Viatjar

Carretera i manta per Europa: 7 rutes en cotxe des de Catalunya

Propostes de platja, de muntanya i culturals per descobrir la geografia europea al teu ritme

Cristina Torra
7 min
Vistes als Alps francesos aprop del Llac de Serre-Ponçon.

BarcelonaViatjar amb cotxe permet estalviar-se hores a l'aeroport i haver de portar un equipatge limitat, a més de poder gaudir del viatge al teu ritme i descobrir indrets fascinants difícilment accessibles en transport públic. Les opcions de road trips són infinites, però hem confeccionat set rutes per diferents punts europeus que compten amb carreteres tan diverses com la seva topografia. Condicions? Sortida i tornada a Catalunya. Restriccions? No agafarem cap avió, però hi ha la possibilitat de navegar en vaixell o pujar a algun tren. Amb una durada de 15 dies com a màxim, aquestes set propostes són perfectes per descobrir el Vell Continent més enllà de les grans ciutats.

Els Alps francesos, paisatges i senderisme

Els Alps francesos a finals d'agost i principis de setembre són espectaculars. Prepareu-vos per pujar a pics de 3.000 metres i per entrar dins d’una glacera. Us proposem que feu base a la zona de Chamonix una setmana. Per arribar-hi podeu fer una parada a la Provença i, depenent dels dies totals que tingueu, podeu dedicar-ne un parell a explorar la zona, amb poblets com Gordes, Roussillon o Saint-Rémy. Si només hi esteu de pas, Avinyó és una opció ideal, amb un nucli antic impressionant. Un cop a Chamonix, les opcions són infinites: rutes de senderisme per veure llacs com el llac de Passy (on és possible banyar-se) o el llac Blanc; excursions a cascades com la de Coeur i la de l’Arpenaz; la passejada amb el tren de Montenvers que us deixa al Mer de Glace (amb una cova dins de la glacera), o el viatge amb el telecadira més alt d’Europa (3.842 m) a les portes del pic de l’Aiguille du Midi. Si us guardeu tres o quatre dies per a la tornada, podeu fer-la per la Costa Blava, i parar a Niça, Canes o Saint-Tropez.

El Grand Tour de Suïssa, una ruta circular des de Zuric

Dissenyada per l’oficina de turisme de Suïssa, aquesta ruta està pensada per fer nit cada dia en un lloc diferent. La ruta circular original comença i acaba a Zuric. Venint des de Catalunya, la podeu començar a Ginebra (1a nit). Des d’allà haureu d’anar a Neuchâtel (2a nit), seguir fins a Berna (3a nit) i, després, a Zuric (4a nit). Amb aquestes quatre jornades haureu descobert la Suïssa més patrimonial amb les grans ciutats i d’altres pobles interessants com Lucerna, Gruyère o Friburg. Però també haureu visitat zones naturals com Lauterbrunnen (coneguda també com la vall de les 72 cascades), Jungfraujoch (l’estació de tren més alta d’Europa, a 3.454 m) o Entlebuch (la primera reserva de la biosfera de Suïssa). Des de Zuric, us tocarà fer via a Appenzell (5a nit) i, després a Saint-Moritz (6a nit), per visitar la zona vinícola de Zuric i les cascades del Rin, descobrir el món de la Heidi a Maienfeld, el Parc Nacional de Suïssa i el pont Salginatobelbrücke, l’únic monument mundial del país. Per acabar la ruta, passareu per Bellinzona (7a nit), Zermatt (8a nit), amb el Matterhorn (la muntanya emblema de Suïssa) i Lausana (9a nit). El de Bellinzona a Zermatt es considera el tram més espectacular i és el que té més corbes.

Els Cotswolds, el paradís rural anglès

L’aventura de travessar el canal de la Mànega, sigui amb tren submarí o en vaixell, és inoblidable. Per fer aquest road trip amb tranquil·litat necessitareu un parell de setmanes, calculant que feu tant la pujada com la baixada en un parell de dies. Un cop a Londres, busqueu un bon allotjament i aparqueu el cotxe quatre o cinc dies. Quan ja hàgiu visitat el Big Ben, pujat al London Eye, descobert el British Museum i passejat pels barris més trendy com Shoreditch o Brixton, feu via cap als Cotswolds i dediqueu quatre o cinc dies a recórrer-los.

Bibury, a Gloucestershire, Anglaterra.

Bibury és un dels més famosos (i visitats) per un carrer on hi ha antigues cases de camp del segle XVI, tota una icona dels Cotswolds. Stratford-upon-avon és el lloc on va néixer William Shakespeare i, tot i que està una mica massificat, val la pena passar-hi unes hores. Bourton-on-the-Water, conegut com la petita Venècia dels Cotswolds, és un altre dels pobles més turístics, però l’encant dels sis ponts que travessen el riu Windrush el fan molt pintoresc. A partir d’aquí, conduïu sense rumb i descobriu petites joies com Snowhill, Stow-on-the-Wold, Tetbury o Castle Combe. No us decebran!

Portugal: l’Alentejo i l’Algarve

Poblets bonics de l’Alentejo i platges atlàntiques espectaculars: són els ingredients d’aquest road trip portuguès. Entreu a l’Alentejo per Badajoz i dediqueu un parell o tres de dies al seu interior. Elvas (Patrimoni de la Humanitat, amb un nucli antic rodejat de defenses renaixentistes i cases barroques), Évora (amb un temple romà prou ben conservat) i Beja (amb restes romanes, visigodes i àrabs) són algunes de les parades imprescindibles per descobrir abans de dirigir-vos a la costa, on us esperen platges com la Praia do Castelejo o la Praia Grande, obertes a la immensitat de l’Atlàntic i poc transitades, fins i tot a l’estiu. Dediqueu dos o tres dies a resseguir la costa fins a Sagres, i seguiu gaudint de platges espectaculars com Amoreira, a la costa d’Aljezur, o la menys accessible Praia de Vale Figueira, on tindreu la sensació d’haver descobert un d’aquests racons verges que encara queden a Europa. A Sagres, no us perdeu el cap de Sao Vicente, el punt més sud-occidental d’Europa, especialment icònic per veure-hi la posta de sol. Un cop aquí, us quedarà gaudir del sud de l’Algarve en tres o quatre dies més. Són imprescindibles platges com la Praia da Marinha (amb uns penya-segats espectaculars), la Praia de Benagil (amb una cova amb tres forats, un d’ells al sostre), la Praia da Falésia (amb 3 quilòmetres de sorra) o les platges verges de l’Ilha de Tavira (que formen part del Parc Natural de Ria Formosa).

Albufeira és un municipi portuguès, situat al districte de Faro, a la regió d'Algarve.

El sud d’Itàlia, platges i pobles encantadors

No us farem anar fins al sud d’Itàlia d’una tirada en cotxe, necessitaríeu tres o quatre dies només per arribar-hi. Hi ha una opció millor: agafar un vaixell nocturn fins a Roma i començar el road trip cap al sud des d’allà per descobrir el taló de la bota d’Itàlia, la Pulla. Terra de frontera i de mar, ha esdevingut una barreja patrimonial espectacular. Feu dues bases per visitar-la. La primera, a Bari, la seva capital, per veure alguns dels poblets més encantadors de la zona com Alberobello (amb les famoses trulli –cases típiques de pedra amb les teulades còniques), Polignano a Mare (amb un centre històric meravellós), Locorotondo (amb un centre històric rodó) o Ostuni (coneguda com la Ciutat Blanca).

La segona base feu-la a la zona de Salento per descobrir les platges i altres pobles de la Pulla. Els imprescindibles són: Gallipoli (un illot connectat al continent per un antic pont), Otranto (on diuen que hi ha les millors platges) o Lecce (coneguda com la Florència del sud). Per a les millors platges heu d’anar a la Baia dei Turchi (plena de cales petites), Pescoluse (coneguda com la Maldives de Salento) o la Grotta della Poesia (una piscina natural brutal). De tornada a Roma, feu parada a Matera, que, amb 10.000 anys d'antiguitat i famosa per les sassi (cases cova construïdes dins de les muntanyes), és una de les ciutats habitades més antigues del món.

Alsàcia i la Selva Negra, encant i natura

Aquesta ruta entre França i Alemanya és una combinació fantàstica de poblets amb encant i natura. Per arribar-hi podeu fer nit a Lió i descobrir la tercera ciutat més gran de França. Un cop a Alsàcia feu base en un dels seus poblets encantadors durant tres o quatre dies. Colmar, coneguda com la Petita Venècia, és el poble més turístic, però també podeu quedar-vos a Eguisheim, Turckheim, Kaysersberg o Riquewihr. Tots ells són petits nuclis, ubicats entre paisatges de vinyes, que mantenen la mateixa decoració i arquitectura. També és imprescindible la visita a Estrasburg, amb el nucli històric, la Grande Île, reconegut com a Patrimoni Mundial de la Unesco. Quan salteu a Alemanya i us endinseu en la Selva Negra, guardeu temps per fer excursions i descobrir cascades i llacs com el llac Titisee o el Mummel i les cascades de Triberg o de Zweribach. Podeu fer base tres o quatre dies a Friburg, un dels pobles més interessants de la zona. I no us heu de perdre Triburg (famós pels seus rellotges de cucut), Schiltach (al costat del riu amb cases de colors), Baden-Baden (una ciutat balneari), Durbach (amb el castell Staufenberg) o Gengenbach (un dels pobles més bonics de la zona).

El País Basc, la costa d'Euskadi i d'Iparralde

De Barcelona a Bilbao, resseguir la costa basca fins a Biarritz i tornar pel Pirineu aragonès. La ruta que us proposem us permetrà descobrir la costa d’Euskadi i d’Iparralde. Un cop hàgiu arribat a Bilbao, dediqueu tres o quatre dies a conduir arran de mar, fent parades en pobles com Bermeo (no us perdeu la famosa Gaztelugatxe), Lekeitio (amb un far visitable), Zararutz (paradís dels surfistes) i Donosti (que no falti un vespre de pintxos i un passeig per la Kontxa).

Abans de travessar la frontera, no us podeu perdre Pasaia i Hondarribia, dos dels pobles més bonics del País Basc. Un cop a l’altra banda, desvieu-vos cap a l’interior per descobrir nuclis tan encantadors com Sare, Ainhoa o Ezpeleta. Torneu a la costa a visitar Sant Joan Lohitzune, Getaria i Biarritz. Dediqueu tres o quatre dies a fer aquesta part d’Iparralde i guardeu-ne dos o tres més per poder fer una parada al Pirineu aragonès abans de tornar a casa.

stats