Gent 15/12/2020

Bad Gyal: "No hi ha res més feminista que fer el que et doni la gana"

La cantant oferirà demà un concert en directe via 'streaming'

Ara
3 min
Bad Gyal en una imatge comaprtida per ella a Instagram

BarcelonaPoder femení i càrrega eròtica a ritme de música urbana és el que regalarà Bad Gyal a tothom demà dimecres en un concert via streaming gratuït, amb el qual espera consumar virtualment amb els seus seguidors una gira que es va quedar en coitus interruptus per la pandèmia. Encara que prefereixi que es parli de la seva música, esmentar els seus concerts en termes sexuals no és una cosa que incomodi Bad Gyal, una artista que utilitza el moviment de natges com a forma d'empoderament. "No hi ha res més feminista que fer el que et doni la gana, i jo faig el que vull", aclareix la jove intèrpret catalana, pionera de trap en castellà i devota confessa del dance hall jamaicà.

En un món masclista com el de les músiques urbanes, Alba Farelo, nascuda a Vilassar de Mar el 1997, ha construït un personatge, Bad Gyal, que no s'acovardeix davant cap home. "Soc cent per cent autèntica. Les meves cançons les escric jo i ningú em diu el que he de fer", afirma l'artista en una entrevista amb Efe. Una de les últimes cançons que ha llançat és Aprendiendo el sexo, amb versos com "me tiene encendía / ta' duro to' el día / conmigo hace cosas que antes no hacía", i Blin Blin, en què canta al costat del porto-riqueny Juanka.

Des de certs sectors del feminisme l'han acusat de caure en el joc masclista de la cosificació de la dona, però ella està convençuda que és més feminista que ningú. "Sempre m'han criticat molt, però a poc a poc m'han anat entenent, i els que no m'entenen encara ja m'entendran quan sigui encara més famosa", diu. Les coses li van bé, assegura, i l'any passat va signar amb Interscope per al mercat anglosaxó i amb Aftercluv per al mercat llatí, dos segells que formen part d'Universal Music Group. "És un estudi dels Estats Units molt gran. Els processos són lents i m'he hagut d'adaptar al nou equip –explica–, per això aquest any només he publicat tres temes, però aviat en sortirà un altre i ho ajuntarem tot en un EP".

També està preparant un àlbum. "D'això no us en puc explicar gran cosa, perquè encara estic en el procés –assenyala–. Ja saps, pensant pistes, harmonies, veus..." Però el que més troba a faltar són els concerts en directe. "Això de la pandèmia va ser un xoc. Havíem fets dos xous de la gira i de sobte ens van confinar. El cap de setmana següent ja no vam poder actuar". "Ho tenia tot venut –es lamenta–, però què hi farem. Així que palante. He estat component i gravant a casa, que és una cosa que sé fer, i els meus productors han estat aquí, connectats".

"També vaig fer un directe des de casa –comenta–, però el que farem el 16 de desembre és una altra cosa, una cosa nova que ens motiva". L'artista catalana oferirà un concert via streaming, que es podrà seguir en directe des de tot el món. L'espectacle forma part dels Vodafone Yu Music Shows, que fa unes setmanes van sumar 300.000 espectadors espanyols en directe amb Rels B. "Donarem molta energia, música i ball –explica Bad Gyal–. No serà igual que en directe, però estarà molt bé: amb bon so i càmeres preparades per donar una cosa diferent, entre concert i videoclip". En la seva opinió, "per als temps que corren, poder fer això és una gran cosa, perquè tant de temps sense concerts se'ns està fent molt llarg a tots".

stats