Esports 24/08/2012

L'Agència Antidopatge dels Estats Units suspèn Armstrong per a tota la vida i li treu els títols

La USADA s'ha pronunciat només conèixer la decisió del ciclista nord-americà de no presentar-se a l'arbitratge per respondre als càrrecs de dopatge

Efe
2 min
El ciclista Lance Armstrong / AFP

WashingtonL'Agència Antidopatge dels Estats Units (USADA) ha fet oficial la suspensió de per la vida al ciclista nord-americà Lance Armstrong. L'agència havia avançat que prendria mesures només conèixer la decisió d'Armstrong de no presentar-se a l'arbitratge per respondre als càrrecs de dopatge.

La USADA ha reaccionat ràpidament davant la decisió d'Armstrong de no defensar-se més de les acusacions de dopatge, en considerar que són "injustes i una caça de bruixes anticonstitucional". L'agència ha qualificat la decisió com una "admissió" de culpa per part de l'esportista, considerat com un heroi nacional als Estats Units per la manera com es va superar en la lluita contra el càncer de testicles que li van diagnosticar el 1996.

El director executiu de la USADA, Travis Tygart, ha assegurat que "ningú guanya quan un atleta decideix fer trampes amb activitats perilloses que impliquen l'ús de drogues per millorar, i els atletes que estan nets a tots els nivells esperen de nosaltres que perseguim la veritat en el seu nom per assegurar que la cultura de guanyar tant sí com no no superi la competició justa i honesta", ha afirmat.

Tygart ha explicat que en totes les ocasions en les quals tenen "proves contundents de dopatge" la seva obligació és "iniciar el cas a través d'un procés i seguir-lo fins a la seva conclusió, com s'ha fet en aquesta ocasió".

Els indicis de la USADA contra Armstrong es basen en les declaracions de "nombrosos testimonis" que asseguren haver observat directament "les seves activitats dopants" o que diuen que l'exciclista va reconèixer davant seu haver usat "EPO, transfusions de sang, testosterona i cortisona "durant el període comprès entre 1998 i 2005. Segons aquests testimonis, Armstrong havia consumit prèviament EPO, testosterona i hormones del creixement fins al 1996.

Els testimonis també van apuntar que Lance "els va proporcionar substàncies dopants" i que "els va animar a consumir i gestionar productes o mètodes dopants, incloent-hi EPO, transfusions de sang, testosterona i cortisona" entre 1999 i 2005. L'Agència Antidopatge diu també que hi ha "dades científiques" que demostren l'ús per part d'Armstrong de "manipulació de la sang, incloent-hi EPO o transfusions de sang" en la seva tornada al ciclisme el 2009 al Tour de França.

La suspensió a perpetuïtat implica que Armstrong no podrà participar en cap activitat o competició organitzada per les entitats signants del Codi Mundial Antidopatge, com la Unió Ciclista Internacional (UCI). A més de la suspensió, la USADA desqualifica l'exciclista dels resultats de qualsevol competició en què hagués participat des de l'1 d'agost de 1998, "incloent-hi la consecució de medalles, títols, victòries, carreres finalitzades, punts i premis".

stats