Ara Estiu 26/07/2017

Sixena, final de temporada

La jutge d’Osca desestima l’últim recurs de la Generalitat i el Govern de l’Aragó demanarà autorització per confiscar dilluns les 44 peces que hi ha al Museu de Lleida

X.c.
2 min
Un dels béns de Sixena en litigi que està dipositat al Museu de Lleida.

BarcelonaEl particular Joc de trons en què s’ha convertit el litigi pels béns de Sixena afronta el final de temporada. Si no hi ha un gir de guió inesperat, que tot pot ser, el dilluns 31 de juliol acabarà al Museu de Lleida l’actual recorregut judicial del cas, tot i que això no vol dir que aquell mateix dia viatgin cap a Sixena les 44 peces que reclama el govern de l’Aragó. De fet, és possible que s’obri la porta a un nou procés judicial. Ara com ara, les posicions són irreconciliables. Jordi Turull, conseller de Presidència i portaveu del Govern, assegura que el trasllat no es produirà per falta de “requisits jurídics i físics”. Segon Turull, el monestir de Sixena “no reuneix condicions físiques idònies”.

A l’altra banda, la consellera d’Educació, Cultura i Esport del govern de l’Aragó, Mayte Pérez, demanarà a la jutge d’Osca que autoritzi l’entrada al Museu de Lleida de tècnics aragonesos amb la brigada de Patrimoni de la Policia Nacional o de la Guàrdia Civil per confiscar els béns i “evitar que el govern català torni a riure’s no només de la justícia sinó de tot l’Aragó”.

“Delicte de desobediència”

Judicialment, tot sembla dat i beneït, perquè la titular del jutjat de primera instància i instrucció número 1 d’Osca va desestimar ahir el recurs de reposició interposat pel Govern contra la resolució que requeria a la Generalitat que comuniqués al govern d’Aragó la manera en què pensa traslladar els béns. A més, la jutge recorda a la Generalitat podria ser acusada d’un delicte de desobediència. Com a resposta, el Govern va presentar ahir un escrit al jutjat d’Osca indicant que la Generalitat no posseeix les obres en litigi, que estan en poder de “terceres persones [el consorci del Museu de Lleida] que són posseïdores de bona fe dels béns litigiosos”, i recordant que l’Audiència d’Osca ja havia reconegut que el consorci del museu era “posseïdor en part dels béns litigiosos”. Per tant, no seria pertinent demanar a la Generalitat que retorni allò que no té.

L’advocat de l’Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, replica el que considera “l’última excusa” de la Generalitat dient que el Museu de Lleida “no ha tingut mai la possessió de les peces”, que són “propietat de la comunitat santjoanista de monges de Sixena”, i que l’únic que ha de fer el Govern és “complir la sentència”. Com en una sèrie de televisió, esgotades totes les trames, l’acció camina cap a la resolució, que podria tenir presència policial. Seria el final de la temporada, però potser no el de la sèrie del cas Sixena. Si, com recorden tant la jutge com l’advocat de Sixena, la Generalitat desobeeix la sentència, cometria “un delicte d’apropiació indeguda”. I el cas podria iniciar un nou camí per la via penal.

stats