RUGBI
Esports 18/05/2013

Toló derrota Clarmont i es proclama campió europeu per primer cop a la història (15-16)

El conjunt de la Costa Blava derrota els averns en la primera final occitana de la Copa d'Euorpa. El veterà Wilkinson suma el darrer títol que li faltava en la seva col·lecció persona

Ferran Vital
2 min

BarcelonaLa final de la Copa d'Europa jugada a l'estadi Lansdowne Road de Dublín entre els equips occitans de Toló i Clarmont enfrontava dos conceptes diferents de què és i com es viu el rugbi. Clarmont és una ciutat amb una gran tradició oval i obrera, ja que el club de la ciutat va néixer vinculat a la fàbrica de neumàtics de la ciutat, la multinacional Michelin. El Clarmont ha estat sempre un equip caracteritzat pel seu joc vistós i elèctric, que els ha portat a guanyar el campionat francès en diverses ocasions. El Toló és un conjunt ple de figures internacionals de primer orde, però amb poca història en el seu haver. El Toló va ser comprat pel polèmic Mourad Boudjellal (un editor d'origen algerià) que va realitzar una forta inversió en jugadors internacionals dels que el veterà Wilkinson és la figura més rellevant.

El primer temps ha estat caracteritzat per un patró de joc molt conservador, amb dos equips excessivament plans que no buscaven obertament la zona de marca rival si no que intentaven forçar les errades del rival per anotar a pals mitjançant cops de càstig. D'aquesta manera s'ha arribat al descans amb un pírric empat a tres, gràcies a les conversions de Morgan Parra i de Wilkinson pels seus equips.

Per fortuna, el segon temps ha començat amb dos assajos ben matiners de Clarmont, anotats per l'aler Nalaga i el centre Rougerie, que avançaven als averns al marcador. Wilkinson ha iniciat la remuntada dels de la Costa Blava amb dos xuts a pals, i el darrer Delon Armitage l'ha culminada mitjançant un assaig afortunat d'Armitage que el propi Wilkinson transformava per deixar per davant el seu equip per primer cop en el partit per un ajustat 15 a 16, resultat amb el que s'arribava al final. Clarmont hi ha posat el joc i el dinamisme, però la fortalesa defensiva i l'ús eficient "kick and rush" i el "pick and go" del Toló els han portat a conquerir, per primer cop a la història, la Heineken Cup.

Amb la victòria a la Copa d'Europa, el conjunt de Toló es converteix en el primer equip de rugbi de la història en guanyar la màxima competició continental sense haver estat encara campió del seu campionat domèstic, el Top14. A més a més, el veterà Wilkinson suma el darrer gran trofeu que encara li faltava a la seva col·lecció personal, i guanyant per mèrits propis un lloc de privilegi en la història de l'esport ovalat.

Leinster regala el bitllet a la USAP

En la final de l'Amlin Cup -la segona competició continental a nivell de clubs-, disputada el dia abans a la mateixa ciutat de Dublín l'equip irlandès de Leinster va derrotar els parisencs de l'Stade Français per un contundent 34 a 13, regalant el bitllet per la propera edició de la Heineken Cup, nom comercial de la màxima competició europea a nivell de clubs. Amb la participació en la propera edició de la Heineken Cup el conjunt de Perpinyà, que havia acabat la fase regular de la lliga francesa en setena posició, s'assegura uns ingressos vitals per la viabilitat econòmica del conjunt nord-català.

stats