Va de llibres

Anna Gual: "Hauria de ser de lectura obligatòria per a tots els docents i crítics"

La poeta recomana 'Com destruir l'escriptura de les dones', de Joanna Russ

2 min
Anna Gual en una imatge d’arxiu.

Barcelona"I, tanmateix, escriuen". Com destruir l'escriptura de les dones, de Joanna Russ (Nova York, 1937 - Tucson, 2011), aborda les actituds que han invisibilitzat històricament l'obra de les dones. Negar que ho han escrit, rebutjar o empetitir l'obra escrita, apuntar que un home les ha ajudat a escriure, categoritzar les temàtiques sobre les quals escriuen com de segona, o aïllar les escriptores i considerar-les una anomalia. Aquests discursos del cànon literari patriarcal són els que va desmuntar Russ en "un assaig brillant", assenyala la poeta Anna Gual.

La poeta vilafranquina, que enguany ha publicat un poema traduït per AKaiser a la revista nord-americana Poetry Magazine, i amb una trajectòria reconeguda amb premis com el Miquel de Palol per Les ocultacions (Proa), recomana Com destruir l'escriptura de les dones des de Mallorca: "L'estic rellegint perquè m'encanta", diu amb entusiasme. "Senzill de llegir, amb idees ben directes i ple d'humor i ironia", pot ser una bona lectura de platja, continua.

En aquest llibre (publicat en català per Raig Verd amb traducció de Míriam Cano), la crítica literària feminista i escriptora de ciència-ficció Joanna Russ "cataloga tots els problemes d'actitud que permeten a la societat ignorar i/o rebutjar les obres creades per dones i llista tots els mecanismes emprats al llarg dels segles per menysprear allò creat per la meitat de la població mundial", comenta Gual, que considera aquest llibre revelador. I encara més: "Hauria de ser de lectura obligatòria a tots els alumnes d'humanitats però també –i sobretot– a tots els docents i crítics". I és que "t'ajuda a obrir els ulls i a detectar realitats anormals que hem interioritzat com a normals".

A Gual l'ha influenciat "enormement" en la manera de veure el món. Ara li és més fàcil "activar l'alarma en segons quins judicis que es fan en relació amb l'escriptura de les dones". Lectors i lectores poden tornar a Russ quan es menystingui l'obra d'una dona per recordar que "són moltes les estratègies més o menys subtils" que les han invisibilitzat per mantenir uns privilegis.

stats