Gent 07/08/2021

Torna el calendari Pirelli amb el músic Bryan Adams com a fotògraf

Iggy Pop, Saweetie, Normani, Kali Uchis, St Vincent, Grimes, Cher, Bohan Phoenix i Rita Ora, entre els retratats

À.G.
2 min
Bryan Adams fa més de vint anys que compagina música i fotografia

BarcelonaEl covid va impedir la publicació de l'icònic calendari Pirelli, però aquest 2022 tornarà a la càrrega i ho farà amb un fotògraf singular: el músic Bryan Adams. La passió per la càmera de l'artista canadenc no és pas nova. El 1997 va començar a aixecar crònica gràfica tant de les seves gires com del procés d'enregistrament dels discos. I, a partir d'aquí, col·legues de professió han acabat passant per davant del seu objectiu: Mick Jagger o Amy Winehouse han posat per a ell, però també Victoria Beckham, Naomi Campbell o Mickey Rourke. I una model improbable: la reina d'Anglaterra, a qui va retratar quan va celebrar el seu Jubileu d'Or. Revistes com Vogue, Vanity Fair o Harper's Bazaar han publicat la seva obra.

Adams té també llibres de fotografies. Va debutar amb Made in Canada, un homenatge a la seva terra natal, i ha seguit editant-ne fins a arribar a American Woman, una col·lecció de prop d'un centenar de dones exitoses de Nova York i Los Angeles, vestides per Calvin Klein. Aquest llibre, a més, tenia un vessant benèfic perquè va recollir fons per a la investigació del càncer de mama.

Ara Adams veu el seu nom afegit a una llarga llista de fotògrafs que han aportat el seu talent per al calendari Pirelli i que inclou noms imprescindibles com Richard Avedon, Herb Ritts, Annie Leibovitz, Bruce Weber, Helmut Newton, Peter Lindberg, Tim Walker, Mario Testino, Patrick Demarchelier o Steve McCurry. I també al costat de figures més controvertides, com ara Karl Lagerfeld o Terry Richardson.

Aparegut per primer cop el 1964, se n'han publicat de moment 48 edicions (ja que tampoc no hi va haver calendari el 1967 i entre el 1975 i el 1983). La llista de celebritats que han prestat la seva imatge és llarguíssima i inclou des de models icòniques com Naomi Campbell, Cindy Crawford, Kate Moss o Giselle Bündchen fins a estrelles del cinema com Nicole Kidman, Penélope Cruz, Sophia Loren o Jessica Chastain. Tot i que el nu femení ha estat la forma més habitual de fotografia, en algunes edicions s'ha optat per altres tipus de retrat. Les primeres aparicions masculines es van poder veure l'any 2003, però no va ser fins que Lagerfeld va agafar la càmera, l'any 2011, que l'icònic calendari es va atrevir amb els nus masculins, referenciant déus grecs.

En l'edició per al 2022 seran músics els que guarniran les pàgines del calendari. Segons s'ha pogut veure en les imatges subministrades per la marca de pneumàtics, hi apareixen Iggy Pop, Saweetie, Normani, Kali Uchis, St Vincent, Grimes, Cher, Bohan Phoenix i Rita Ora, tant en localitzacions exteriors com interiors.  

stats