CICLISME
Esports 22/08/2014

Comença una Vuelta a Espanya amb una participació històrica

Aquest dissabte dóna el tret de sortida a Jerez de la Frontera una edició amb set arribades en altura i Froome, Purito, Quintana, Contador i Valverde, entre altres, a la línia de sortida

Albert Rabadan
2 min
Alberto Contador, Purito Rodríguez i Alejandro Valverde, durant la presentació de la Vuelta

BarcelonaMenys reconeguda que les altres dues grans voltes del calendari ciclista, el Giro d'Itàlia i el Tour de França, enguany la Vuelta a Espanya dóna el tret de sortida amb una participació que haurien envejat les altres dues curses enguany.

Pel seu sòlid rendiment enguany, les mirades estan centrades en el colombià Nairo Quintana (Movistar), vencedor del Giro d'Itàlia i que es va endur gairebé sense voler-ho la recent Vuelta a Burgos en el seu retorn a la competició. L'acompanya el murcià Alejandro Valverde, que després de no poder aconseguir el seu volgut podi al Tour de França pot veure com perd la capitania de l'equip de forma definitiva.

Els que també vénen del Tour són la resta de principals favorits, tots ells amb espines clavades: els que eren els dos principals aspirants a guanyador, Chris Froome (Sky) i Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) van haver d'abandonar per caigudes. El britànic ha estat recuperant-se als Estats Units sense competir, per la qual cosa és una incògnita el seu estat de forma, però si arriba a punt aspirarà a ser el dominador de la cursa amb un gran equip al seu voltant. Per la seva banda, Contador sí que ha assumit que arriba curt de forma, igual que ho va fer Joaquim Rodríguez al Tour.

El Purito arriba amb moltes ganes de bicicleta a una de les curses que li ha donat més alegries, però també alguna gran decepció com la pèrdua del lideratge quan tenia dominada l'edició del 2012. La seva irregular temporada i la incògnita de com ha afectat l'esforç d'acabar el Tour en el seu cos fa difícil posar-lo de favorit a l'alçada de Quintana, però com sempre el català sortirà amb l'ambició de qui aspira a ser guanyador final.

Qui no prendrà la sortida serà l'últim guanyador, el veteraníssim nord-americà Chris Horner (Lampre-Merida), que després d'un any per oblidar ha donat el dia abans de sortir uns nivells de cortisol massa baixos dels recomanats pel Moviment Per a un Ciclisme Creïble (MPCC), al qual està adherit el seu equip.­

Una crono per equips de 12,6 km a Jerez de la Frontera serà l'aperitiu d'un recorregut on els escaladors tornaran a ser els protagonistes amb només una contrarellotge larga i amb set arribades en altura (la primera a la sisena etapa, l'inèdit Alto de Cumbres Verdes de La Zubia). Les més decisives semblen els Llacs de Covadonga, la dura etapa de la La Farrapona i el temible Puerto de Ancares, que serà la meta de la penúltima etapa de la cursa.

La darrera serà una contrarellotge de només 9 km a Santiago de Compostela, que decidirà la cursa en cas d'arribar amb marges molt petits de diferències, un dels grans objectius dels organitzadors de la Vuelta en els últims anys.

stats