut de persones desconegudes". I afegia que tothom qui arbitra ja està preparat per rebre insults cada setmana.

El cas de Berman recorda una mica el de la cantant Dana International, que el 1998 va guanyar Eurovisió per a Israel sent també transgènere. "Llavors va ser un motiu d'orgull per a la comunitat LGTBI i els transgènere al país, perquè de sobte tothom l'estimava i admirava un país on el debat és intens, pel fort sentiment religiós de bona part de la població. Curiosament, aquell mateix 1998 el Beitar de Jerusalem va guanyar la lliga i els aficionats del club van acabar celebrant el títol amb els fans de Dana International. Va ser la foto de portada dels diaris: aficionats del futbol al costat del banderes de l'arc de Sant Martí. Malgrat que el Beitar té uns radicals molt de dretes, la major part dels aficionats dels equips crec que no tindran cap problema amb aquest tema", recorda Aviad Segal.

El primer futbolista transgènere, el 2011 a Samoa

Anteriorment, l'únic cas semblant era el del 2018 de l'anglesa Lucy Clark, que ha dirigit partits en categories amateurs. A nivell professional, Sapir és la primera. I això, de passada, ha comportat que per primer cop Israel tingui una dona dirigint partits a Primera. "Era un dels meus objectius, i gràcies a la Sapir ho hem fet abans del que pensava", ha dit el responsable de la Federació Ronit Tirosh.

El primer futbolista transgènere va ser Jaiyah Saelua, de la Samoa Americana. Saelua va ser convocada amb la seva selecció per primer cop l'any 2011 i va crear un petit incident perquè la FIFA va exigir que aparegués a l'acta del partit amb nom d'home. Saelua és fa'afafine, les persones que pertanyen a un tercer gènere en la cultura de Samoa. Les fa'afafine són biològicament homes però, des de temps immemorials, quan una família samoana té molts fills i poques filles, es decideix criar un nen com si fos una nena. Saelua, doncs, va debutar en un partit de seleccions sota el nom de Johnny Saelua, i va posposar la decisió d'operar-se per passar a tenir cos de dona per poder jugar partits oficials de futbol durant molts anys. Quan la Samoa Americana va guanyar per primer cop un partit oficial, 2-1, contra Tonga, ella va donar una assistència i va evitar sobre la línia el gol de l'empat en l'últim minut. Un cop es va retirar, va començar el canvi de sexe.

stats