Totxo, requalificacions i luxe: així és l'imperi empresarial de Rafa Nadal
El manacorí i la seva família canalitzen una part important del seu patrimoni milionari a través del hòlding Aspemir
PalmaL’agost del 2008 Rafa Nadal va assolir una fita que és el somni de qualsevol tenista: arribar al número u del rànquing de l’ATP. Prop de dues dècades després, la dimensió del mallorquí en l’àmbit esportiu ha anat acompanyada d’una enorme recaptació, amb 130 milions d’euros només en premis.
La família Nadal ha tingut fama de donar importància als diners, i no ha deixat passar l’oportunitat per aprofitar l’èxit d'en Rafel, que és com el coneixen a casa. Només un any després d’arribar a dalt del rànquing, el seu oncle i entrenador, Toni Nadal, apareixia a la tele amb la gorra de l’hotelera mallorquina i multinacional Iberostar. Com a esportista d’èxit, el campió de Manacor ha transmès valors molt preuats en el món del màrqueting, com la capacitat de superació, l’esforç i la humilitat. Els contractes de patrocini i els ingressos no van tardar a arribar.
L’èxit esportiu no va canviar la fórmula de la família Nadal d’afrontar els reptes en grup, com un veritable clan. El músic Rafel Nadal, padrí del tenista, va establir aquesta manera de fer, i els ingents ingressos publicitaris i esportius no van afeblir ni canviar aquest vincle familiar tan intens.
Això sí, els Nadal tenien clar que calia invertir el patrimoni i van canalitzar-ne una part important a través d’Aspemir, un hòlding que avui centralitza els actius del tenista i dels seus familiars i que el 2021 va donar 11,4 milions d’euros de beneficis. L'empresa és administrada per la seva mare, Ana María Parera, juntament amb el seu pare, Sebastián Nadal, com a apoderat. Aquesta empresa ha dut a terme una estratègia de diversificació, això sí, a la manera balear: el sector hoteler i l’immobiliari en són el cor principal, que es completa amb inversions en el sector energètic –en energies renovables– i en empreses de gestió esportiva i salut.
Aquesta societat té avui dia actius que freguen els 300 milions i participa en més d’una vintena d’empreses. Entre les inversions destacades, hi ha el 33,33% de Mabel Capital, una firma que promou i s’encarrega de la gestió de propietats de luxe a Marbella, Madrid i Lisboa, i que té negocis com els restaurants Tatel i Totó.
Requalificació de terrenys a Manacor
Aspemir també és la matriu empresarial del complex Rafa Nadal Academy, un dels projectes estrella de la família. Un negoci internacional amb alumnes de tot el món, més de 90.000 visitants anuals i 80.000 metres quadrats d’instal·lacions esportives de primer nivell. La inversió dels Nadal es va fer als afores de Manacor i es van haver de dur a terme dues operacions legislatives de requalificació de terrenys i activitats, una de la mà de cada govern del pacte d’esquerres, amb Francesc Antich i Francina Armengol al capdavant. Els ecologistes del GOB van criticar amb duresa l’elaboració de normes i excepcions a mida perquè els Nadal poguessin estalviar-se anys de tramitacions i a més desenvolupar una activitat pròpia del sòl urbà dins del rústic.
La Rafa Nadal Academy es va inaugurar el 2016 i s’ha replicat com a projecte a Cancún (Mèxic), Calcídica (Grècia), Kuwait, Hong Kong, Albània i Egipte. La imatge icònica d’un dels millors esportistes de tots els temps és un actiu irresistible per a moltes famílies amb recursos que volen oferir als seus fills l’oportunitat d’emular Nadal i assolir una carrera esportiva professional.
En l’àmbit turístic i residencial, els Nadal també s’han associat amb empreses que són referents del sector. A la societat Palya Invest, que construeix xalets de luxe a la Costa del Sol, la família manacorina té com a soci l’exministre i empresari hoteler eivissenc Abel Matutes. Aquesta empresa preveu arribar a les 100 propietats construïdes. Amb Abel Matutes Prats (fill de l’empresari hoteler), i juntament amb Cristiano Ronaldo, Nadal participava en la cadena de restaurants Tatel, que s’ha escampat des de Madrid fins a Doha, passant per València.
Tanmateix, Nadal i Matutes Prats van partir peres amb el tercer soci de Mabel Capital, Artemis, que era la gestora d’aquestes inversions i de la qual Nadal té un 33%, i s’han quedat únicament amb la part immobiliària del negoci. Amb aquesta societat van fer, per exemple, la reconversió d’un edifici a la plaça Villa de París de Madrid per fer-hi habitatges de luxe.
Una altra multinacional d’origen mallorquí controlada per la família Escarrer, Melià, ha estat el puntal sobre el qual Nadal ha construït la seva marca hotelera: Zel. Es tracta també d’un producte orientat al luxe, que ja té un establiment a Mallorca i dos més inaugurats aquest 2024 a la Costa Brava i Punta Cana. Segons el pla de negoci de l’empresa, es preveuen inversions a capitals com Nova York, Londres i París.