Estils 10/10/2019

10 museus imprescindibles per als amants de la moda

Destaquem alguns dels museus més reconeguts i les exposicions que presenten actualment

Laura Saula
4 min
Exposició feta al Gucci Garden de Florència el gener passat.

BarcelonaNo són pocs els artistes i dissenyadors que afirmen fermament que la moda és un art. I, com a tal, cal que tingui el seu propi espai als museus: no només per mostrar la seva evolució al llarg de la història, sinó també per donar a conèixer els grans dissenyadors de roba que han marcat tendència durant generacions. Des de fa temps hi ha museus dedicats a la moda, i fins i tot alguns dels millors del món ofereixen exposicions temporals que val la pena de visitar. Destaquem alguns dels museus més reconeguts i les exposicions que presenten actualment.

Estats Units

New York’s Fashion Institute of Technology (FIT)

És considerat un dels millors museus del món dedicats a la moda. Fundat el 1969, és dirigit per la reconeguda historiadora de moda Valerie Steele i compta amb una col·lecció de més de 50.000 peces de roba i accessoris que van des del segle XVIII fins ara. Fins al 4 de gener del 2020 s’hi pot veure l’exposició temporal Paris, capital of fashion, que explora la ciutat francesa com un dels llocs neuràlgics de la moda dels últims segles, amb la presència de més de 75 peces originals.

Institut del Vestit del Metropolitan Museum of Art (Met)

Si per alguna cosa és mundialment conegut aquest museu novaiorquès és per la seva gala anual de primavera, una exhibició benèfica codirigida per Anna Wintour amb l’objectiu de recaptar fons per a l’Institut del Vestit del Museu Metropolità de Nova York i que compta amb una exclusiva llista de convidats, que s'hi presenten amb vestits que solen sobrepassar l’extravagància. Doncs en aquest museu hi ha més de 35.000 peces de moda de tot el món, dels últims set segles.

El 27 de novembre, el Met estrenarà una nova exposició temporal amb peces de la col·leccionista Sandy Schreier, que destaca per tenir una de les col·leccions privades de moda més exclusives dels EUA. Es podrà veure fins a mitjans de maig i s’emmarca en la celebració, el 2020, dels primers 150 anys d'història del museu.

Itàlia

Gucci Garden

No només els fans de Gucci poden gaudir d’aquest museu inaugurat fa vuit anys, en ocasicó del noranta aniversari de la firma. Situat al Palazzo di Mercanzia, un palau de Florència del segle XIV, la visita es converteix en una selecta presentació de les creacions més icòniques de la marca, així com un repàs a l’evolució de la moda italiana a través de la roba i els accessoris que han marcat més tendència.

Museu del Calçat

La veneciana Villa Foscarini Rosi, una residència del segle XV situada a la riba del riu Brenta, acull des del 1995 un museu dedicat al calçat que compta amb una col·lecció de més de 1.500 sabates de luxe. Unes selectes peces produïdes per la fàbrica Rossimoda en col·laboració amb algunes de les firmes de moda més famoses del món, com Loewe, Givenchy, Calvin Klein i Dior. A més, el museu té una exposició sobre el calçat venecià dels segles XVIII i XIX.

Col·lecció de moda al Museu del Disseny de Barcelona.

França

Museu Yves Saint Laurent

El número 5 de l’avinguda Marceu de París acull aquest museu de 450 metres quadrats situat al mateix edifici on hi va haver la maison d’Yves Saint Laurent durant gairebé trenta anys. A les sales, els visitants hi poden descobrir fins a cinquanta vestits d’alta costura, a més d'esbossos, fotos i vídeos que va fer el dissenyador durant tota la seva carrera, a banda de poder veure'n l'estudi. Actualment es pot visitar una exposició que explora dues facetes d’Yves Saint Laurent: els vestits Mondrian (tardor-hivern 1965) i els vestits fets amb la col·laboració de l’artista Claude Lalanne (tardor-hivern 1969).

Museu-Jardí de Christian Dior

Christian Dior va passar la infància a la Villa Les Rhumbs, situada a la població de Granville (Normandia), un indret que va inspirar significativament tota la seva carrera. Com a homenatge, la casa i el seu fabulós jardí s’han convertit en un museu dedicat a la seva vida i obra artística, amb exposicions permanents i temporals sobre la seva vida personal i la seva contribució a la moda. Unes col·leccions que s’amplien any a any gràcies a les donacions particulars que va rebent.

Museu de la Moda de París

Encara que actualment està en fase de reformes fins al 2020, el Palais Galliera allotja una col·lecció de prop de 70.000 peces de roba i complements que cal visitar si es té previst passar per la Ciutat de la Llum. El museu es va inaugurar al segle XIX i originalment s’hi mostrava la col·lecció privada dels ducs de Galliera.

Una de les peces que es poden veure al Museu del Disseny de Barcelona.

Espanya

Cristóbal Balenciaga Museoa

El petit poble de Getaria, al País Basc, acull el museu d’un dels seus habitants més reconeguts: Cristóbal Balenciaga. Aquest espai disposa de 1.200 peces del dissenyador, algunes de considerades inèdites que daten del principi del segle XX. La col·lecció va ser donada per col·leccionistes privats com Bunny Mellon i Hubert de Givenchy. Actualment ofereix una exposició temporal sobre moda, patrimoni i contextos de les creacions de l’artista, que es podrà veure fins al gener del 2020, així com una altra del vestit reial que va dur Fabiola de Bèlgica en el seu casament. Una peça que va ser tot un esdeveniment per a la maison Balenciaga i que es podrà veure fins al 15 de desembre.

Regne Unit

Victoria & Albert Museum

Encara que no sigui un museu exclusivament dedicat a la moda, és un dels més importants del món dedicat a les belles arts i el disseny, i disposa d'una col·lecció de més de 14.000 peces de moda dels últims cinc segles. Fins al 16 de febrer es pot visitar l’exposició Mary Quant, una retrospectiva d’aquesta dissenyadora de moda britànica que va revolucionar els carrers amb peces com les minifaldilles.

Inspiració amb aires novaiorquesos

A casa nostra comptem amb la col·lecció de moda dels segles XX i XXI del Museu del Disseny de Barcelona, on hi ha representada una extensa col·lecció de vestits de dissenyadors com Cristóbal Balenciaga, Pedro Rodríguez, Asunción Bastida, Carmen Mir, Santa Eulalia, Paco Rabanne i Manuel Pertegaz, fins a arribar a noms més recents com Josep Abril i Txell Miras. A més, s'hi pot veure la col·lecció permanent El cos vestit. Siluetes i moda (1550-2015), que retrata com les diferents maneres de vestir sempre s’han relacionat amb els codis morals, socials i estètics de cada època. "Busquem temes d’actualitat que interessin els visitants, i ho lliguem amb el món de la moda", explica Sílvia Ventosa, conservadora de moda i tèxtil del Museu del Disseny i una de les comissàries de l’exposició permanent. A l’hora de "buscar un relat" a les exposicions, Ventosa investiga diferents maneres d’explicar-ho, no només a través dels vestits originals, sinó també utilitzant elements com els gravats, la pintura, les pel·lícules i els petits documentals.

De fet, un dels grans referents de Ventosa és el Fashion Institute of Technology (FIT) de Nova York, amb Valerie Steele al capdavant. "És una gran referent a l’hora de lligar l’actualitat i les preocupacions de les persones per aconseguir que se sentin identificades quan van a veure les exposicions", assegura la comissària, que s'enorgulleix d’anunciar que Steele farà una ponència a Barcelona el 21 de novembre, al segon col·loqui Noms a l’ombra al Museu del Disseny de Barcelona.

stats