Eurobàsquet
Esports Eurobasket 01/08/2022

Lorenzo Brown: Espanya recorre a un pedaç per no baixar del podi

'La familia' recluta un jugador nord-americà que no ha jugat mai a la Lliga Endesa ni parla castellà

3 min
Lorenzo Brown, base de la selecció espanyola

BarcelonaNo parla castellà i no ha jugat mai a la Lliga Endesa, però Lorenzo Brown serà el base de la selecció espanyola a l'Eurobàsquet que comença aquest dijous. La seva única vinculació anterior coneguda amb el projecte és que quan Rudy Fernández jugava als Portland Trail Blazers, el nord-americà solia escollir la franquícia d'Oregon per passar les tardes amb un videojoc, però després de la lesió de Ricky Rubio i la baixa de Sergio Rodríguez, la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB) va reclutar-lo. La seva nacionalització va ser acordada pel consell de ministres després de les gestions dutes a terme pel Consell Superior d'Esports i va ser justificada "per afrontar els compromisos internacionals amb les màximes garanties possibles".

Jorge Garbajosa, president de la FEB, qualifica les crítiques com a conversa de barra de bar. "Agraïm el seu desig d'integrar-se amb nosaltres, que és la millor demostració de l'empremta que la nostra manera de competir durant els últims anys ha deixat al món. Brown va venir per ajudar-nos a superar un estiu que es plantejava difícil per les lesions, però la seva incorporació respon a la línia estratègica d'ampliar la base de jugadors i talent que estem duent a terme. Estem convençuts que la combinació de polítiques a curt i llarg termini ens permetrà elevar el nivell dels nostres jugadors, i continuar portant el nom d'Espanya al capdamunt de les competicions internacionals", diu.

"Amb l'obtenció exprés de la nacionalitat espanyola per a un jugador sense arrels a Espanya, el missatge que reben els jugadors nacionals és molt perjudicial i té un impacte negatiu tant en el present com en el futur. ¿És creïble que l'actual campiona del món no trobi jugadors espanyols amb els quals competir en campionats del màxim nivell internacional?", lamenta l'Associació de Jugadors (ABP). Per al sindicat, "aquest tipus d'accions, lluny d'ajudar, dinamiten les expectatives dels jugadors, allunyen l'aficionat i eliminen el mèrit esportiu que permet somiar en jugar a la selecció. És desolador veure com cada temporada disminueix el nombre de jugadors nacionals a les plantilles professionals de les nostres competicions, fins i tot en categories de formació".

Lorenzo Brown durant una sessió de fotografies.

"Està sent increïble. Sento que formo part de la familia [denominació amb el qual es coneix la selecció espanyola de bàsquet] i això és el més important. Els companys m'estan tractant genial. Estic llest per al que ofereixi el futur”, explica Brown. Del seu talent no hi ha dubtes i els companys de vestidor han anat rebaixant les seves crítiques. "Moltes seleccions fan el mateix. Els que s’havien de pronunciar, que són els capitans de la selecció, ja es van pronunciar. Cadascú té la seva opinió", diu a l'ARA Miquel Salvó, aler del Gran Canària que va ser descartat per competir al torneig.

Debut contra Bulgària

La selecció espanyola, que només compta amb un jugador català (Joel Parra), està enquadrada al Grup A. El seu debut serà contra Bulgària (13.30 h, Cuatro). A més, haurà de lluitar contra Geòrgia, Bèlgica, Montenegro i Turquia per assegurar-se una de les quatre primeres posicions, que permeten avançar fins als vuitens de final. Sèrbia, Eslovènia, Grècia i França són les seleccions que més opcions tenen d'aconseguir la medalla d'or. Espanya no entra en els pronòstics. "El passat s'ha acabat", reconeix Sergio Scariolo, que es marca com a objectiu d'aquest cicle classificar la selecció per als Jocs Olímpics del 2024.

stats