Gent 29/06/2021

Detenen l'empresari José Luis Moreno, acusat d'estafa i de blanqueig de capitals

En el marc de l'operació Titella, se l'investiga com a líder d'una organització criminal amb la qual hauria estafat més de 50 milions d'euros

2 min
José Luis Moreno

BarcelonaLa Policia Nacional ha detingut aquest matí l'empresari audiovisual José Luis Moreno en una operació que continua oberta contra una xarxa internacional de malversació i blanqueig de capitals, segons han informat a Efe fonts policials. L'arrest de l'empresari ha tingut lloc en el marc d'una operació que està sota secret de sumari, desenvolupada per la unitat central de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF) de la Prefectura Superior de Policia en col·laboració amb la Guàrdia Civil de Barcelona. El famós ventríloc i els seus socis haurien arribat a estafar més de 50 milions d'euros amb un entramat de societats mercantils, segons informa l'agència esmentada. Amb l'operació, que han batejat com a operació Titella i que feia dos anys que es gestava, s'esperen més de 50 detencions.

Les primeres indagacions que han transcendit apunten que l'empresari –que va obtenir una gran popularitat a la televisió pública espanyola donant vida als ninots Monchito, Macario i Rockefeller– i els seus socis disposaven, suposadament, de més de 700 societats amb les quals presumptament s'apropiaven de diners de crèdits bancaris i privats. Posteriorment, segons Efe, aquests diners es desviaven perquè ningú els pogués reclamar. Els investigadors calculen que amb tot plegat es podrien haver apropiat de més de 50 milions d'euros. A l'empresari i a la resta de detinguts se'ls acusa dels delictes d'estafa, blanqueig de capitals, organització criminal i aixecament de béns. L'operació, que s'està duent a terme a Madrid i Barcelona, ha inclòs més d'una desena d'escorcolls, entre els quals el de la mansió de l'empresari a la urbanització Monte Encinas a Boadilla del Monte.

Moreno, de 74 anys, ha estat vinculat a casos judicials com Palma Arena i Bárcenas, acusat d’haver pagat comissions al PP en tots dos casos, pels quals finalment va ser absolt. El 2014 va denunciar per falsedat documental l’actriu Yolanda Ramos, que el va acusar en directe a la televisió de deure-li diners. Però allò no era nou, ja que un any abans el jutjat social 41 de Madrid va embargar a la seva societat Gecaguma dues finques i quatre vehicles per pagar més de 39.000 euros que devia a vuit actors.

El desembre del 2007 va centrar tota l’atenció mediàtica quan va ser víctima d’un assalt a la casa on ahir el detenien per part d’una banda d’albanesos. El 2016 va ser objecte d’una investigació per la Guàrdia Civil per comprovar si havia maltractat a casa dos gossos, després d’haver estat denunciat per l’associació Animal Rescue Espanya. La seva mansió de Boadilla també ha estat notícia per dos robatoris més, el 1999 i el 2016. El 2014 els seus estudis de gravació a la localitat madrilenya de Moraleja de Enmedio van patir importants danys com a conseqüència d’un incendi.

stats