HEINEKEN CUP
Esports 09/04/2011

Barcelona ja viu la gran festa del rugbi català malgrat que el Toló reivindica que serà una festa francesa

S'esperen uns 35.000 aficionats de l'equip català i uns 10.000 de l'equip occità al partit de quarts de final de la Heineken Cup (16.30 h)

Toni Padilla
2 min
Aficionats de la USAP

BarcelonaPer primer cop, Barcelona viurà un partit de la principal competició de clubs de rugbi d'Europa, la Heineken Cup. El partit d'avui – quarts de final, a partit únic–, és clau en la història de la USAP, ja que el club només ha jugat un sol cop les semifinals. El rival, el Toló, tampoc gaudeix d'un gran palmarès internacional, i per això és una cita clau per a les dues entitats.

L'estadi Olímpic podria omplir-se, amb uns 10.000 aficionats de l'equip occità. En un article al seu lloc web, el Toló ha escalfat el partit, ja que afirma que aquest partit serà una gran festa "franco-francesa", afirmant que a Barcelona el partit no ha despertat cap mena d'interès: alguns dels jugadors més famosos del Toló o el seu capità sud-africà Joe Van Niekerk van passejar per la Rambla sense que els demanessin autògrafs.

L'article també ataca el concepte de gran festa del rugbi català que ha potenciat la USAP, club que sempre ha reivindicat la seva catalanitat al nord dels Pirineus. Malgrat aquest article, però, el partit serà el més vist en directe d'aquest esport a Barcelona, amb Esports 3 fent-ne la retransmissió en directe amb el periodista Jordi Sunyer al capdavant, i RAC1 fent per primer cop una narració d'un partit de rugbi gràcies a la iniciativa del departament d'esports i el seu cap Raül Llimós.

Entrevistats sobre aquest text, aficionats de Perpinyà com la família Mas (pare, mare i els dos fills), deixaven clar aquest matí que "és una festa catalana. Era l'oportunitat per venir amb els fills per primer cop a Barcelona i que els menuts puguin veure com aquí es parla més català, la llengua que ens agrada parlar a l'Aimé Giral. Els del Toló només volen fer-nos enfadar". Les penyes usapistes del Principat ja fa temps que preparaven aquest partit.

"Aquest partit és un somni per al club, un objectiu que teníem des de fa molts anys i que no sabíem si mai es duria a terme. És un somni per a la USAP, i també per al poble català. Es pot sentir per l'entusiasme que hem vist en les últimes setmanes", afirmava aquesta setmana el tècnic usapista Jacques Brunel.

Els aficionats de la USAP, desplaçats majoritàriament per carretera, s'han dividit entre aquells que fan turisme en espera del partit i els que ja són a l'esplanada davant de l'estadi, on hi ha tot un programa d'activitats, com batucades, espectacles per a nens, una actuació del cantant Cesk Freixas, gegants o sardanes. Quan finalitzi el partit, a dos quarts de set, hi haurà una actuació d'Els Pets i la secció de rugbi del Barça, club que col·labora amb l'organització del partit, aprofitarà per captar nous jugadors.

Dels quatre partits de quarts de final de la Heineken Cup, dos són entre equips de la lliga francesa, però curiosament cap es juga en territori francès. La USAP juga a Barcelona amb el Toló, i el Biarritz juga a Sant Sebastià (Anoeta) davant de l'Stade de Tolosa. El Biarritz ja fa anys que va posar en pràctica la idea de jugar partits importants a Sant Sebastià per traçar lligams entre els territoris de parla basca. El Leinster irlandès rep a Dublín el Leicester anglès, i els anglesos dels Northampton Saints juguen a casa amb l'Ulster irlandès.

stats