Estils 16/09/2019

La temporada de bolets serà més tardana i escassa que l'any passat

La calor intensa i les poques pluges a l'estiu han endarrerit la sortida d'alguns bolets

Ara
2 min
Dos boletaires en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa temporada de bolets d'aquest any ha començat tímidament en algunes comarques catalanes, principalment en alguns llocs del Pirineu, tot i que encara és difícil trobar-ne. Segons les previsions que ha fet aquest dilluns el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), aquest any els bolets naixeran més tard i seran més escassos que l'any passat.

El CTFC ha apuntat que la calor intensa i les poques precipitacions durant els mesos de juny, juliol i agost han fet que la temporada de bolets comenci més tard del que és habitual al Pirineu. Pel que fa a la resta de Catalunya, tret de llocs molt concrets la temporada encara no ha començat i caldrà esperar l'arribada de més pluja durant aquest mes perquè els bolets comencin a fructificar amb més força, segons ha informat l'agència Efe.

Tenint en compte les precipitacions acumulades durant l'estiu i els pronòstics climàtics estacionals, que preveuen que la tardor comenci amb una pluviometria inferior i sigui una mica més càlida, els models de producció de bolets preveuen una campanya 2019 més tardana, però amb una producció semblant a la mitjana dels últims vint anys, estimada en un 60 quilos per hectàrea de bolets de totes les espècies. No obstant això, aquesta campanya serà inferior a la del 2018, que va ser molt rica, amb una producció de 167 kg/ha de bolets, la segona amb més producció des que se'n tenen registres.

Estimacions

El científic del CTFC Juan Martínez de Aragón ha puntualitzat que "són estimacions de les produccions, resultat de models matemàtics de producció de bolets obtinguts després de vint anys de mostrejos micològics fets en parcel·les permanents distribuïdes pels boscos catalans, i d'informació meteorològica recollida en cadascuna de les parcel·les durant tot aquest període".

Aquests models tenen en compte la variabilitat en la producció de bolets que hi ha entre els diferents tipus de bosc i la disponibilitat d'aigua que hi haurà durant la campanya (juliol, agost, setembre, octubre i novembre).

stats