Viatge
Estils 24/08/2021

Els mercats, espais d'interès turístic

Amb la campanya de vacunació molt avançada, els mercats europeus tornen a ser espais gastronòmics de referència i punts de visita obligada quan es viatja

5 min
El mercat de Nagycsarnok, a Budapest

Els mercats tornen a ser espais d'interès turístic per a molts turistes, sobretot ara que la campanya europea de vacunació està molt avançada. Més enllà de ser punt de trobada dels veïns, els mercats tradicionals s'han reconvertit en temples gastronòmics, on els visitants poden comprar o aprofitar per fer un mos en un entorn diferent. Els mercats són un bon reflex de la ciutat que els acull i en els últims anys s'han anat remodelant els principals mercats de les grans ciutats, conscients que són un pol d'atracció per als turistes. Montse Crespi Vallbona, cap d'estudis del grau en international business de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona, explica que els mercats "són un dels exemples més clars del dia a dia d'una comunitat": "Mostren com treballa la gent o com els establiments i negocis s'adapten a les circumstàncies socioeconòmiques, els hàbits de menjar i consum de la població… És un dels llocs on realment pots conèixer una mica més de primera mà com batega una societat. Els mercats són un espectacle per als sentits".

Els mercats coberts s'han transformat en referents arquitectònics, gastronòmics i culturals, influïts molts d'ells pels street markets de Londres o Nova York, que funcionen com a espais culinaris d'oci i que enganxen un públic molt ampli i divers. Montse Crespi, coautora també de l'estudi Los mercados de abastos y las ciudades turísticas, reflexiona sobre l'èxit d'aquests espais tot apuntant que "als turistes ens agrada conèixer el que és propi, específic, d'un destí, aquells aspectes culturals que són singulars i diferents del nostre lloc de residència i de la nostra cultura". "I, realment, en un mercat pots viure diferents emocions: et poden traslladar a la teva infantesa quan anaves al mercat amb els teus pares el dissabte al matí, o et poden recordar el teu dia a dia quan fas la compra. Et permeten interactuar amb els venedors i amb la gent que compra, aprens, i gaudeixes, potser, fins i tot, assaborint un menjar local que no hauries tastat en el teu lloc de residència". I aquí trobem una de les claus de l'èxit, aquesta reconversió en espais gastronòmics. Com diu Crespi, "són els mateixos paradistes, que ja tenen el costum arrelat de menjar al mercat, els que ho han anat impulsant". "Poden oferir producte de qualitat i de proximitat. Els amants del bon menjar i també els turistes foodies acostumen a menjar als petits bars i restaurants dels mercats. Però quan penso en mercats, obvio aquells que només tenen espais de menjar preparat per degustar, com el Mercado de San Miguel de Madrid, per exemple. Això no és un mercat tradicional, sinó un espai totalment pensat per als turistes. Jo penso més en els mercats tradicionals on el seu restaurant és famós arreu del barri i conegut pels seus veïns, per la qualitat dels seus plats, de la seva carta de temporada. Un exemple podria ser el Mercat de Sant Antoni, a Barcelona", explico Crespi.

Per tant, estem davant d'uns espais que conviden a tastar, comprar, tafanejar i gaudir d'una explosió de colors i sabors. Us proposem una ruta per 10 mercats que no us podeu perdre quan viatgeu per Europa.

Mercat Markthal, a Rotterdam.

1. Markthal. Rotterdam (Holanda)

Un mercat impressionant per la seva arquitectura, amb un arc de colors de grans dimensions, que deixa veure el cel i que acull més de 200 apartaments. A sota hi ha un centenar de parades amb diferents especialitats gastronòmiques. Acull també un supermercat, diversos restaurants, una vintena de botigues i una escola de cuina. 

2. Nagycsarnok. Budapest (Hongria)

Va néixer com un mercat de fruites i verdures a finals del segle XIX i avui es manté com el mercat més gran i antic d'Hongria. Són més de 10.000 metres quadrats de ferro i vidre dedicats a l'alimentació i la gastronomia, on es pot trobar producte fresc i típic hongarès. 

3. Saluhall. Estocolm (Suècia)

Un temple dedicat als productes locals i internacionals que és molt interessant des del punt de vista gastronòmic però també arquitectònic, ja que l'edifici que l'acull és especialment elegant. Arengades, llagostes, salmó ... podreu escollir el producte que més us vingui de gust o bé fer l'àpat allà mateix, on podreu gaudir de l'ambient i d'autèntics plats suecs. 

Mercat Saluhall, a Estocolm.

4. Mercato Centrale. Florència (Itàlia)

Un edifici de ferro de dos pisos, amb grans finestrals i arcades, acull aquest mercat que va néixer al segle XIX. A la planta baixa s'hi venen carns, peixos, formatges i productes típics, mentre que a la planta alta es comercialitzen verdures, fruites, xocolates, pans, plantes i flors. També hi ha un enorme espai on degustar menjars preparats amb productes frescos de mercat. I per als amants del vi, disposa d'una enoteca amb més de 4.000 ampolles de 1.200 marques.

5. Borough Market. Londres (Gran Bretanya)

Un punt de visita obligada a la vora del Tàmesi. Un espai multicultural on trobar aliments d'arreu del món, incloses les especialitats britàniques. Convida a passejar-hi, acompanyat de la sintonia que hi posen els músics de carrer i de demostracions culinàries. La seva gran especialitat són els llegums i les verdures. 

El concorregut Borough Market de Londres.

6. Kauppahalli. Hèlsinki (Finlàndia) 

Un edifici de totxana i vidre amb molt d'encant que acull una vintena de paradetes dedicades al bon menjar. Hi podreu trobar carn i peix local, cafè, molts tipus de pa i dolços, fruita fresca, formatges i una interessant oferta de cuina vegetariana. 

7. Torvehallerne. Copenhaguen (Dinamarca)

A la ciutat de la felicitat hi trobem un mercat que és un fantàstic aparador de les tendències gastronòmiques. Té parades de verdures, peix i flors, però també espais on trobar aliments vegans. En total, més de 60 opcions diferents en un mercat que ha estat un autèntic dinamitzador del turisme gastronòmic a la ciutat. 

8. Arminius Markthalle. Berlín (Alemanya)

Un mercat impressionant amb una atmosfera molt especial. Amb multitud de parades on venen productes frescos i plats preparats, molts dels quals tradicionals. També hi trobareu racons acollidors on dinar o picar alguna cosa, molt sovint acompanyats de música en directe.

Arminius Markthalle, a Berlín.

9. Mercado da Ribeira. Lisboa (Portugal)

A la vora del Tajo, el mercat ofereix un espai únic on tastar productes i plats típics de la cuina portuguesa. El van remodelar fa uns anys i el van reconvertir en un espai on conviuen parades amb productes frescos de tota mena amb més de 40 comerços i restaurants dirigits per xefs reconeguts. Un paradís gurmet on s'organitzen sovint esdeveniments culturals. 

Mercado da Ribeira de Lisboa.

10. Marché des Enfants Rouges. París (França)

És el mercat més antic de París i va ser remodelat l'any 2000. Situat a prop de Le Marais, ofereix un petit univers comercial on, a més de parades de verdures, fruites i flors, hi ha propostes gastronòmiques diverses i variades. Dins el mercat venen menjar indi, japonès, del nord d'Àfrica, italià i francès. 

Els mercats d'Espanya

Visitar els mercats del territori espanyol també pot ser un regal per als sentits. De la mateixa manera que la Boqueria o el Mercat de Santa Caterina són de visita obligada quan es viatja a Barcelona, no podeu deixar de visitar el Mercado de San Miguel a Madrid, tota una icona que va ser reformada el 2009, o el més recent Mercado de San Ildefonso, que ha nascut com a resposta a la febre de l'street food i els mercats de carrer. Si aneu a València, no deixeu de visitar el Mercat Central, una joia modernista amb uns magnífics vitralls de colors que és un autèntic festival sensorial. A Bilbao, el punt d'aturada serà el Mercado del Ensanche, un espai multidisciplinari, o el més clàssic Mercado de la Ribera, dempeus des del segle XIV. A Sevilla haureu de passar per la Lonja del Barranco, un edifici dissenyat per Gustave Eiffel (el de la Torre) que és punt de referència si voleu fer tastets de tota mena, i a Màlaga no us podeu perdre una visita al Mercado Central de Atarazanas, amb una estètica morisca i un mosaic preciós que representa diferents monuments de la ciutat. Dues últimes propostes: el Mercado de Abastos de Santiago de Compostel·la, el paradís dels amants del peix i el marisc, i un petit però encantador mercat, el Mercado de Abastos de San Francisco de Vejer de la Frontera, a Cadis, reconvertit en un acollidor espai gastronòmic. 

stats