A judici

Una estratègia oposada: Imanol Arias i Ana Duato seuen al banc dels acusats per un frau fiscal milionari

L'actriu de 'Cuéntame' podria tenir una pena de fins a 32 anys, mentre que ell s'enfrontava a uns possibles 27 anys

2 min
Judici a Imanol Arias i Ana Duato pel frau a Hisenda

BarcelonaEls dos actors de Cuéntame cómo pasó no eren una simple parella de classe mitjana com els seus personatges. Segons l'Audiència Nacional, tots dos van cometre diferents delictes fiscals, recomanats pel mateix bufet d'advocats. En el cas d'Ana Duato l'import presumptament defraudat era d'1,9 milions d'euros, mentre que el de la seva parella de ficció, Imanol Arias, pujava a 2,4 milions. Aquest dimarts ha començat el judici que els ha de sentenciar i s'ha pogut veure que, tot i la semblança dels delictes, l'estratègia de Duato i Arias és oposada.

Dos camins diferents per a un destí complicat davant l'Audiència Nacional. L'opció escollida per l'actriu que encarnava el paper de Mercedes Fernández a la sèrie de La 1 per evitar la pena de presó de 32 anys ha consistit en negar tota responsabilitat dels delictes fiscals comesos, presumptament, els anys 2010, 2012, 2014 i 2017. "Estic convençuda de la meva innocència i un acord passaria perquè hauria mentit i assumit uns fets que no he comès. No penso deixar als meus fills l'herència d'una mentida", va concloure la intèrpret, de 55 anys, a Vanitatis. Així i tot, dels 1,9 milions d'euros suposadament defraudats, ja n'ha regularitzat 970.000.

Una declaració semblant és la que ha fet aquest dimarts al migdia davant de l'Audiència Nacional, ja que a hores d'ara tot indica que continuarà amb el transcurs del judici i se sotmetrà al criteri dels magistrats. En canvi, Arias ha decidit abaixar el cap i reconèixer que era coneixedor de l'enginyeria fiscal que li va fer estalviar 2,7 milions d'euros entre el 2010 i el 2015. Dels diners evadits, ja n'ha regularitzat 2,4 milions. L'acceptació del delicte li ha fet començar la vista oral amb un futur judicial encaminat, ja que ha arribat a un acord de conformitat amb la Fiscalia Anticorrupció que li permet evitar una condemna de presó. Amb aquesta estratègia, Arias ha aconseguit rebaixar la petició de 27 anys del fiscal a menys de dos anys de presó.

El gabinet que ha gestionat el presumpte frau

La Fiscalia Anticorrupció ja fa temps que té posats els ulls sobre el bufet Nummaria. Segons el ministeri públic, "una part molt important" dels clients de Nummaria recorrien a estructures societàries opaques dissenyades amb la intenció d'evitar la tributació rebuda. En el cas dels dos actors, els ingressos provenien de la seva activitat professional, principalment per la participació de la sèrie de RTVE i els drets d'imatge cedits que eren controlats pel bufet.

Darrere aquesta estratègia hi ha el gerent de Nummaria, Fernando Peña, juntament amb el seu equip d'advocats, economistes, tècnics fiscals i comptables. Per saltar-se el pagament a l'Estat, els acusats van recórrer a diferents societats ofertes per Nummaria. Entre elles, se sap que el bufet compta, com a mínim, amb 22 societats espanyoles i al voltant de 200 repartides entre Costa Rica, Anglaterra, el Canadà, Uruguai i Luxemburg.

stats