Vuelta a Espanya
Esports 29/08/2011

Wiggins falla a la contrarellotge de Salamanca i deixa Chris Froome com a líder sorpresa de la Vuelta

Tony Martin (HTC-Highroad) suma la seva enèsima contrarellotge i Joaquim Rodríguez baixa fins al 14è lloc de la general, on Nibali surt beneficiat

Albert Rabadan
2 min

BarcelonaCom va passar a la contrarellotge final del Tour de França, Tony Martin ha aprofitat el fet d'estar desconnectat per la lluita de la classificació general per endur-se l'etapa. El ciclista d'HTC-Highroad, que ja s'havia estat mostrant en aquesta Vuelta a Espanya, s'ha exhibit en els 47km al voltant de Salamanca, que ha afavorit a corredors de força.

Bradley Wiggins (Sky), carregat de moral després de ser protagonista a l'ascens de La Covatilla del dia anterior, ha començat molt segur però ha fet un final pitjor de l'esperat. El campió olímpic de persecució, tot i haver començat amb un cop piscològic al doblar Dan Martin amb només 20 minuts recorreguts, ha arribat deshidratat i perdent suficient temps com per facilitar el liderat al seu company d'equip Chris Froome.

El kenià, nacionalitzat britànic, que havia fet un gran treball per Wiggins el dia anterior, ha sorprès amb un temps millor que el del seu líder i ha aconseguit el mallot vermell, al que també s'hi ha apropat el vencedor de l'any anterior, Vincenzo Nibali (Liquigas) amb una contrarellotge molt notable, i sobretot el danès Jakob Fuglsang (Leopard), que ja és segon.

Qui ha punxat ha estat el campió mundial de l'especialitat, Fabian Cancellara (Leopard-Trek), que tot i tenir el millor temps en alguns moments del dia després de superar al jove talent nord-americà Taylor Phinney (BMC) per sis segons, ha vist aviat com l'alemany li treia unes diferències que pocs esperaven, de gairebé un minut i mig.

Joaquim Rodríguez, com era d'esperar, ha patit molt per mantenir el tipus i ha acabat perdent un temps semblant a l'any anterior a Peñafiel, 5 minuts i 24 segons respecte Martin, però la devallada final de Wiggins fa que el resultat no sigui tan catastròfic. Incòmode sobre la "cabra", fins i tot ha estat doblat pel líder de la cursa, Bauke Mollema (Rabobank), que ha sortit dos minuts després. Demà hi haurà jornada de descans, i a partir d'aquí haurà d'intentar remuntar a l'alta muntanya restant.

Vuelta a Espanya, desena etapa, Salamanca (47km CRI):

1r Tony Martin (HTC-Highroad) 55'54”

2n Chris Froome (Sky) a 59”

3r Bradley Wiggins (Sky) a 1'22”

4t Fabian Cancellara (Leopard-Trek) a 1'27”

5è Taylor Phinney (BMC) a 1'33”

(…) 71è Joaquim Rodríguez (Katiuixa) a 5'24”

113è Josep Jufré (Astana) a 6'35”

140è Alberto Losada (Katiuixa) a 7'38”

Classificació general provisional:

1r Chris Froome (Sky) 38h09'13”

2n Jakob Fuglsang (Leopard-Trek) a 12”

3r Bradley Wiggins (Sky) a 20”

4t Vincenzo Nibali (Liquigas-Cannondale) a 31”

5è Fredrik Kessiakoff (Astana) a 34”

(…) 14è Joaquim Rodríguez (Katiuixa) a 3'23”

43è Alberto Losada (Katiuixa) a 16'34”

93è Josep Jufré (Astana) a 1h07'04”

stats