Benestar
Ara Estiu 03/08/2022

Tinc ansietat durant les vacances: com hi puc conviure?

La psicòloga Mireia Cabero dona les claus dels detonants, sigui l'estrès de la feina o la família, que poden aguditzar aquesta emoció

4 min
L'ansietat es pot manifestar amb força quan estem de vacances

BarcelonaDurant aquestes setmanes d'intensa calor, les xarxes socials es converteixen en una successió de fotos idíl·liques amb cares bronzejades i somrients. “Ells sí que estan gaudint bé de les vacances”, pots pensar veient aquesta desfilada digital d’aparent alegria i felicitat. Sovint, però, aquesta és la visió que es projecta de portes enfora. La realitat, el que passa de portes endins, pot ser molt diferent.

No són poques les persones que precisament durant les seves setmanes de vacances, les que han esperat tant de temps, és quan pateixen més malestars emocionals. Pot ser que tinguin ansietat, tristesa o fins i tot depressió. I no ho entenen. “Com pot ser? ¿És normal sentir-se així?”, es pregunten.

“Sobretot els passa a persones que durant l’any ja apuntaven maneres”, explica Mireia Cabero, professora de psicologia de la UOC i directora de la consultoria Cultura Emocional Pública. “Unes són persones que han patit tant d’estrès que arriben a les vacances amb el sistema nerviós esgotat”, segueix. “També hi ha les que no estan contentes amb la seva vida, però la feina les distreu fins que s’han d’enfrontar a la realitat. I unes altres són les que durant l’any ja veuen que la seva vida no els agrada tal com està plantejada, però necessiten temps per canviar-ho. I tenir temps a l’estiu les fa reflexionar encara més”, resumeix Cabero.

Buscar la perfecció 

Esclar que també hi ha molts altres motius per tenir ansietat durant les vacances, “més enllà de les persones que ja tenen una tendència emocional cap a l’ansietat durant la resta de l’any”, remarca la psicòloga. El cas és que a moltes persones els crea angoixa el fet que les vacances, que han estat tan esperades, hagin de ser perfectes. “Hi ha la idea que s’ha de gaudir de tot, tenir les millors fotos, haver descansat, haver estat amb la família, amb els amics. Hi ha una mena d’exigència que tot sigui perfecte i, si no es viu així, es percep l’amenaça de no haver aprofitat bé el temps”, diu Cabero.

A altres persones els genera ansietat el fet d’aturar-se i no sentir-se productives. “Moltes són addictes a la feina, al reconeixement professional i a l’èxit, estímuls que s’aturen durant els dies de vacances”, segueix la psicòloga, que afegeix: “No tenen a ningú que les reconegui ni les aplaudeixi i necessiten treballar per sentir-se bé”. En altres paraules, són persones que durant uns dies tenen ansietat perquè senten que alguna cosa els manca, i ho perceben com una amenaça.

Canvi d’hàbits

D’altra banda, el fet de passar moltes més hores del normal amb la parella i la família també acostuma a generar ansietat. En aquest cas, l’angoixa no és per mancança, sinó per excés d’un tipus de vida familiar o de parella que potser no se sap gestionar bé o que, en el fons, no fa feliç de tot. “Són coses que durant l’any no es miren i que, a l’estiu, no queda més remei que mirar”, matisa l’experta.

Com podem enfrontar-nos a l’ansietat vacacional? Segons Cabero, primer de tot hem de comprendre per què ens sentim així i què és l’ansietat: “L’ansietat és una emoció que apareix quan jo percebo una amenaça, però una amenaça que és poc evident. És a dir, si tinc un tren al davant que m’està a punt d’atropellar, això no és ansietat, això és por. L’ansietat és una amenaça desconeguda que no saps què és, però que t’inquieta. I com que no saps gestionar-la, aquesta emoció t’envaeix i no et deixa gaudir i viure tranquil·lament”.

Amenaces invisibles

Quan a una persona se li activa l’ansietat pel fet que és estiu i arriben les vacances, vol dir, segons la psicòloga, que hi ha alguna cosa en aquest període festiu que és percebut com una amenaça. Per tant, primer de tot s’ha de reconèixer quina és per poder-la comprendre. “Es tracta de poder ser-ne conscient, d'adonar-se de què ho activa. Un cop se sap, en comptes de jutjar-te a tu mateix, t’has de donar el permís per sentir-la sense judicis ni culpes. Les persones senten emocions contínuament i, al final, és normal sentir ansietat”, explica.

Si en aquesta reflexió un s’adona que el problema està en els dies que es passen en família, Cabero recomana que, primer de tot, hi hagi molta honestedat interior. “El millor és reconèixer-ho i comunicar-ho a les persones afectades, amb una certa lleugeresa, però tenint claredat en el que vols comunicar i fent-ne partícips els altres per mirar de buscar de forma col·lectiva una solució”, resumeix.

Reflexió interior

En realitat, l’estiu és un bon moment per retrobar-se amb un mateix. És un temps en què el món s’atura i hi ha espais per al silenci i la reflexió. “És com fer-se la revisió mèdica anual”, compara l’experta, que creu que, en general, hauríem d’escoltar-nos molt més el cos i les emocions durant la resta de l’any. Una cosa que, amb el ritme frenètic del dia a dia, no s’acostuma a fer.

Per això anima tothom a aprofitar l’estiu per fer una gestió més fisiològica de l’ansietat. Es pot fer practicant esport, ioga, meditació o nedant al mar. Qualsevol exercici físic pot ser positiu. I, de passada, adquirir nous hàbits per seguir durant la resta de l’any i mirar de prendre decisions perquè l’estiu següent ja no es torni a tenir aquesta sensació de malestar emocional. “És com una úlcera, que requereix un temps de tractament i de reparació. El mateix passa amb les emocions”, compara. “Cal canviar del paradigma del ser al fet d’estar, observar i contemplar”, conclou. I sense presses.

stats