Estils de vida

Per què no hauries de mirar el mòbil quan camines

Tenir un dispositiu a la mà no només desvia la teva atenció, també et canvia l'estat d'ànim, la manera de caminar i la postura

Markham Heid / The New York Times
4 min
Una persona utilitzant el telèfon mòbil al carrer en una imatge d'arxiu.

Nova YorkSi passes una estona en una vorera concorreguda, veuràs molts caps acotats i mirades cap avall. Un estudi recent amb estudiants universitaris va revelar que un quart de les persones que creuen els passos per a vianants estan enganxats a un dispositiu. "No crec que la gent sigui conscient de la distracció que suposa i com canvia la seva consciència de l'entorn mentre camina i utilitza el telèfon", apunta Wayne Giang, professor adjunt d'enginyeria de la Universitat de Florida, que ha estudiat la relació entre l'ús del telèfon i les lesions a l'hora de caminar. De fet, els nostres dispositius poden ocasionar el que alguns experts anomenen "ceguera per falta d'atenció". Un estudi va revelar que els participants tenien la meitat de probabilitats de fixar-se en un pallasso en monocicle, una provocació prou atrevida, mentre caminaven i parlaven pel telèfon.

Però tenir un dispositiu a la mà no només desvia la teva atenció, també et canvia l'estat d'ànim, la manera de caminar i la postura, i et dificulta la capacitat per arribar al teu destí sense cap problema.

Així és com el telèfon interfereix en el teu pas

Segons Giang, quan caminem i utilitzem el telèfon alhora adaptem intuïtivament la manera de moure'ns. Els vídeos dels vianants mostren com les persones que utilitzen el telèfon caminen un 10% més lents que les que no tenen distraccions. "S'observen una sèrie de canvis en la manera de caminar que reflecteixen l'alentiment –diu Patrick Crowley, gestor de projectes de la Universitat Tècnica de Dinamarca, que ha estudiat la biomecànica de caminar mentre fas ús del mòbil–. La gent fa passos més curts i passa més temps amb els dos peus a terra".

Aquests canvis entorpeixen el trànsit a les voreres, i si caminar suposa una gran part de la teva activitat física diària passejar-se amb el telèfon pot tenir repercussions en la teva aptitud física, assenyala Elroy Aguiar, professor adjunt de ciències de l'exercici a la Universitat d'Alabama. Mantenir la mirada cap avall a un telèfon intel·ligent quan camines en lloc de mantenir-te alçat també pot augmentar la càrrega, o la força, que exerceixes sobre els músculs del coll i la part superior de l'esquena, fet que contribueix als símptomes del "síndrome del coll de text". D'altra banda, una investigació publicada a la revista Gait & Posture indica que, consegüentment, això redueix l'equilibri i augmenta el risc de patir ensopegades o caigudes.

Com afecta l'estat d'ànim

Quan els científics volen estudiar l'estrès, acostumen a demanar a les persones que facin moltes coses a la vegada. Això significa que fer-los fer diverses tasques alhora és una manera segura d'estressar les persones. Existeixen proves que mostren que caminar utilitzant el telèfon també genera aquesta reacció, tot i que no en siguem conscients al moment. Un experiment va constatar que com més s'utilitzava el telèfon en una cinta de córrer, més augmentaven els nivells de cortisol, l'anomenada hormona de l'estrès.

Un estudi del 2023 va analitzar els efectes psicològics de caminar per un parc a l'aire lliure amb el telèfon i sense. "Per regla general, quan la gent surt a caminar se sent millor en acabar, i això es reflecteix en el grup de caminada sense telèfon", indica Elizabeth Broadbent, una de les autores de l'estudi i professora de psicologia de la salut a la Universitat d'Auckland (Nova Zelanda). "En els grups que caminaven amb el telèfon, aquests efectes s'invertien –afegeix Broadbent–. En lloc de sentir-se més positius després de caminar, les persones se sentien menys positives: menys emocionades, menys felices, menys relaxades". Broadbent i els coautors de l'estudi atribuïen aquests efectes negatius a la falta de connexió de l'usuari del mòbil amb l'entorn que l'envolta. Actualment està totalment acceptat que caminar per la natura té beneficis per a l'estat d'ànim i la salut mental. "Pel que sembla, per obtenir aquests beneficis és important centrar l'atenció en l'entorn i no en el telèfon", diu Broadbent.

Els perills de caminar distret

La majoria de nosaltres coneixem els riscos de caminar i utilitzar el telèfon al mateix temps. Algunes ciutats, com Honolulu, també han aprovat algunes lleis per als vianants distrets, però la investigació sobre aquests perills ha revelat algunes sorpreses. L'estudi de Giang ha analitzat la connexió entre "caminar distret a causa del telèfon" i les visites a urgències. Entre els anys 2011 i 2019, ell i els seus companys es van adonar que gairebé 30.000 lesions van ser provocades per l'ús del telèfon a l'hora de caminar. Tot i que molts d'aquests accidents van tenir lloc al carrer (i en voreres), quasi una quarta part van ser a casa. Ensopegar amb un obstacle o caure per les escales és un risc real, assegura Giang.

La feina de Giang apunta que l'edat és un dels factors de risc més importants relacionats amb les lesions a l'hora de caminar. Els joves d'entre 11 i 20 anys presenten la proporció més alta de lesions, seguits dels adults d'entre 20 i 40 anys, potser perquè els joves utilitzen molt més el telèfon en comparació amb les persones de més edat, segons Giang. Aleshores, com podem mantenir-nos fora de perill? Si volem revisar el mòbil, Giang recomana aturar-se un moment, preferiblement sense molestar la resta de vianants. En cas de caminar i fer ús del telèfon alhora, recomana evitar-ho a prop d'escales, passos de vianants i zones concorregudes o irregulars: segons la investigació, són els indrets on és més probable tenir un accident. "Fins i tot les persones que més vigilen i que són conscients es fan mal caminant. Si a més et distreus amb el telèfon, t'estàs posant en perill", conclou Giang.

Com fer que el telèfon intel·ligent sigui menys atractiu

L'ús excessiu del telèfon pot manifestar-se de moltes maneres. De vegades et quedes despert fins a la matinada mirant Instagram o TikTok, en d'altres simplement et fa difícil estar plenament present en el teu dia a dia i amb els que t'envolten. Els experts diuen que una manera d'aconseguir que el telèfon mòbil sigui menys atractiu i no mirar-lo tant és canviar la pantalla a escala de grisos o desactivar les notificacions. Una altra opció és reorganitzar les aplicacions del telèfon perquè siguin més difícils de trobar i sigui menys fàcil obrir-les. També recomanen eliminar certs tipus d'aplicacions, especialment les que saps que et costa evitar.

Copyright The New York Times
stats