Cavall perdedor
Gent 21/09/2023

Els 4.186 cameos que hauria de fer l'alcalde de Nova York més famós per pagar els deutes

Donald Trump es va negar a ajudar econòmicament el seu amic republicà Rudolph Giuliani, que ara també es dedica a vendre samarretes autografiades

2 min
Rudolph Giuliani durant l'acte d'aniversari de l'11S

BarcelonaDiuen que les llegendes no moren mai. Però, si més no, la de Rudolph Giuliani ha quedat força tocada. Era alcalde de Nova York durant l'atemptat de l'11 de setembre de 2001; aquell mateix any, la revista Time el va considerar "persona de l'any" i la fama que va guanyar va fer que la gent l'anomenes "l'alcalde d'Amèrica". Però després de tocar el cel, Giuliani s'ha passat els darrers anys entre denúncies, difamacions i deutes. Molts deutes. I això l'ha dut a vendre samarretes i sandàlies i fins i tot a vendre's la imatge: amb cameos, a través d'una plataforma. Però n'hauria de vendre 4.186 més només per pagar l'advocat.

A principi de setmana, l'advocat Robert Costello, que havia assessorat Giuliani —Rudy per als amics— va demandar l'exalcalde per un impagament de factures de valor d'1.360.196 dòlars. Va prestar els seus serveis a Giuliani des de novembre de 2019 fins a juliol de 2023, un període durant el qual va ser investigat per dos fiscals i pel qual havia de pagar 1,5 milions de dòlars per honoraris. Ara per ara, només n'ha pagat 214.000.

Giuliani sempre ha estat candidat per als republicans i, tot i que s'havia distanciat de la política, va decidir donar suport a Donald Trump a la campanya electoral del 2020. Després de la victòria demòcrata i el rebuig republicà dels resultats, van arribar les teories conspiranoiques liderades per l'expresident. I l'assalt al Capitoli. Llavors, Trump va perdre molts dels aliats que no coincidien amb la seva manera dèspota de fer. Però Giuliani es va mantenir al seu costat.

Mesos després, el que havia estat president dels Estats Units era investigat per Mueller —un dels fiscals que pocs mesos enrere també havia investigat Giuliani— per quatre càrrecs: manipulació de testimonis, obstrucció de procediment legal, conspiració per defraudar el govern i violació dels drets civils durant les eleccions de 2020. Així i tot, Giuliani va continuar apostant pel cavall perdedor i no va retirar el suport a Trump. Mentrestant, l'exalcalde va continuar acumulant denúncies d'impagaments, com la de la seva tercera exdona, que li reclamava un deute de 260.000 dòlars, i la d'una treballadora que li reclamava dos milions de dòlars en sous. A més, també va declarar que l'havia obligat a tenir relacions sexuals amb ell. Giuliani va negar les acusacions.

Per bé que no se sap exactament quants milers de dòlars deu Giuliani, el seu advocat actual assegura que no té prou líquid al compte corrent per fer front als deutes. Per sortir de l'atzucac econòmic, "l'exalcalde d'Amèrica" va recórrer a l'expresident que tant adorava. Però Trump no va ser tan considerat com Giuliani i a la primera de canvi va negar l'ajuda al seu fidel amic. Per intentar revertir la situació, ara el fill de qui un dia va ser alcalde de Nova York, ha organitzat una recaptació de fons perquè la gent contribueixi a pagar els deutes que acumula el seu pare. Mentrestant, Rudy es dedica a guanyar-se les garrofes venent samarretes autografiades de l'11 de setembre i sandàlies del negacionista electoral Mike Lindell. Però la seva font d'ingressos més important són els cameos. Rudolph Giuliani grava vídeos curts en una plataforma on les celebritats pengen les seves imatges a canvi de diners. Aproximadament rep 325 dòlars per vídeo. Però només per quedar net del deute de l'advocat que el va defensar durant quatre anys, n'hauria de gravar 4.186.

stats