Escapades

7 llocs on fugir de l’estrès i trobar la pau mental

Cada vegada més persones decideixen passar les vacances fent retirs en centres i cases rurals per desconnectar uns dies. Us proposem diverses opcions d'arreu de Catalunya

4 min
El Mas els Igols al Penedès, una masia tradicional catalana del segle XVIII transformada en un refugi.

Barcelona“Un retir és dedicar-se temps a un mateix, és anar a un lloc on et donen eines perquè tu vegis el teu interior i agafis confiança”, explica Sergi Arribas, CEO i cofundador d'Inspyria, un dels portals online de referència pel que fa a la reserva de retirs a l’Estat. “Hi ha molt desconeixement i la gent sovint es pensa que un retir és una cosa una mica sectària, però no té res a veure”, remarca Arribas, que assegura que en els últims anys ha crescut molt la demanda durant les vacances.

“Les persones cada vegada busquen més aquests espais perquè necessiten respostes a coses de la seva vida. Sempre dic que ens ensenyen que ens hem de dutxar cada dia i tenir una bona higiene exterior, però no ens han ensenyat a tenir una higiene interior, emocional. Un retir és com un espai on netejar emocions que han quedat acumulades”, aclareix.

Normalment, els clients de plataformes com Inspyria es troben amb dos tipus de retir: uns són el que s’organitzen en dates concretes i on professors de ioga o meditació formen grups amb què es volen treballar coses com aprendre a meditar, fer dieta detox, ioga, tantra o constel·lacions familiars. “La idea és fer un treball terapèutic en grup”, diu Arribas. L’altra opció és la de retirar-se en solitari en una casa on gairebé no hi ha activitats, més enllà d’alguna meditació al matí, però on es pugui gaudir del silenci i la tranquil·litat de la natura.

“El que busquen és un espai per a ells mateixos i per poder tenir una perspectiva diferent de la seva vida”, explica Arribas, que ha detectat com el 70% del públic dels retirs són dones d’entre 35 i 55 anys, tot i que també hi ha homes i fins i tot alguna parella que vol treballar la seva connexió.

“Quan estàs a casa amb el teu espai i obligacions estàs en un rol i vas fent, però si vols tenir més claredat sobre la teva vida, has de sortir d’allà i anar a un espai més neutre”, continua. “Els problemes són els mateixos, però els pots veure des d’un angle diferent i això et dona eines per abordar-ho millor i ser més feliç”, matisa Arribas, que al seu portal ofereix retirs que duren des d’un cap de setmana fins a una setmana i que costen entre dos-cents i nou-cents euros.

Set indrets per recuperar la calma

A Catalunya hi ha molts llocs on poder fer un retir, tot és qüestió de saber quina mena d’experiència es busca i en quin entorn natural es volen passar uns dies de desconnexió. Us proposem set llocs arreu del país on recuperar la calma i deixar l'estrès de banda.

1.
Casa Virupa

Tavertet

Casa Virupa

Si el que vols és submergir-te en la meditació i la filosofia budista, sempre pots anar a Casa Virupa, una comunitat de practicants budistes que ofereixen un espai amb les condicions ideals per tenir experiències d'introspecció i benestar, d’acord amb els valors universals del budisme, com l'amabilitat, la compassió i l’atenció.

2.
Can Traver

Besalú

Can Traver de Besalú

Aquest espai no només acull grups que fan retirs de ioga, meditació, silenci i creixement personal, sinó que també s’orienta especialment a les dones perquè puguin viure una espècie de beguinatge en els temps actuals. Per això, se les ofereix un lloc ple de calma on puguin conviure en sororitat i fent una vida senzilla que afavoreixi la seva descoberta interior.

3.
Els Igols

Penedès

Mas els Igols

Aquesta masia del segle divuit ha estat transformada en un refugi per fer-hi retirs de fins a quinze persones on, a més de meditar, també s’ofereixen altres experiències, com tast de vins, visites guiades o classes d’art. Tot maridat per un paisatge de vinyes que convida a la calma i el recolliment.

4.
L’hostatgeria del Monestir de Sant Daniel

Girona

El Monestir de Sant Daniel

Alguns monestirs també obren les portes per a tots aquells que vulguin passar uns dies de recolliment. És el cas del monestir de Sant Daniel, a Girona, on continuen amb la seva tradició benedictina de l’acolliment des de pràcticament la seva fundació. La seva hostatgeria és oberta a qualsevol persona que, sigui en estades curtes o llargues, busqui un espai amb silenci per a la seva cerca espiritual i el contacte amb la natura.

5.
Can Gat Vell

Alt Empordà

Can Gat Vell

En el poble de Llampaies, a l’Alt Empordà, s’ubica aquest petit conglomerat de cases rurals on s’ofereixen diverses estades de ioga i mindfulness. Durant aquests dies se celebren concerts de sons harmònics, excursions a la natura, banys de bosc i altres activitats pensades amb l’objectiu de sentir-se millor i desenvolupar tota la creativitat interior.

6.
Casa-refugi La Bartra

Tarragona

La Bartra

Ubicada al cor de les muntanyes de Prades, la casa-refugi de la Bartra és un punt de trobada per a tots els amants de la natura i de les pràctiques com el taitxí o el ioga. Sota el lema de “natura i consciència”, en aquest espai s’hi pot anar a passar uns dies per gaudir de tota mena de vetllades i activitats, que van des de fer excursions o escalada fins a la meditació, la filosofia o la música.

7.
Cal Massot

Lleida

Cal Massot

En el petit poble medieval de Belianes, a l’Urgell, s’ubica Cal Massot, una antiga casa pairal on ara s’organitzen tota mena de retirs de ioga i desconnexió. És un projecte iniciat el 2020 per una parella amb ganes de compartir teràpies de creixement personal i un entorn tranquil per a tothom qui ho necessiti.

stats