Va de llibres

Miquel Iceta: "Daniel Innerarity defensa que els beneficis comuns també són beneficis individuals"

El ministre de Cultura recomana 'La libertad democrática', "un cant al diàleg, la negociació i el pacte"

2 min
Iceta proposa una “gran coalició pel seny” més enllà de Junts pel Sí i la CUP

BarcelonaEl ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, recomana llegir La libertad democrática (Galaxia Gutenberg), del catedràtic de filosofia social i política Daniel Innerarity. "És un llibre molt escaient per comprendre el moment actual. Perquè analitza l’estreta relació entre llibertat i salut democràtica, propugna la responsabilitat ciutadana per contribuir al bé comú, alerta de la necessitat de fugir de l’immobilisme per avançar. Ens parla, en definitiva, del present i el futur de la democràcia", afirma el polític.

Amb el rerefons de la polarització social i política que vivim, l'autor parteix del fet que en els últims anys dretes i esquerres han intercanviat les seves concepcions de la llibertat. Però de què parlem quan parlem de llibertat? Per què la llibertat ara és un eslògan de la dreta i l'obediència sembla un valor d'esquerres? "Això s'ha vist clarament durant la pandèmia del covid-19. Les dretes, tradicionalment més defensores de l'ordre, advoquen ara per una llibertat merament individual. Per contra, l’autor defensa una llibertat compromesa amb la consecució del bé comú. I va més enllà: defensa que els beneficis comuns també són beneficis individuals. Així, contribuint al bé comú s’obté més llibertat personal".

Per al ministre, es tracta d'un llibre molt oportú: "Partint del fil de la llibertat i la seva relació intrínseca amb la democràcia, aborda qüestions de ferotge actualitat (ira, radicalisme, igualtat…). Analitza diferents àmbits de democratització i es planteja com governar la societat en temps de crisi". De crisi de tot tipus, política i econòmica, però també ecològica. L'assagista basc defensa que l'autolimitació de la llibertat personal és imprescindible per assegurar la supervivència de la humanitat al planeta.

"Suposa un cant al diàleg, la negociació i el pacte, a la capacitat de cedir, a la necessitat de defugir plantejaments maximalistes i immobilistes. És un crit per seguir avançant cap a una democràcia plena i saludable", sentencia el ministre Iceta.

stats