Música
Gent 02/08/2022

Beyoncé tornarà a gravar un tema del nou disc per no ofendre els discapacitats

La seva cançó 'Heated' ha aixecat molta polèmica entre aquest col·lectiu perquè inclou el terme 'spaz'

2 min
'Renaissance' de Beyoncé

BarcelonaMenys d'una setmana després de llançar el seu disc Renaissance, Beyoncé ha anunciat que canviarà la lletra i tornarà a gravar una de les seves cançons perquè utilitza un terme que resulta ofensiu cap a les persones amb discapacitat, especialment les que pateixen paràlisi. En un vers del tema Heated, la cantant utilitza la paraula spaz, associada a un ús pejoratiu que, no obstant, la nord-americana diu que va incloure amb una connotació completament diferent. Mentre que en anglès normatiu spaz es refereix a les persones amb algun tipus de paràlisi motriu, sobretot la gent que té dificultat per controlar les seves extremitats. En un dels argots de la comunitat afroamericana la paraula també significa "perdre el control", "agitar-se" o "tornar-se boig". "Spazzin' on that ass, spazz on that ass (remenant aquest cul, en català)", canta Beyoncé a Heated.

L'explicació, però, no ha convençut molts dels seus seguidors ni altres col·lectius, especialment del Regne Unit, que durant el cap de setmana van protestar per la lletra de la cançó. "El compromís de Beyoncé amb la narració musical i visual no té comparació, igual que el seu poder perquè el món pari atenció a les històries, les lluites i l'experiència de ser una dona negra [...]. Però això no excusa el seu ús del llenguatge discriminatori, que s'utilitza massa sovint", va escriure l'activista Hannah Diviney a l'influent diari britànic The Guardian.

Després de l'enrenou, l'equip de Beyoncé va assegurar als mitjans de comunicació que "la paraula, utilitzada sense intenció de ferir, serà reemplaçada". La intèrpret de Crazy in love no és la primera que ha de tornar a gravar una cançó per aquest assumpte, ja que el passat mes de juny Lizzo va publicar una nova interpretació del seu senzill Grrrls perquè en la versió original deia també spaz. "No vull promoure l'ús del llenguatge despectiu. Com a dona negra i grossa als EUA han fet servir molts termes contra mi i entenc el poder del llenguatge", va dir Lizzo en les seves disculpes.

stats