Futbol

Tebas tensa la corda amb Laporta i l'acusa d'estar "segrestat" pel Madrid

El projecte de la Superlliga enfronta les dues parts, que comparteixen lluita contra el PSG

3 min
Javier Tebas durant l’assemblea d’ahir de la Lliga.

BarcelonaDurant el seu primer mandat com a president del Barça, Joan Laporta va prioritzar mantenir una bona relació amb tots els organismes que controlen el futbol, tant a nivell estatal com europeu. El segon mandat, en canvi, comença amb un escenari complicat, ja que el debat sobre la Superlliga ha deixat el Barça enfrontat tant amb la UEFA com amb la Lliga. I Javier Tebas, president de la Lliga, no deixa d’atacar el president blaugrana.

“Està enfadat per la qüestió de la Superlliga i perquè no li vam comprar el seu projecte amb el fons econòmic CVC, en què ell hauria quedat com el salvador del Barça, quan en realitat és un projecte enverinat si n'analitzes els interessos. I hipoteques part dels ingressos dels anys vinents”, expliquen dins del Barça sobre la proposta que va fer Tebas aquest agost, quan va anunciar un acord amb un fons d’inversió, CVC, que hauria garantit una nova via d’ingressos als clubs de la Lliga. En el cas del Barça li hauria pogut servir per renovar Messi, però la condició era renunciar al projecte de la Superlliga. “O firmes el projecte de CVC, que implicava hipotecar els drets de televisió del Barça durant mig segle, o no tindràs fair play”, va dir Laporta a Esport3 al recordar aquells dies. “Teníem un acord –va explicar Laporta– per renovar Messi dos anys però la Lliga no el va acceptar. Així que se'n va fer un de cinc anys i la Lliga va dir que l’acceptaria si es firmava el tracte amb CVC, així que no es va tancar res”. La renovació de Messi s’ha convertit en una de les armes que utilitzen Laporta i Tebas per atacar-se. El president blaugrana assegura que la Lliga no va posar-li facilitats per renovar l’argentí, perquè no va flexibilitzar les normatives salarials. Tebas li va respondre en una entrevista al diari Sport, en què afirmava: “¿S’hauria pogut evitar que Messi marxés? Sí. No va ser una decisió econòmica. Ho sé amb seguretat”. I va assegurar que es va trobar personalment amb Laporta, que llavors estava d’acord amb l’acord amb CVC. “Em va trucar dues vegades per accelerar l’operació de CVC perquè Messi s’estava posant nerviós”, va afegir. Laporta i els Messi s’haurien trobat en un restaurant de Lleida amb Tebas per pactar l’acord que hauria renovat Messi, però que hauria deixat el Barça sense Superlliga. Segons Tebas, tot va canviar per culpa del CEO del Barça Ferran Reverter, a qui acusa de no tenir experiència en el futbol, i la influència del president del Madrid, Florentino Pérez. “Tinc la sensació que al Barça hi ha un segrest psicològic per part de Florentino i del madridisme, com un complex d’inferioritat. Laporta va utilitzar com a argument que el Barça ja es va quedar fora de la Copa d’Europa als cinquanta, i que no volia que tornés a passar el mateix. Això et porta al segrest psicològic de què parlava, ja ho vaig viure amb Bartomeu i ho segueixo veient ara amb Laporta”, va dir.

Dins del Barça consideren les declaracions “inadmissibles”, ja que Tebas representa els clubs de la Lliga, un d’ells el Barça. Només el Barça i el Madrid, a més de la Juve italiana, defensen el projecte de la Superlliga, una idea que s’ha acabat barrejant amb el cas de Messi. Les dues parts, però, defensen interessos comuns, com pressionar la UEFA perquè limiti el poder dels denominats “clubs estat”, com el PSG. Fa poc, Tebas va exigir a la UEFA més control sobre les operacions d'aquest club. Va afirmar que "no es poden aguantar" sense trencar el "fair play" econòmic. La Lliga Francesa de Futbol (LFP) li va respondre afirmant: "Les paraules del president de la Lliga Espanyola de Futbol no són dignes de la institució que representa i que la Lliga de Futbol Professional sempre ha respectat. La Lliga de Futbol Professional demana al Sr. Javier Tebas que controli les seves escandaloses declaracions". El PSG també va atacar Tebas: "Vostè es permet atacar públicament el campionat francès, el nostre club, els nostres jugadors (i jugadors d'altres formacions), però també els amants del futbol francès, fent constantment comentaris insultants i difamatoris insinuant que no respectem les regles econòmiques que regeixen el futbol, i altres sortides infundades". El PSG i Tebas, curiosament, són aliats en la lluita contra la Superlliga. Però Tebas i el Barça defensen posicions similars quan toca analitzar les vies d'ingressos de clubs com el francès.

Una font de la Lliga defineix la relació entre el Barça i Tebas com “d’amor i odi”. A vegades es necessiten i en altres coses veuen el món totalment diferent. Quan Messi va marxar del club, Laporta es va mostrar prudent no atacant Tebas, però quan Tebas va alçar la veu, el president blaugrana s'hi va tornar. La relació ara és "tensa", mentre els tres clubs dissidents segueixen treballant per crear una Superlliga en solitari.

stats