Ara Estiu 18/08/2021

Tim Burton i les mil vides de la família Addams

El director prepara una nova sèrie per a Netflix sobre el clan gòtic, nascut a les pàgines del 'New Yorker' i amb múltiples encarnacions televisives i cinematogràfiques

4 min
Fotograma de la versió cinematogràfica de la família Addams

BarcelonaVa aparèixer per primer cop a les pàgines del New Yorker l’any 1938 i des de llavors no ha deixat de reencarnar-se. La terroríficament divertida família Addams tornarà a la petita pantalla de la mà de Tim Burton, que prepara una sèrie per a Netflix centrada en la filla del clan, la Dimecres, personatge que va immortalitzar a la gran pantalla Christina Ricci. En la versió que prepara el director de Sweeney Todd serà l’actriu d’origen llatí Jenna Ortega, apareguda a sèries com Jane the virgin i diferents produccions Disney, qui donarà vida a la icònica nena d’evidents tendències macabres. El dibuixant Charles Addams, que assegurava haver tingut una infància feliç i allunyada de la foscor que desprèn la seva obra, va crear aquest clan gòtic com un vehicle per subvertir l’ideal de família nord-americana que s’incentivava a principis del segle XX: els Addams viuen en una casa victoriana decadent, són aristocràtics i sinistres i no els importa gaire el que els altres pensin d’ells (o això sembla).

Una de les il·lustracions de Charles Addams.

Si bé aquesta nova encarnació de la història de la família Addams se centra en la Dimecres, tota la resta de parents també hi apareixeran, alguns interpretats per cares conegudes. És el cas de la Morticia, la mare Addams, a qui donarà vida Catherine Zeta-Jones, que recentment ha participat en la sèrie The prodigal son. El paper del pare Addams, el Gómez, el farà l’actor llatí Luis Gúzman. Segons ha avançat Netflix, aquesta nova incursió en l’univers dels personatges creats pel dibuixant Charles Addams se centrarà en els anys de formació de la Dimecres a la Nevermore Academy, on la noia, a més d’intentar perfeccionar les habilitats psíquiques, intentarà resoldre un misteri en el qual van estar implicats els seus pares 25 anys enrere. 

Sèries, pel·lícules i un musical

Des que els membres dels Addams van debutar al New Yorker, la popularitat de la família no va deixar de créixer, fins al punt que als anys 50 ja tenien la seva pròpia línia de marxandatge, tot i que els personatges encara no tenien noms oficials. No va ser fins al seu salt a la petita pantalla, l'any 1964, que el dibuixant es va decidir a batejar les seves criatures per petició expressa de la cadena ABC, que havia comprat la sèrie. La primera adaptació televisiva de la família Addams va estar en antena tres anys, temps durant el qual va competir contra La familia Monster, una altra comèdia de situació amb protagonistes sinistres. Els seus inicis, però, no van ser fàcils, ja que la segona exdona de Charles Addams, l'advocada Barbara Barb, que s'assemblava poderosament a Morticia i amb la qual es va casar en un cementiri d'animals, tenia bona part dels drets dels dibuixos arran de l'acord de divorci i va reclamar una important compensació econòmica a canvi de no aturar la producció. Quan finalment la sèrie va tirar endavant –i va llançar una de les sintonies més recordades de la història de la televisió–, Charles Addams es va sentir decebut amb el resultat, ja que considerava que havia endolcit els personatges i ja no eren "ni la meitat de diabòlics" que a les seves tires còmiques.

Un cop finalitzada la sèrie, els Addams van tornar a la televisió dues vegades més –una als anys 70 i una altra als anys 90– amb format animat de la mà del segell de Hanna-Barbera (amb crossover inclòs amb Scooby-doo). L'última aparició a la petita pantalla dels estranys membres d'aquesta pintoresca família va ser amb la sitcom The new Addams family, un revival de la sèrie original.

Christina Ricci.

Però si hi ha una adaptació que ha ajudat a solidificar l'imaginari que envolta els dibuixos de Charles Addams aquesta és la pel·lícula La família Addams (1991), cinta que va dirigir Barry Sonnenfeld però que, en principi, havia de comandar Tim Burton, que va haver de rebutjar el projecte a causa de Batman returns. La pel·lícula, que va tenir un rodatge molt complicat segons recordava Anjelica Huston a la seva biografia, va costar 30 milions de dòlars i va recaptar més de 190 milions de dòlars arreu del món, unes xifres que van propiciar dues seqüeles menys reeixides. El món del cinema, però, no es va oblidar dels personatges i va fer dues pel·lícules més animades, l'última de les quals està previst que s'estreni l'octubre d'aquest any. La família també va fer el salt a Broadway: l'any 2010 el districte teatral de Nova York acollia l'estrena d'un musical que, tot i rebre crítiques no gaire elogioses, va estar en cartell gairebé dos anys (el 2017 se'n va estrenar a Madrid una versió en castellà).

Amb la llarga llista de reinvencions dels personatges de Charles Addams està per veure si Tim Burton és capaç d'insuflar nova vida a una família que forma part dels records audiovisuals de molts espectadors.

Charles Addams, amic d'Alfred Hitchcock i parella de Jackie Kennedy

La seva feina per al New Yorker i altres publicacions van convertir Charles Addams, que va morir l'any 1988, en una celebritat de la vida novaiorquesa. No era ric, però, com recorda la seva biògrafa, Linda H. Davis, vivia prou bé per tenir un apartament amb vistes al pati del MoMA o estar sempre a les llistes de convidats dels sopars més exclusius. Addams, que mai va voler tenir fills perquè assegurava que ell ja era un nen, va sortir amb Jackie Kennedy poc després de l'assassinat de John F. Kennedy, així com també amb les actrius Greta Garbo i Joan Fontaine. Un dels seus fans declarats era Alfred Hitchcock: el director no només es va presentar a casa del dibuixant amb la intenció de fer-se amic seu, sinó que va fer servir la casa de la família Addams com a inspiració per al motel Bates de Psicosi.

stats