Esports
Estils 02/04/2023

Surf i skate, dos esports més enllà dels 40 anys

Els aficionats més veterans són cada cop més nombrosos i defensen que patinar i fer surf no són cosa (només) de nens

5 min
Jose Manuel Roura practicant a l'skatepark de La Poma de Premià de Dalt

BarcelonaHi ha un tipus de llegenda que no surt als llibres d'història. Tampoc li dediquen cap notícia en cap informatiu quan es retira. Però això no resta ni un gram d'importància a la seva gesta, perquè segurament la seva obra i influència són tan grans i abasten els carrers de tal manera que no necessita reconeixements públics per atorgar-li tal distinció. El llegat és allà, per a qui vulgui aprofitar-lo. Aquest és el cas del patinador barceloní José Manuel Roura, amb un currículum en el món de l'skate que en qualsevol altre esport el faria ser reconegut a cada cantonada: primer espanyol a ser professional d'una marca nord-americana, campió d'Espanya, subcampió d'Europa i part d'infinitat d'equips de monopatins i sabatilles. Roura, com el coneix tothom, no s'ha retirat, serà skater mentre pugui continuar navegant per la ciutat sobre quatre rodes. L'entusiasme està intacte, i amb 48 anys acabats de complir és conscient que els objectius d'ara són diferents dels de fa 20 anys, però és l'exemple ideal que amb edats avançades es poden fer esports que, als ulls de molta gent, són exclusivament juvenils.

Com ell, cada vegada és més comú veure patinadors que fa temps que van deixar de ser adolescents, rang d'edat que s'ha acostumat a associar a l'skateboarding. Però els que als anys noranta eren nanos avui s'han fet grans i alguns no han deixat de patinar, encara que hagin format famílies i tinguin feines que absorbeixen bona part del seu temps. Això sí, hi ha coses que, per molt temps que passi, mai canvien. "Després de tants anys patinant la percepció continua sent similar a quan vaig començar i pujava i baixava pels carrers de prop de casa meva, a Barcelona: una sensació increïble, com si volés per sobre de l'asfalt", recorda el patinador, que és molt popular dins l'escena local.

Aquest skater professional s'ha passat més de mitja vida sobre una taula, i pensa passar-s'hi molt temps més. "Estic agraït de per vida a aquest esport", explica. Les coses han canviat en els últims anys, i això ha ajudat que l'skateboarding s'hagi obert a ser practicat per persones més grans del que estem acostumats a veure. "És cert que sempre s'havia vist com un esport juvenil, però ara és olímpic i aquest estatus fa que estigui més acceptat socialment. Cada dia que passa es veu més com qualsevol altre esport, on hi ha moltes categories: de benjamins a professionals i també els veterans. Si t'agrada l'skate pots patinar sempre, perquè no té edat", reclama Roura.

Això sí, el cos ja no és exactament igual que abans, esclar. "A mesura que ens fem grans, les caigudes van deixant rastre a les extremitats, turmells i canells", assegura Sergi Tintoré, llicenciat en ciències de l'activitat física i l'esport i entrenador personal. Això ho sap molt bé José Manuel Roura, que sempre ha estat una persona que es cuida, però ara amb encara més dedicació: "Soc conscient que el meu cos necessita un entrenament físic per mantenir-me i poder continuar patinant", explica.

Provar-ho amb supervisió

Molts skaters es fan grans i continuen al peu del canó, però els patinadors que ens creuem pel carrer o pel parc no sempre són gent que fa anys i panys que patinen; també n'hi ha que comencen, encara que hagin passat els 40. Problema? Cap ni un. "Recomano a la gent més gran que ho provi. Només cal tenir una persona experimentada al teu costat que et pugui guiar, ja que és la manera més segura d’iniciar-se en aquest esport". I cal fer cas a José Manuel Roura, que, a més de patinar professionalment, també es dedica a la docència amb la seva escola, All&Ollie Skate Escola. Fan classe a l'skatepark de La Poma, de Premià de Dalt, i en altres parcs de la zona. Allà tenen alumnes de fins a 57 anys que es mouen com qualsevol altre esportista.

Però l'skateboard no és l'únic esport d'aquest estil que cada dia és més practicat per adults de certa edat. Un altre esport de molt èxit és el surf, una activitat que té en comú amb l'skate que també es fa sobre una taula i que està proliferant molt entre la gent de més de 40 anys, que s'estan apuntant a provar-ho. "L'edat no és cap problema, sempre que es tingui prou coneixement del mar", explica Sergi Tarré, surfista de 54 anys i propietari de la botiga E.R.T. Surf & Skate Shop, del barri de Sarrià de Barcelona. Tarré porta des dels 18 anys cavalcant onades per costes de diverses parts del món. "Aquí vaig trobar una activitat que m'aportava adrenalina i noves sensacions", recorda. Tarré s'ha fet gran mentre mirava al cel per veure el temps que feia i d'on venia el vent. Sempre és la millor manera per saber si hi haurà onades o no, encara que avui dia hi ha aplicacions que no fallen mai. A ell l'edat tampoc li passa factura pel que fa a les ganes de seguir amb la seva afició de sempre: "Faré surf fins a l'infinit i més enllà. Sento més o menys el mateix que sentia quan surfejava de jove, amb la diferència que ja conec el mar a la perfecció i ara ja soc jo el que domina la situació", explica Tarré. I aquest no és un tema fútil. Ho corrobora el tècnic Sergi Tintoré: "Al mar has de tenir una autonomia que et permeti nedar nedar amb prou nivell per combatre qualsevol contratemps". Aquest fet ja dona pistes sobre com preparar-se físicament quan et fas gran i vols seguir practicant. "Tant amb el surf com amb l'skate s'ha de fer un reforç de tota la musculatura que envolta els genolls i turmells –recomana l'entrenador–, exercicis en excèntric, ja que les nostres cames durant la pràctica estan semiflexionades. També exercicis potents de reforç de core, per suportar les rotacions de tronc. A més, fer treball específic d'equilibri just abans de començar l'activitat ens donarà molt més domini".

Sergi Tarré fent surf al Marroc.

La seguretat al mar

En el cas específic del surf, Tarré explica: "No és un esport tan físic com pot semblar si esculls els dies de condicions bones i el practiques durant el temps que el cos t'ho permet. Això sí, una cosa molt important és que s'han de fer estiraments abans de començar". En qualsevol cas, com passa amb el seu esport germà de carrer, al mar també s'hi pot accedir a qualsevol edat; de fet, els experts diuen que només és un número i que "mai serà un problema", com destaca el propietari d'E.R.T. Surf & Skate Shop. Això sí, cal tenir prou coneixement del mar. La tendència, sens dubte, anirà a més.

Cada cop més gent gran a les proves extremes

El surf i l'skate no són els únics esports als quals els més veterans s'estan aficionant. Segons dades publicades pel diari 'Washington Post', als Estats Units en l'última dècada el nombre de persones de 60 anys o més que s'inscriuen en proves extremes com triatlons i ironmans s'ha multiplicat per cinc, passant d'uns 2.500 inscrits el 2012 a gairebé 13.000 el 2022, fet que demostra la gran tendència a l'alça entre la gent més veterana cap a aquest tipus de proves de gran duresa física. Per posar un exemple d'aquest canvi només cal mirar la mitjana d'edat dels participants en l'Iditarod Trail Invitational, una cursa de diversos dies a través de la neu a temperatures sota zero amb bicicleta, a peu o esquiant, que és actualment de 46 anys.

stats