Benestar
Estils Benestar 08/01/2023

“El sexe està més a dins del cap que als genitals"

La psicòloga Patricia Ramírez reflexiona sobre com podem tenir una relació de parella des de la serenitat

4 min
Serenitat en parella.

BarcelonaÉs molt fàcil estar serè i tranquil quan les coses van bé. El problema és quan hi ha conflictes o moments tensos en què és important mantenir la calma i la serenitat. Això es pot aplicar en molts àmbits de la vida. Per això, la psicòloga Patricia Ramírez, més coneguda a les xarxes com a Patri Psicóloga, ha publicat el llibre Vivir con serenidad. 365 consejos (Grijalbo, 2022), en què escriu tot un ventall de propostes perquè els lectors puguin aprendre a viure d’una manera més serena i contemplativa. 

Un dels seus capítols va dedicat a la importància de viure una relació de parella des de la serenitat, tot un repte per a moltes persones. Per què? “Venim d’un model de parella en què, per tenir raó, fem servir l’agressivitat”, explica Ramírez. “Són models de paternitat i maternitat en què se sol fer servir la conducta del sotmetiment, la humiliació i la comparació. Quan s’ha de parlar d’alguna cosa tensa amb la parella, sembla que el que més crida és qui té raó, i fins i tot ataquem l’altra persona per tenir raó”, continua la psicòloga.

Admet que això sobretot passa en els vincles en què hi ha molta confiança, com entre els membres d’una parella, els fills o els pares. “Són aquelles persones que, en un principi, sabem que no les perdrem i amb les quals ens permetem la llicència d’aixecar la veu i tractar-les d’una manera com mai tractaríem un amic. Sembla que aquest vincle estret ens permeti comparar, humiliar, no escoltar amb atenció ni tractar amb amabilitat i respecte l’altre, perquè es tracta d’una discussió”, lamenta.

Com revertir aquesta situació? En el moment en què sorgeixen els conflictes o discrepàncies en una parella, el més important, segons la psicòloga, és que hi hagi una comunicació amable, amorosa i respectuosa. “La comunicació és vital per tenir una relació serena de parella. ¿Que hi ha un problema financer? S’ha de parlar. ¿Que hi ha una diferència de valors a l’hora d’educar als fills o una discrepància en com volem passar el nostre temps lliure? Cal parlar-ho”, insisteix Ramírez.

Valors i respecte

Sempre es diu que és molt important que una parella es tingui respecte. Ara bé, què vol dir exactament el respecte? ¿És el mateix per a tothom? “S’ha de definir bé què significa per a cada membre de la parella, igual que s’hauria de definir què és la fidelitat”, explica la psicòloga. “Per a una persona, el respecte pot ser no insultar i per a una altra pot ser que l’escoltin i tinguin en compte les seves necessitats”, resumeix. Per això, sempre aconsella a les parelles que, en el moment que es coneguin, o encara que ja tinguin fills, s’asseguin i dediquin el temps a parlar dels seus valors com a parella. 

“Si sabem quins són els valors de cadascú i el que signifiquen, el que és més important i el que no, això ens ajudarà a ser més respectuosos amb l’altre, a prendre les decisions més encertades i a tenir més confiança”, diu l’experta. Per tant, gran part del secret de la serenitat en parella ve de definir aquests valors.

Una altra de les errades que fan moltes parelles al principi de la relació és no voler veure ni admetre les diferències que hi ha amb l’altra persona. “Només ens quedem amb el que volem escoltar. Si un diu que no vol fills, l’altre no pot pensar que un dia ja canviarà. S’han de tenir tots els punts clars des del principi i valorar si aquella relació ens interessa abans d’agafar un compromís. ¿Voleu viure al camp o a la ciutat? ¿Educació laica o religiosa? ¿Comptes compartits o separats? Són temes que, a la llarga, poden generar molts conflictes i que només separen i treuen tota la serenitat”, reflexiona. Per això, és bàsic que, des del començament, un es presenti tal com és i adverteixi quina part pot arribar a canviar i quina és innegociable. 

Cuidar la intimitat

Al llarg de la vida d’una relació de parella hi pot haver moments en què es descuidi la seva sexualitat. Sigui per l’aparició dels fills, pel ritme frenètic diari o per la rutina. “Al principi hi ha molta passió, perquè hi ha una química que és indiscutible, però després toca cuidar l’amor romàntic, les converses de qualitat, preocupar-se i mimar l’altre i dedicar-li un espai”, aconsella Ramírez. 

També és molt important fomentar sempre el sentit de l’humor. “El sexe està més a dins del cap que als genitals. Si tu escoltes l’altre, ets el seu còmplice, l’admires i et centres en les coses que t’atrauen, el normal és que el sexe vingui després”, segueix. I perquè la relació sexual sigui serena, que això no vol dir que no sigui apassionada, s’ha de parlar i comunicar-se molt. “Dir què t’agrada i que no, conèixer el teu cos, sentir-te segura i deixar que l’altra persona pugui explorar i dedicar-li temps”, diu la psicòloga. “No pots tenir una sexualitat serena si, com a dona, amagues la panxa perquè no se’t noti i no et pots concentrar en gaudir del plaer”, conclou.

stats