Art
Estils 01/11/2021

¿S'ha acabat l'època dels tatuatges permanents?

Una empresa de Brooklyn ofereix dibuixos a la pell que desapareixen al cap d'un temps. La fórmula ha creat un cisma en l'escena més purista

Alyson Krueger / The New York Times
5 min
El tatuatge de cor

Nova YorkQuan Skylar Hertz, estudiant del Purchase College, es va fer un tatuatge de l'Snoopy fumant-se un porro al bessó esquerre tenia la certesa que no el voldria per sempre al seu cos. El seu somni era ser actriu i va creure que fer-se un tatuatge l'ajudaria a trobar més papers, però alhora sabia que tenir-ne un de permanent faria enfadar la seva família. “Soc jueva, així que la meva família no és gaire aficionada als tatuatges”, explica Hertz, que té 20 anys i sap que hi ha diverses interpretacions de la Torà que apunten a la prohibició dels tatuatges. Tot i això se'l va fer i va triar l'Snoopy per honrar a la seva mare, que va interpretar el personatge en una obra de teatre quan era petita. El porro era el que li donava un gir "personal". La diferència amb la majoria de gent que es fa tatuatges és que Hertz no va anar a un local tradicional de tatuatges, va fer-s'ho a Ephemeral, una empresa de Williamsburg, a Nova York, que fa servir una tinta pròpia -de marca registrada- que s'esvaeix al cap d'entre 9 i 15 mesos.

A diferència d'altres tatuatges temporals -els de henna o els adhesius-, els d'Ephemeral s'apliquen sota la pell, amb agulles i tinta, com els tatuatges permanents. Encara que el mètode sigui similar, hi ha seguidors dels tattoos que pensen que si el dibuix desapareix no té cap sentit tatuar-se'l. Joanna Acevedo treballa en una gelateria de Brooklyn i té més de 100 tatuatges repartits pel cos: “L'únic que no tinc tatuat és el pit”, explica. Molts dels seus dissenys estan triats a l'atzar, com un cocodril, una calavera de gat, un filferro, les paraules patata fregida, una àguila, un cactus o un cucurutxo. “M'agrada que siguin permanents perquè són part de mi. Representen un moment de la meva vida i expliquen la meva història personal”, diu Acevedo, que compara els tatuatges que no li agraden amb les cicatrius: són un altre vestigi de males decisions de quan eres més jove.

Tothom es pot equivocar

Tot i la valentia que es necessita per comprometre's a tenir un tatuatge permanent, els penediments són tan antics com els mateixos tatuatges. De vegades la solució implica un gran esforç com l'eliminació de tatuatges amb làser. “El làser separa les partícules del tatuatge i les fragmenta”, explica Roy Geronemus, director del Centre de Cirurgia Làser i de la Pell de Nova York. “Pot requerir entre dues i fins a més de deu sessions, depenent de la grandària del dibuix”, diu. Segons la seva experiència, els pacients no pateixen cap tipus de dolor gràcies a l'anestèsia local. “M'he topat amb pacients que havien pres una decisió de manera espontània, sense analitzar la naturalesa permanent del que acabaven de fer tatuant-se”, explica Geronemus. “El nom d'algú que ja no forma part de la teva vida no s'ha de quedar al teu cos. Normalment a la nova parella no acostuma a agradar-li la idea de trobar-se amb el nom d'un altre o d'una altra”.

Els tatuatges temporals són bastant comuns en el món de la cosmètica. El microblading és una forma de tatuatge de celles que es dibuixa amb un instrument que fa "esgarrapades de la mida d'un tall de paper que semblen traços de pèl”, explica Piret Aava, propietària d'Eyebrow Doctor, una empresa especialitzada en tatuatges de celles i perfilat d'ulls. “Introdueix un pigment que va per sota de la pell i que has de mantenir sec durant una setmana fins que la pell creixi damunt i l'atrapi per sota”. El microblading de celles pot durar d'un a tres anys, i els tatuatges de perfilador d'ulls entre tres i cinc.

No et penedeixes de res?

La tinta que s'esvaeix d'Ephemeral la van inventar dos enginyers químics: Brennal Pierre, de 41 anys, i Vandan Shah, de 33. Es van conèixer a la Universitat de Nova York, on Pierre era professor adjunt i Shah un doctorand. Van començar a treballar junts l'any 2014, quan un dels estudiants de Pierre, que també era assistent de recerca de Shah i passava per un procés dolorós i costós d'eliminació de tatuatges amb làser, va voler saber si seria possible eliminar-lo amb un enzim.

Una vegada plantejada la pregunta, Pierre i Shah van quedar atrapats pel projecte. “Era massa intrigant”, explica el primer. Van passar els següents set anys desenvolupant una tinta que pogués degradar-se amb el mecanisme natural del cos. Ephemeral va obrir el primer estudi a Brooklyn aquest mes de març. A principis d'estiu, ja tenien vuit mesos de cites reservades i acaben d'obrir un segon estudi, a Los Angeles. “Tenim clients que venen amb avió des de Ciutat de Mèxic”, assegura Jeff Liu, de 33 anys, director executiu d'Ephemeral. 

Els tatuatges permanents s'apliquen amb una tècnica d'agulla que penetra la dermis, la part inferior de la pell. Una vegada es diposita la tinta, hi ha una resposta inflamatòria que envolta les partícules de tinta i genera una matriu que permet que el tatuatge es quedi fixat i no es desplaci o desaparegui per si sol. Són les cèl·lules inflamatòries les que envolten la tinta i permeten que es quedi fixa. En canvi, la tinta d'Ephemeral està feta d'un material que el cos degrada de manera natural amb el temps. La tinta funciona de manera similar als dispositius mèdics biodegradables, com les endopròtesis usades en els implants o el material utilitzat en les sutures.

Durant anys van provar diferents dibuixos de color negre, en línies i cercles. Quan creien que ja tenien un producte que funcionava, van demanar a quatre amics i a un tatuador que participessin en un assaig informal. Després va venir l'estudi clínic supervisat i aprovat per un consell assessor, format per enginyers químics i dermatòlegs. Encara que, per raons de patent, no volen revelar la composició exacta de la tinta, expliquen que és similar als punts de sutura que reben les persones lesionades i que estan fets de materials biodegradables que poden dissoldre's de manera segura en el cos. Els punts de sutura es descomponen de manera natural, gràcies a l'oxigen i l'aigua que hi ha en l'organisme. 

Pierre i Shah asseguren que només fan servir components aprovats per l'Agència d'Aliments i Medicaments dels Estats Units per al seu ús en altres productes com ara cosmètics i dispositius mèdics. Els responsables d'Ephemeral intenten millorar la tinta constantment i la companyia no permet que els clients es facin tatuatges a les mans, els peus ni el rostre perquè no ha fet prou proves en aquestes zones.

Calculen que més de la meitat dels clients són persones que es tatuen per primera vegada, com Barbara Edmonds, de 27 anys: “Tinc fòbia al compromís, no hi ha res que pensi que puc dur a la pell per sempre", explica. És per això que saber de l'existència d'Ephemeral gràcies a Instagram va despertar el seu interès. “El seu lema és: No et penedeixis de res, i aquesta és la raó per la qual vaig decidir intentar-ho”, recorda. El 7 d'agost es va tatuar a l'avantbraç dret un anell de Claddagh, un símbol tradicional irlandès que representa amor, lleialtat i amistat.

stats