NATURA
Estils 17/05/2021

Pètals gegants i plantes de 10 metres: tot el que no saps de les orquídies

La passió per aquestes plantes de bellesa singular es remunta a segles enrere i es manté intacta avui en dia

3 min
Un exemplar de Dactylorhiza maculata coneguda com a orquídia tacada dels pantans

BarcelonaSi hi ha una flor que aixeca passions és l’orquídia. Les seves formes i els seus colors han fascinat els amants de la natura des de fa molts anys i es calcula que avui en dia n'hi ha unes 26.000 espècies. “Les formes de les flors són molt diverses i a vegades estranyes, i això, juntament amb la seva coloració, fa que tinguin alguna cosa enigmàtica, que no només ha fascinat naturalistes, escriptors, horticultors i el públic en general, sinó també, i molt especialment, els científics". Ho diu Llorenç Sáez, professor de botànica de la Universitat Autònoma de Barcelona, que explica que els sistemes de pol·linització i els mecanismes d’atracció dels pol·linitzadors que caracteritzen aquestes plantes han sigut sempre un reclam per a la comunitat científica. De fet, i a tall d'exemple, aquest expert recorda com Charles Darwin ja va fer un estudi a fons de la biologia reproductiva de les orquídies i va posar de manifest les complexes interrelacions entre les seves flors i els insectes pol·linitzadors. Tot plegat demostra que l’interès i la passió per aquestes plantes ve de lluny. 

Un cultiu mil·lenari

De fet, Sáez indica que ja hi ha indicis que a la Xina des de l’any 500 aC es cultivaven orquídies, i destaca que se sap que el cultiu de la Vanilla planifolia, una orquídia endèmica de l’Amèrica Central, de la qual s’obté la vainilla, és anterior al segle XV i s’utilitzava per aromatitzar begudes, sobretot de xocolata. Però tot i que tenen història, Sáez destaca que avui en dia “les orquídies es cultiven principalment per motius ornamentals, per la bellesa i espectacularitat de les seves flors". "El cultiu d’aquestes plantes com a ornamentals a Europa comença cap a mitjans del segle XVIII, amb l’arribada d’orquídies tropicals a jardins botànics anglesos”, explica.

Un dona controlant un grup orquídies cultivades.

Des de llavors els horticultors han generat desenes de milers –es considera que unes 10.000 en total– de formes de cultiu i híbrids diferents, que acostumen a ser plantes que poden durar molt i que presenten flors molt atractives des del punt de vista estètic. 

Abundants a les zones tropicals

Però si parlem d’orquídies silvestres la cosa canvia. Les que tenim aquí a casa nostra, per exemple, duren poques setmanes i per tant seria difícil convertir-les en plantes ornamentals. Aquestes orquídies locals creixen en ambients diferents, com explica Sáez, des de prats alpins i boscos fins a pradells i matollars mediterranis, passant per les vores de cursos d’aigua i aiguamolls. Tot i això, més enllà de les que trobem a casa nostra, el cert és que la principal diversitat d’espècies d’orquídies a nivell mundial la trobem a la zona entre els dos tròpics, en ambients forestals humits, sobretot en selves tropicals. A l'illa de Borneo, per exemple, es troba l’orquídia amb les flors més grosses, la Paphiopedilum sanderianum, els pètals de la qual poden arribar a fer quasi un metre de longitud, segons explica Sáez. 

Unes flors úniques

I és que les flors són, sens dubte, una de les parts més atractives i cridaneres d'aquesta planta. "Són molt característiques i relativament complexes –explica Sáez–: presenten un pla únic de simetria, tenen tres sèpals i tres pètals, un dels quals, l'anomenat label, està molt diferenciat en forma i mida. També és molt característica la presència del ginostem, una estructura formada per peces masculines i femenines que estan soldades". Una altra de les característiques de les orquídies és que la seva mida pot variar molt. Sáez explica que les més grosses són les lianes i que està documentat que algunes orquídies lianoides tropicals "poden assolir més d'una desena de metres de longitud". Però a la península Ibèrica no hi ha orquídies lianoides sinó que són en general de mida petita.

Com cuidar les orquídies a casa

Tot i que és difícil concretar, ja que les condicions poden variar segons el tipus d'orquídia, Llorenç Sáez diu que en general aquestes plantes necessiten quatre coses:

  1. Rec moderat: habitualment un cop a la setmana, encara que pot ser més freqüent en període de creixement.
  2. Llum suficient, però sense que hi hagi insolació directa.
  3. Ventilació adequada.
  4. Temperatures entre 18 ºC i 25 ºC.

stats