Estils 12/07/2019

Gurmetització a la vora del mar!

Us presentem els xiringuitos amb les millors propostes gastronòmiques per a l'estiu

Natàlia Costa
5 min
El xiringuito Bambú a la platja de Barcelona

BARCELONAEls peus a la sorra mentre fem un bon mos és una imatge típica d’estiu d'aquelles que ens acompanyen durant els mesos d'hivern. Però la realitat, a vegades, és ben diferent, i alguns dels xiringuitos que trobem al llarg de la nostra costa destaquen per la mala qualitat. En un intent de revaloritzar el xiringuito estiuenc, busquem els locals on pots tenir els peus a la sorra i trobar una oferta gastronòmica potent, sobretot a la costa barcelonina, on es concentra la gran part de la població que encara no té vacances. Tant els dies entre setmana com al cap de setmana són una molt bona opció per menjar bé sense res a envejar als restaurants bullents al centre de l’asfalt. Els xiringuitos treuen pit i cada cop són més els que treballen per oferir a locals i turistes una experiència prèmium basada en gastronomia de qualitat, productes quilòmetre zero i creativitat als fogons en instal·lacions còmodes i amb un interiorisme cuidat. I amb un bon servei també, complementat allunyat de l’imaginari negatiu del xiringuito de tota la vida. Sí, la gurmetització ha arribat fins ben a la vora del mar! Fem un repàs dels locals més destacats.

Salt

Amb la sorra de la Barceloneta gairebé escolant-se entre els dits dels peus, al Salt Restaurant & Beach Club és possible menjar mentre s’endevina l’'skyline' barceloní des del mar. Des d’aquest restaurant als peus de l’Hotel W es veu tota la badia de la capital catalana enmig d’un ambient cosmopolita. La proposta gastronòmica està basada en una cuina d’influència mediterrània amb tocs internacionals com les hamburgueses gurmets amb vaca gallega, formatge idiazabal, tomàquet cor de bou, salmó i maionesa trufada. El local també ofereix sobre la sorra música i còctels, així com nous uniformes per al personal dissenyats aquesta temporada per a una imatge del treballador “més estiuenca”.

La Daurada

L’espai Cala Tintorera, del grup La Daurada, a Vilanova i la Geltrú té accés privat al mar des d’una plataforma amb escala, com si es tractés d’una platja de Croàcia. Sense embrutar-te de sorra i amb una dutxa per a treure’t la sal, aquesta plataforma sobre l’aigua permet remullar-te abans o després de l'àpat (o fins i tot durant). Això va maridat amb una proposta gastronòmica d’alt nivell. A més, des del local es pot gaudir d’una impressionant posta de sol amenitzada amb música en directe.

El Cala Tintorera, amb el mar a tocar

Vai Moana

Amb ambientació de la Polinèsia i uns còctels tropicals com si tinguéssim els peus en aigües turqueses, el Restaurant Vai Moana, de Pantea Group, proposa un viatge sense treure els peus de la sorra de la platja del Bogatell. Inspirat en l’illa de Pasqua, l’establiment es defineix com una “guingueta gastronòmica” d’estil 'chill out'. Estirat a les gandules o assegut a la terrassa, la proposta del restaurant aspira a oferir “sorra, onades i bona companyia”. Gastronòmicament, serveix receptes mediterrànies i també plats internacionals amb els sucs de moda 'coldpressed', truites, tapes, entrepans freds i calents amb ingredients “sibarites”, hamburgueses, peix adobat, paelles, lasanya i també, no hi podien faltar, 'pokés' hawaians.

Plats i còctels del Vai Moana

La Deliciosa

D’essència mediterrània i també a la platja de Barcelona, aquest establiment és conegut per les seves patates braves, per a molts “d’escàndol”. Aquest restaurant reivindica “la Barcelona més local, la de tota la vida” i ho fa amb una proposta 'vintage' basada en la filosofia del reciclatge, tot recuperant el que és antic i reconvertint-ho en una cosa nova. De fet, el seu nom és “un petit homenatge al que va ser el nom de la platja de Barcelona no fa tant de temps”. La seva carta també segueix aquesta filosofia, ja que també hi proposen croquetes casolanes, pernil de gla o paella de la casa amb rap i gambes barrejat amb propostes més modernes com hamburgueses veganes.

Barracuda

A Castelldefels el grup Tribuwoki hi té un dels seus locals més estiuencs: el Barracuda, el germà petit del barceloní Barraca. Ells reivindiquen les seves paelles i diuen que són de les més gustoses de la localitat, però a part d’aquest suggeriment també tenen plats de peix de llotja i de carn 100% ecològica per experimentar un mar i muntanya de totes totes amb una cuina ininterrompuda que funciona tot el dia. Situat a la sorra de la platja té una de les terrasses més demanades a l’estiu, que a la nit brilla amb llumetes i una decoració en harmonia amb l’ambient a base de fusta i materials naturals. Al voltant hi posa el paisatge l’allargada i ampla platja de Castelldefels.

La Carmelina

D’esperit cubà, La Carmelina ofereix plats representatius de Varadero, a Cuba, però al bell mig de la platja de la Nova Icària. Aquest establiment s’inspira en la Cuba “més autèntica dels anys 50” reunint un ambient mestís i alegre. A la seva carta hi ha propostes com els sandvitxos –no us perdeu el Cubanito a base de pa de mantega i carn de porc adobada cuita a baixa temperatura–, o el plat típic de l’illa, la 'ropa vieja', una preparació de carn de vedella entatxonada servida amb 'frijoles', arròs i plàtan. No hi falten còctels com El Papito Frozen i l’Hurricane. Per als més senzills també hi ha tapes i entrepans.

El Bo Kapp

Iguana

Amb xiringuitos repartits per Castelldefels, Gavà Mar, el Prat i Sitges, el grup Iguana és un altre dels protagonistes de la gastronomia de platja a casa nostra. Destaca especialment la guingueta que tenen a Gavà, que a part d’estar situada a menys de 30 metres de la vora del mar, compta amb una zona de gandules. La seva oferta gastronòmica té propostes internacionals i locals, amb tapes de moda com el tataki de tonyina, 'fajitas' amb diversos farcits i el tàrtar de salmó, però està basada en carns al tall i també en format d’hamburguesa. Destaca especialment l’aposta que l’establiment fa per la pasta fresca, servint plats com raviolis de gorgonzola i pera amb salsa rocafort i nous.

Bo Kaap

Directe des de Sud-àfrica, els responsables del Bo Kaap proposen plats i còctels exòtics i d’alt nivell en honor a l’homònim barri de Ciutat del Cap. D’un colorisme alegre i amb un interiorisme a base de modernes formes geomètriques, aquest establiment té una carta variada amb propostes mediterrànies i alguna de sud-africana. Destaca especialment el seu entrepà 'bunny chow', típic de Ciutat del Cap, que és un pa farcit de pollastre al curri, que al menú conviu amb la paella o la lasanya bolonyesa. Un mix inesperat per a un establiment igualment fora de l’habitual.

Un plat de ropa vieja de La Carmelina

Bambú

Bambú destaca per ser l’únic local 'dogfriendly' a la platja de Barcelona. D’estil 'chill out', aquest restaurant proposa un viatge a l’Àsia, tal com indica el seu nom. D’esperit fresc i relaxat, invita a gaudir sense pressa d’un dia de platja de la mà d’una cuina internacional amb vistes al mar Mediterrani. Com a especialitats asiàtiques s’hi pot menjar curri verd de llagostins i verdures amb arròs i oli de coco, i també un plat anomenat 'saam' de vaca (una mena de 'tacos' d’enciam amb carn de vedella, menta, coriandre i salsa de iogurt).

stats