Gastronomia

On fan la millor hamburguesa de Barcelona? Ells tenen la resposta

Parlem amb els principals experts de la ciutat, que es dediquen a visitar els millors establiments i a fer-ne un rànquing

4 min
Els creadors del compte d'instagram @bestburguerbcn a l'hamburgueseria Folks de Barcelona.

BARCELONANo fa tants anys que anar a menjar una hamburguesa a Barcelona era sinònim d'acabar en una cadena de menjar ràpid. Aquí no hi havia restaurants que oferissin aquest producte amb ingredients de qualitat, esperit innovador, imaginació i pensat perquè l'àpat fos una experiència enriquidora. Però amb el canvi de segle, la proliferació de locals com Pim Pam Burguer i Bacoa, tots dos al Born, va començar a traslladar la cultura d'aquest producte tan tradicional als Estats Units a Catalunya. Llavors eren la novetat i se'ls va anomenar gurmet, però aquells antics santuaris són ara el reducte de la vella escola: avui en dia Barcelona té una hamburgueseria creativa i deliciosa quasi a cada cantonada. Un plaer per als amants de la carn picada de boví i el greix en abundància, que han aprofitat el fet que tanta oferta hagi multiplicat la qualitat i varietat: si vols fer bones hamburgueses i destacar, t'ho hauràs de treballar. Aquesta és la màxima de molts locals de la ciutat, que cada dia es trenquen les banyes per fer un producte millor.

En aquests moments hi ha tal nivell de competència que un pot arribar a atabalar-se, però per sort sempre hi ha algú que et separa el gra de la palla. No hi ha constància que cap altre habitant de Barcelona hagi tastat tants exemplars d'aquest preuat entrepà carnívor com María Caracuel i Adrià Méndez, les dues persones que gestionen el perfil d'Instagram @bestburgerbcn, absolut punt de trobada dels amants de les hamburgueses autòctones. Si busques una hamburgueseria que valgui la pena, ells ja hi hauran estat abans. Si vols una novetat, et diran on has de deixar-te caure.

"A Barcelona s'hi fan molt bones hamburgueses", aclareix l'Adrià de seguida que comencem a parlar. La parella –ella advocada i ell enginyer– amb aquest projecte van trobar la manera de resoldre la contínua reclamació de recomanacions de restaurants que els feien els seus amics. "Sabien que sortíem cada setmana a sopar, que ens agradava, i tothom ens preguntava llocs. Vaig pensar que si fusionava les meves dues passions, la gastronomia i escriure, en un mateix espai, podia resoldre tanta demanda", recorda la María. I com passa molt de tant en tant amb aquestes coses, un dia, no saps com –ha passat quasi una dècada–, tens desenes de milers de seguidors que et segueixen amb devoció i la teva opinió és realment rellevant. I ho és no només per al públic, també per als restaurants, que volen tenir una bona posició al rànquing de les millors hamburgueseries de la ciutat que ells elaboren. "Cadascú té la seva hamburguesa perfecta. El nostre rànquing només és una opinió més", recorda l'Adrià. No és exactament així: la seva opinió està validada i legitimada per més de nou anys tastant-ne totes les varietats imaginables i pel fet de tenir més de 50.000 acòlits del seu compte.

Una hamburguesa gurmet del Folks de Barcelona.

I quines són avui les millors de Barcelona? La seva classificació, un top quinze, està encapçalada per l'Acero Street Flavors (al Born), que segons els dos experts de @bestburgerbcn aquest 2022 s'ha consolidat com la millor de la ciutat. La segueix de prop La Porca (al Poble Sec), que ha guanyat un lloc respecte a l'any passat, i el sorprenent Folks, restaurant de delivery del barri de Sarrià que capitanegen Ignacio Soler i Herbert Burghardt, dos emprenedors barcelonins que presenten un nou concepte d'hamburguesa, molt enfocada al públic més jove i modern. El triomf d'aquests tres locals es fonamenta en una vara de mesurar molt clara: per fer les classificacions tenen en compte la carn, que aporta un 70% del total de la nota; els ingredients, un 20%; el preu, un 5%, i el local, un altre 5%. "El preu és important –explica Méndez–, perquè si algú fa una hamburguesa i val 30 euros, només faltaria que no estigués bona. S'ha de fer valdre la gent que fa productes espectaculars a preus raonables".

Amants de la seva feina fora d'aquest projecte i sense plans, ni a curt ni a mitjà termini, de viure de la crítica gastronòmica, la María i l'Adrià asseguren que el nombre de followers no els preocupa. "Tenim clar que el que preval del nostre seguidor és la fidelitat per sobre de tot", diu Caracuel. És buscant aquesta complicitat amb qui els segueix que els últims anys han pres dues decisions clau: primer començar a aparèixer ells, en carn i ossos, a les publicacions, ja que fins llavors es limitaven a penjar imatges dels exemplars d'hamburguesa i explicacions del que s'havien trobat, i després organitzar actes presencials. "Vam adonar-nos que havíem de fer coses amb la gent que ens seguia, passar de la pantalla al restaurant", rememora la cocreadora de @bestburgerbcn. Així va néixer la BCN Burger Cup, una competició en la qual busquen "la grandesa del més senzill". Traduït a la seva escena: buscar quina és la millor hamburguesa de bacó i formatge de la ciutat. Hi participen diversos restaurants i el títol el decideix el públic –en l'última edició hi van participar més de 4.000 persones– amb les seves votacions. Els guanyadors de les dues edicions que n'han fet fins ara són La Porca i Acero Street Flavours, dos clàssics de les seves recomanacions.

Però arribats a aquest punt, la pregunta abans d'acabar sembla evident: què ha de tenir per a ells una bona hamburguesa? "Hi ha uns bàsics específics per fer una hamburguesa de qualitat: un bon pa, donar molta importància a la carn, bacó cruixent i formatge bo", explica la María. És el triomf de la recepta més simple que incentiva a buscar amb ganes el producte de la millor qualitat possible. Però compte amb passar-se de complements, avisen: no sempre és com més millor, encara que avui dia ens puguin enlluernar amb fonts de formatge o melmelades. "Defensem la innovació i la introducció de noves textures, però normalment quan tens molt de tot, al final no tens res. A més, si hi poses molts complements i vols que siguin bons productes, l’hamburguesa et sortirà massa cara. No compensa", tanca Méndez.

El mes que ve tornaran a les seves rutes de restaurants amb la mateixa idea de les anteriors edicions: reinventar el clàssic bacon cheeseburger. Carn, bacó i formatge obligatori i com a opcional una salsa i dos vegetals. Amants de les burgers, comenceu a fer lloc.

Anem a les grans cadenes?

Al contrari del que es podria pensar, els creadors de @bestburgerbcn també defensen les grans cadenes d'hamburgueses, tot i que acostumin a preferir els restaurants més personals i íntims. "Cada cop que anem a un aeroport, cau un Burger King", diu María Caracuel entre somriures. L'Adrià ho justifica: "A Five Guys fan hamburgueses realment bones i McDonald's no és el restaurant amb més franquícies del món per fer malament les coses. Òbviament, amb totes les contradiccions que ens pot causar anar-hi, respecte a temes de drets laborals o als processos utilitzats, però si el que oferissin no fos un bon producte la gent no hi aniria". Això sí, per a franquícies i grans cadenes han volgut fer un rànquing separat, fora de la gurmet. Qui guanya? Chivuos és líder indiscutible.

Un plat nord-americà

Hi ha molts llocs dels Estats Units que reclamen ser l'origen de l'hamburguesa, tot i que ja hi ha receptes a Turquia al segle XIV on s'explica com picar la carn per menjar-se-la. En qualsevol cas, és a l'Amèrica del Nord on va néixer l'hamburguesa moderna, i avui en dia es concep com la casa de tots els amants d'aquest plat. "Estats Units, i també el Brasil, són les dues Meques dels fans de les hamburgueses, i els restaurants d'aquí s'estan fixant molt en les novetats que surten d'allà", afirmen els creadors de l'influent compte d'hamburgueses, que han pogut viatjar als dos països per comprovar quin és el nivell que s'hi gasta. Maria Caracuel reforça el mite: "Allà les hamburgueses tenen un gust inigualable", afirma. El motiu? La quantitat de greix, que és força més alta de la que solem posar-hi aquí, fins a un 30%, fet que afavoreix el gust del producte. Això sí, també la fa menys saludable, una característica que es té molt en compte en els temps que corren. "Si tu la resta de dies tens una dieta equilibrada, pots menjar una hamburguesa a la setmana sense problema; o dos, si et venen de gust". Paraula d'experts.

stats