La nova fornada de restaurants a Barcelona: 13 propostes que no et pots perdre

De la mà d'una certa recuperació econòmica, està florint a la ciutat una nova generació de cuiners amb una oferta per a tots els gustos

Que la gastronomia viu un moment àlgid no és cap secret, però és potser menys evident que la inquietud d’una jove però molt ben preparada generació de cuiners està florint últimament, sobretot a Barcelona. De la mà d’una certa recuperació econòmica, la ciutat acull en el seu traçat ineludibles noves propostes que els més sibarites no poden deixar escapar. És un llistat llarg i inabastable del qual hem seleccionat 13 propostes molt interessants.

Dos Pebrots

D’ Albert Raurich, excap de cuina d’El Bulli, el  Dos Pebrots és un cant a la cuina catalana basada en els orígens del producte: l’equip creatiu ha fet hemeroteca cercant les receptes originals dels plats actuals, i els ofereix en el seu restaurant a partir de tècniques de cuina contemporània. Una recuperació sonada són les mamelles de truja, tan gelatinoses com gustoses. Menjar en aquest local resulta tota una experiència històrico-cultural amb un viatge en el temps fins als fogons dels antics egipcis.

Casa Paloma

La filosofia casual envaeix aquesta nova aposta amb look de bistrot parisenc i vocació de servir street food de qualitat. Entrepans i broquetes se sumen a una oferta d’hamburgueses gurmet i focaccies : tot això polaritzat per una gran graella a la vista. El xef Jordi Gotor és el responsable d’una carta eclèctica que combina aquestes propostes de carrer amb d’altres més serioses. L’esperit és ser tan cosmopolita com la ciutat, per exemple, amb una broqueta de xai inspirada en la plaça Jamaa al-Fna de Marràqueix, o una vedella a l’estil de la que se serveix a Turquia. Els seus plats són un remake de les receptes originals, amb un gir a la mediterraneïtat.

LomoBajo

Apostant per una carn de la màxima qualitat,  LomoBajo és un indret per a carnívors. No hi ha secrets ni remordiments, la carn és el plat i el plat és la carn, amb una petita sorpresa: carn de bou, vaca i vedella s’extreuen de la solemnitat del plat i, després d’un llarg procés de maduració en format entrepà, se serveixen entre llesques biològiques. Un plantejament simple, però original. Darrere d’aquest projecte hi ha l’empresa Ocio Gastronómico Barcelona i la direcció gastronòmica del xef Carles Tejedor.

Born Voraz

Situat al barri del Born,  aquest local (que ha obert una mica abans de la tardor) neix de la mà de Rodrigo Varela, que aposta pels productes frescos i de temporada, en una exploració sempre de la cuina contemporània i avantguardista, tant com ho és el barri que l’acull. La filosofia de platillos hi és molt present, així com l’amor pel vi, escenificat també al restaurant.

Solomillo

Carn a pes i xarcuteria són la suggerència de Solomillo, la nova proposta de l’Hotel Alexandra per a amants de la carn. És una reinterpretació de les tradicionals braseries, amb un plantejament temàtic per gaudir del filet com a estrella de les carns: el client primer tria la raça de la carn i després fa el mateix amb el pes, el punt de cocció i la salsa, a més de la guarnició del plat entre diferents opcions.

Robata

Aquest  nou japonès està especialitzat en la cocció anomenada robata, similar a la nostra barbacoa, i li dóna un lleuger accent occidental. A la carta, a més de les tradicionals especialitats japoneses, s’hi poden trobar propostes innovadores i més nostrades, però sempre amb un toc oriental que marca la diferència.

Marea Alta

Peix a la brasa i fumat és l’emblema d’aquest local a les altures del front marítim barceloní, situat a l’última planta de la Torre Colón. Aquí el producte amb denominació d’origen és el rei: marisc i peix gallec, cantàbric, andalús, mediterrani i, en fi, de tot arreu on el mar en regala. Aquest projecte d ’Enrique Valentí proposa també un pla a base de còctels d’autor, també relacionats amb el mar, en el seu germà Marea Baja.

El Mama - La Papa

Aquest  nou local del Poble-sec vol ser un viatge al món a través de la gastronomia. Primer, El Mama, que combina una carta amb producte local i internacional amb espectacles en directe, mentre que La Papa convida a una cocteleria creativa amb noms tan suggeridors com The Walking Dead, per prendre en bona companyia havent sopat i mentre es gaudeix d’aquests espectacles.

Iluzione

Aquest  gastrobar es proclama com un nou hotspot a la ciutat amb els seus 800 metres quadrats dedicats a la gastronomia, l’art i la decoració. Basat en la cuina italiana, amb productes 100% itàlics, la seva filosofia són els plats per compartir creats pel cuiner Stefano Gallo, que ha volgut reinterpretar tant les receptes com les tècniques dels xefs italians mestres de l’elaboració de la massa mare i també de la cocteleria.

Zinbar

La fusió marroquina i francesa és l’aposta d’aquest local situat al carrer Balmes. Tècniques d’avantguarda i tradicionals es conxorxen per jugar amb els productes de temporada, buscant oferir una experiència gastronòmica diferent. És un idil·li entre l’alta cuina francesa i els gustos més singulars del desert, posant al plat contrastos entre dolç i salat, amarg i picant. En aquesta proposta de colors i olors també hi tenen molt a dir la vista i l’olfacte.

Señorito

L’Andalusia autèntica pren vida a Sant Antoni de la mà d’ Ever Cubilla (de l’Espai Kru) tant a nivell de paladar com d’estètica. Fregits del mar, marisc i truites de gambeta es tasten en un pati de picoteo. Les receptes tradicionals són les reines d’un concepte de tapeo que va maridat amb una selecció de vins de xerès, olis i olives de Jaén i una part del peix portat de llotges andaluses.

Zuka

El nou japonès de Barcelona es diu  Zuka i se situa al carrer Londres, vingut del seu germà gran a Sant Cugat. Aquest restaurant té una aposta molt clara pel producte premium seleccionat diàriament a la llotja, i són especialment destacables els seus uramakis. A més a més, serveix tota la seva carta a domicili.

The 44 Lounge & Restaurant

El ravalenc RitaBlue ha passat a ser The 44 Lounge & Restaurant, un local que ofereix tapes d’autor i cuina mediterrània de la mà del grup Royal 5, amb inversors de l’Índia, els EUA i Dubai. Malgrat això, abans dels sopars es converteix en un lloc ideal per a l’ afterwork i a la nit acull sessions de discjòquei i còctels a més de festes temàtiques.

Més enllà de les fronteres

A casa nostra l’ebullició gastronòmica sembla que no té fre, però els nostres cuiners més internacionals fan via i van obrint portes a la cuina mediterrània, de la qual són abanderats. És el cas de Nandu Jubany, que ha inaugurat un nou restaurant a Singapur, el FOC Sentosa, ubicat arran de mar i inspirat en un xiringuito de la Barceloneta. Aquest local s’ha sumat al que va obrir al país el 2014, FOC.

Un Enigma encara per desvelar

Mentre totes aquestes obertures floreixen, el xef Albert Adrià manté els gastrònoms en suspens amb el seu nou local Enigma, del qual es desconeixen les concrecions, però de ben segur que serà una sorpresa molt grata per als amants del bon menjar. “Enigma és una experiència única i irrepetible, per aquest motiu no hi ha cap manera d’anticipar com serà el menú”, diu a la seva misteriosa web.