Els 'looks' masculins dels Oscars: clàssics guapos, clàssics rancis i 'hipsters' de gala

La catifa vermella sol ser més avorrida pel que fa als estilismes dels homes. No obstant això, en l'edició del 2015 hi ha hagut algunes sorpreses: unes de tímides i d'altres de més eloqüents

Jutjar l'encert o el desencert dels homes que trepitgen la catifa vermella quan van als Oscars és especialment complicat, ja que, a diferència de les dones, amb un vestit negre fet a mida –o ben comprat– es pot donar la talla, ser discret, esquivar les crítiques i no ser metrallat a les xarxes acusat de covardia estètica extrema. En aquesta edició de la gala més esperada de l'any, hi ha hagut alguns gestos tímids però valorables d'alguns homes que habitualment són discrets i alguns gestos extrems d'algun personatge que ja no podem imaginar només de negre.

Dins de la categoria del vestit clàssic, hi ha un clar guanyador: l'actor Bradley Cooper. Tot i que no va guanyar l'Oscar, se li pot donar sense cap mena de dubte el guardó a l'home que portava el vestit negre millor que la resta. I això no és mèrit dels sastres, portar-lo és feina de l'home. L'èxit d'un 'look' es reparteix al 50% entre qui fa el vestit i qui hi posa el físic, la postura i l'actitud. Amb Cooper es va produir aquesta conjunció. L'armilla era el toc que el feia diferent de la resta dels homes i li quedava fantàstica. Posar amb actitud quan es porta un vestit negre clàssic és molt complicat i Cooper en va sortir victoriós i amb nota. La barba de dos dies i els seus ulls van ser dos complements inimitables.

Benedict Cumberbatch va cometre l'error d'optar per un modelet que és extremadament clàssic i que pot fer confondre qui el porta amb un cambrer d'hotel de cinc estrelles clàssic. Un 'look' preciós i elegant però que pot portar que al llarg de la nit algú demani a qui el porta posat un Dry Martini. L'any passat Jared Leto va optar també pel blanc, però va saber diferenciar-se dels 'maitres' amb un setinat llacet vermell i va saber portar el 'look' a l'actualitat amb la seva melena amb metxes californianes. Cumberbatch no tenia res personal que el fes actual ni particular i el 'look' aprofundia per si sol en aquesta mala atemporalitat i despersonalització.

Eddie Redmayne, el guanyador de l'Oscar com a millor actor, va saber ser divertit fent-se seu el color blau del seu vestit, que li anava una mica gran. Ell no juga la lliga dels actors de Hollywood que surten a les pel·lícules per ser guapos i, a més, és britànic. Dues coses que el seu vestit no negre va saber expressar. Pel fet de tenir 33 anys i una aparença facial molt juvenil, el 'look' encara quedava més creïble i més pertinent.

L'actor Idris Elba es va posar un vestit d'oficinista. Potser de cap de l'oficina d'una empresa on paguen bé, però no de gala. La corbata no ajudava a millorar el 'look'. Amb el físic potent que té potser un llacet al coll l'hauria fet passar desapercebut. Però va optar per anar còmode. Una decisió que implica els seus riscos si es té en compte que aquesta gala és només un cop a l'any i l'esforç d'arreglar-se al màxim possible no és tan gran. La solapa de l'americana d'un color diferent no solucionava la informalitat evident. El mocador –blanc, llis i gegant– a la butxaca de l'americana no hi ajudava gens, tampoc.

L'actor Jared Leto va tornar a ser ell mateix. Si va encertar o fallar és difícil de jutjar i només es pot decidir a partir de la posició personal del jutge estètic en qüestió. Aprovar-lo o suspendre'l depèn de si el jutge opina que aquesta gala ha de ser una piscifactoria estètica per als homes o de si opina que les persones poden estar elegants sense deixar de ser elles mateixes. El vestit li quedava bé de mida i de patró, el color és poc habitual –i, per tant, arriscat– per a un home però generava un bon contrast amb la seva barba i cabell. El llacet blanc feia molt elegant el conjunt. Les sabates blanques eren un encert i una concessió als més crítics, ja que, tenint en compte la moda 'athleisure' imperant actualment, segur que Leto s'hauria posat unes vambes. Poden els 'hiptsers' seguir sent 'hiptsers' quan van de gala? El temps i les xarxes contestaran a aquesta pregunta.

J.K. Simmons, guanyador de l'Oscar com a millor actor de repartiment, va demostrar que als 60 anys es pot innovar una mica els 'looks' i que no per haver deixat enrere la joventut l'únic que es pot fer és anar amb l'estricte vestit negre. El seu barret li donava personalitat sense fer-li perdre elegància. A més, va saber treure-se'l en els moments més importants. La seva cadena sortint de l'armilla li donava un toc d'home clàssic sense fer-lo semblar un antiquat. Tot en la seva justa mesura. Encara que la tela del mocador de la seva americana no era la millor, és d'agrair que algun home faci un gest d'adaptació al vestit de la seva acompanyant més enllà de portar una corbata a joc.