Batalla familiar
Gent 18/05/2023

Andreu de York planta cara a Carles III i no vol abadonar el Royal Lodge

Un antic document és el principal argument del germà del rei britànic per no obeir-lo i deixar la seva caríssima mansió

2 min
Carles III, assegut al tron reial.

BarcelonaLa polèmica entre Andreu de York i el rei Carles III per on ha de viure el primer segueix encesa i ocupant titulars al Regne Unit. Segons va transcendir fa mesos, el rei britànic va ordenar al seu germà que abandonés el Royal Lodge, on vivia i encara viu al costat de la seva exdona, Sarah Ferguson. Carles considerava que per les polèmiques que ha aixecat al llarg de la seva vida i els escàndols que han compromès la viabilitat de la Corona no mereixia viure en un lloc tan exclusiu, ja que la finca té 30 habitacions, piscina i fins i tot una capella privada.

Tot i això, Andreu es nega a abandonar la mansió, ubicada a cinc quilòmetres del palau de Windsor i en la qual viu amb els dos corgis que va heretar de la reina Elisabet II quan aquesta va morir. El principal argument de Carles seria que com que Andreu no forma part activa de la família reial perquè en va ser expulsat i, per tant, ha vist molt minvats els seus ingressos, no es pot fer càrrec de l'elevat manteniment de la casa. Evidentment, aquest alt manteniment políticament no el pot afrontar la monarquia, ja que seria interpretat com una ofensa al poble.

Una imatge del príncep Andreu, tercer fill d'Elisabet II.

Tot i que Carles li va oferir una alternativa més assequible, Frogmore Cottage –que també és a Windsor–, Andreu s'hauria mostrat contrari al trasllat a la que va ser la residència de Harry i Meghan fins al juny de l'any passat, després que deixessin la monarquia britànica. Ara, segons ha transcendit, Andreu s'ha declarat en rebel·lia i no vol deixar la que ha estat la seva residència per anar a un lloc més petit. Segons The Telegraph, el que sempre va ser el fill preferit de la reina Elisabet II va signar un document pel qual podia disposar del Royal Lodge durant 75 anys i d'això només en fa vint. Per aquest motiu, amb el contracte a la mà, Andreu no estaria disposat a deixar la casa.

No es pot passar per alt que aquest document fos, al cap i a la fi, una estratègia d'Andreu i una concessió de la seva mare perquè, donada la seva propensió als escàndols, sempre tingués una posició més acomodada quan ella ja no hi fos. De fet, a pesar de tantes polèmiques com va aixecar, la difunta reina britànica va mantenir una dotació econòmica de 283.000 euros anuals per al seu fill Andreu. Una quantitat que no va perdre fins que el seu cas de pedofília va obligar la reina a tallar tots els llaços institucionals amb ell i només sufragar les seves despeses amb diners del seu patrimoni personal.

Elisabet II en un acte oficial.
stats