ESPORT DE BASE
Esports 18/02/2015

Wert es defensa de les acusacions de voler "dinamitar" l'esport de base: "Fem complir la llei"

El ministre d'Educació, Cultura i Esport diu que amb les inspeccions a clubs i entitats esportives ja s'ha regularitzat la situació laboral de 4.000 persones

Efe
2 min
José Ignacio Wert, ministre d'Educació, amb el senador de CiU Josep Maldonado, al Senat / KIKO HUESCA / EFE

MadridEl ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Antonio Wert, ha negat aquest dimarts, en referència a les vagues convocades al futbol base per algunes federacions, que el govern persegueixi "clubs ni a ningú", ja que només es limita a fer complir les lleis i protegir els treballadors. Durant la seva compareixença al Senat, Wert ha respost les acusacions de "persecució i falta de sensibilitat" plantejades pel diputat de CiU Josep Maldonado assegurant que "si fer complir la llei és persecució, ho admetria", però ha afegit que no ho admet "en absolut".

Les inspeccions a clubs i entitats esportives "es produeixen a instància de part" i no a iniciativa de la Inspecció de Treball o la Seguretat Social, ha continuat Wert, i han donat lloc, segons les seves dades, a la regularització de la situació laboral de 4.000 persones que treballen per a clubs esportius. "Que siguin empreses o institucions sense ànim de lucre no vol dir que no calgui controlar-los", ha afegit el ministre, que ha recordat que el que estan fent amb el ministeri és "intentar trobar una via perquè l'esport base pugui regularitzar algunes situacions". "Per descomptat –ha explicat– que la nostra intenció és mantenir la millor relació amb totes les federacions, però mai podem renunciar a la protecció del dret dels treballadors, que, en qualsevol estat digne, ha de ser completament irrenunciable".

Per la seva banda, Josep Maldonado ha acusat el govern de sotmetre a "persecució implacable" el futbol en concret, "i l'esport base en general", i ha assegurat que els clubs "tenen molt sentiment de persecució". El diputat de CiU ha citat alguns dels fets que, al seu parer, afecten les activitats esportives, com la modificació de l'impost de successions, les "intenses" inspeccions de la Seguretat Social –"especialment a Catalunya"– i la supressió de l'IVA reduït.

"Totes aquestes normes només busquen recaptar de manera desordenada i controlar l'esport autonòmic", segons el representant convergent, que ha demanat a Wert que faci autocrítica i li ha recordat tots els "fronts oberts "que manté en federacions com la de futbol, tennis o bàdminton. Finalment, ha considerat que si volem "més germans Gasol o Márquez" i que surtin més esportistes d'elit, caldria deixar de pressionar "políticament i fiscalment" l'esport base, format per clubs humils i entitats sense ànim de lucre "que es dediquen a formar els nens en els valors de l'esport".

En una altra pregunta parlamentària relacionada amb aquest assumpte, el diputat socialista Emilio Álvarez Villazán ha acusat Wert de "dinamitar" l'esport base, "no content d'imposar la reforma educativa que ha dinamitat l'ensenyament públic". En la seva opinió, les mesures adoptades per l'executiu "posen en perill la supervivència de l'esport base" i de milers de clubs i monitors "que de manera voluntària i altruista realitzen una magnífica tasca". En la seva resposta, Wert ha recordat que la normativa que es pretén aplicar "és molt anterior a la presència d'aquest govern", com l'Estatut dels Treballadors o la normativa vigent sobre Seguretat Social. "Tota la resta són actuacions que es desprenen de l'obligació que a tot govern li incumbeix de protegir els drets laborals dels esportistes" per garantir que no es queden en situació de desemparament, sense cap tipus de protecció ni assegurança, i que tothom "treballi d'acord amb la legalitat", ha conclòs Wert.

stats