Estils 18/02/2021

'Ecoprint': la tècnica per estampar la natura a la roba

Creixen els adeptes a aquestes creacions artístiques naturals i úniques sobre tela que es poden fer a casa

4 min
Fulles sobre una bossa de tela preparades per a la tècnica d''ecoprint'

BarcelonaImprimir la natura sobre tela. Això és el que proposa la tècnica de l'ecoprint, que permet traslladar tota la bellesa de flors i plantes sobre teixits. El resultat són peces úniques amb una gamma de colors càlida i amb estampats d'inspiració natural. Una tècnica que es pot realitzar amb materials processats però que té el seu gran atractiu en l'opció natural, és a dir, anant a recol·lectar fulles i flors per poder plasmar sobre tela no només colors sinó també siluetes, textures i volums. I és que l'objectiu d’aquesta tècnica és aprofitar els pigments naturals per estampar teixits aplicant parts de les plantes, les fulles o les flors directament sobre la tela, de manera que la forma hi queda dibuixada.

Des del Taller Escola Tèxtil Teranyina –on imparteixen des de fa més de 30 anys cursos de diferents tècniques tèxtils, incloent-hi l'ecoprint–, Teresa Rosa Aguayo explica que “l'atractiu d'aquesta tècnica és, precisament, que els estampats que s'obtenen són diferents i sempre s'obté una peça original”. El resultat de l'ecoprint, diu, “és un teixit amb un estampat original, que s'utilitza en moda i també en interiorisme". "Els xals realitzats amb aquesta tècnica, per exemple, són espectaculars, com ho són les peces de vestir, i se'n fan fins i tot vestits de núvia”, afegeix.

Un fulard amb motius naturals fet amb 'ecoprint'.

Mar Joaquin fa uns 18 anys que és artesana tèxtil. Des de la botiga online Tejo lo que Hilo –que va néixer fa gairebé 11 anys amb la voluntat d'acostar a la gent les pràctiques tradicionals de la llana i altres fibres tèxtils en totes les seves modalitats–, Joaquin treballa la llana des de l'origen fins al teixit acabat, passant per diferents processos com el cardat (o preparació de la fibra), el filat, el teixit i el tenyit amb tints naturals. Fa uns tres anys va descobrir la tècnica de l'ecoprint: “Des que la faig servir no deixa de sorprendre'm –diu–. El resultat que obtenim és una tela amb diferents fons de color i amb dibuixos de fulles que aconsegueixen estampats diferents i sorprenents”. Aquests dibuixos i dissenys els donen les mateixes fulles, que transfereixen a la tela la seva forma i el seu color. Com explica Joaquin, “el resultat que s'obté sempre és diferent i per això és tan especial, ja que depenent del tipus de teixit, de l'època de recol·lecció del material vegetal i de l'ús d'altres productes naturals que podem fer servir (com els tanins o el ferro) s'aconsegueixen diferents estampats”.

“L'ecoprint es pot aplicar sobre qualsevol tipus de teixit d'origen natural, com el cotó, el lli, la viscosa, la seda o la llana –explica Teresa Rosa Aguayo–. Cada teixit, depenent de si l'origen és vegetal o animal, ens donarà diferents resultats, tots sorprenents i interessants”. I es pot fer també amb teles gruixudes, tot i que el resultat que obtindrem dependrà del tipus de teixit i de la seva composició: “Només la pràctica et dona l'experiència per aconseguir el resultat esperat. Com els tints naturals, l'ecoprint es pot fer sobre qualsevol teixit, sempre que sigui d'origen natural”, adverteix Mar Joaquin. Una tècnica que només demana dedicació, paciència i deixar volar la imaginació i que pot donar com a resultat la confecció de peces de roba, complements com fulards, bufandes, bosses de mà, motxilles i necessers, entre d'altres.

Com comencem? 

Com la majoria de tècniques artesanals, l'ecoprint és entretingut i requereix un llarg procés si es vol obtenir un producte de qualitat, “però no és difícil si en coneixes la tècnica i, sobretot, quines plantes funcionen i com”, explica Mar Joaquin. I afegeix: “Per fer els primers passos en aquest món, a més de ganes, jo recomano un curs d'iniciació, ja que s'han de conèixer els tractaments previs per a les teles perquè el color i la forma quedin fixats –és el que es coneix com a mordentat–. També has de conèixer certes espècies vegetals, saber on trobar-les i anar-les a recol·lectar. Jo recomano fer servir espècies que tens a prop”. Per la seva banda, Teresa Rosa Aguayo diu que és una tècnica “fàcil pels ingredients tan senzills que s'utilitzen i per la poca infraestructura que es necessita" i explica que "es pot fer perfectament a casa". Ara bé, recorda que com en qualsevol tècnica que utilitzi tints naturals "es necessiten coneixements bàsics sobre mordents perquè el tint quedi fixat a la fibra, sense oblidar la creativitat que cadascú aporta en la distribució i disseny de l'estampat”.

Detall d'una tela estampada amb fulles.

Un cop es disposa de tot el material és el moment de fer la composició i el procés propis de l'ecoprint, col·locant les fulles i els materials vegetals sobre la tela per aconseguir l'estampat desitjat, just abans de donar vapor al teixit per aconseguir extreure i fixar l'estampat. “És un procés que lliga la part creativa amb la part naturalista de les persones”, assegura Joaquin.

Per iniciar-se en la tècnica, Teresa Rosa Aguayo proposa començar “amb les múltiples varietats d'eucaliptus, que donen bons resultats, com les fulles de roure, gerani, parra o auró, i també és interessant provar amb les plantes que tinguis més properes, en el teu entorn”. Productes de proximitat i una tècnica 100% artesana per traslladar els colors i les textures de la natura al nostre dia a dia.

'Ecoprint' en 5 passos

  1. Renteu la roba amb aigua i sabó. És important que estigui molt neta. Prepareu el teixit amb el fixador de color –el mordent, que és una substància química que serveix per fixar el color–, remullant-lo en aigua calenta 30 minuts i després esbandint-lo amb aigua neta. Esteneu la peça humida sobre una taula.
  2. Col·loqueu les fulles i els pètals amb el disseny desitjat en una de les meitats i cobriu-les amb la resta de la tela. Es pot utilitzar film plàstic perquè el dibuix quedi més definit.
  3. Enrotlleu la tela en un cilindre de fusta, pressionant amb força, i lligueu-la amb fil de cotó.
  4. Poseu el rotlle en una olla que tanqui bé amb aigua bullint i sobre una cistella perquè el líquid no toqui la tela. Deixeu actuar el vapor durant 45 minuts.
  5. Desenrotlleu el paquet, retireu les fulles i deixeu assecar bé la roba. És imprescindible que el procés es faci sense pressa i respectant bé els temps per aconseguir un bon resultat.

stats