'The woman in me'

Britney Spears: dècades de secrets d'una vida estroncada pels abusos

Surten a la llum fragments del llibre de memòries de la cantant americana que sortirà publicat el pròxim 24 d'octubre

3 min
Britney Spears als Video Music Award 2021

BarcelonaLa Britney ja ho va advertir: "Are you ready?" La lacònica locució publicada a X el juliol passat era l'anunci de la publicació del seu llibre The woman in me. Definitivament, ningú estava preparat. Encara falten uns dies perquè el seu llibre de memòries vegi la llum, el pròxim dimarts 24 d'octubre, però no cal esperar a la data per conèixer alguns dels secrets més ben guardats de l'artista. Aquesta setmana la cantant estrella de la dècada dels 2000 ha concertat una entrevista amb la revista nord-americana People i, per si encara no fos poc, també s'han fet públiques algunes de les exclusives que s'amaguen entre les pàgines del llibre. La vida de Britney Spears no ha estat plàcida: abusos, control, explotació laboral, tres divorcis i una tutela de 13 anys que va fer tremolar les xarxes amb el moviment #FreeBritney. Tot i ser un dels relats més explotats per la cultura pop, segueixen sortint a la llum secrets guardats durant dècades.

Com era d'esperar, un dels temes principals que s'aborden entre les pàgines de The woman in me és la tutela del seu pare i com la Britney va deslliurar-se de 13 anys de submissió personal, laboral i econòmica. Però abans que tot això passés, la nord-americana era la representació del model d'èxit i, mentre es deixava endur per la fama, també va tenir temps per mantenir una relació durant tres anys amb un altre referent dels 2000: Justin Timberlake.

La parella d'Amèrica

Semblava una història d'amor feta a mida. El noi de la banda juvenil NSYNC va coincidir per primera vegada amb la Britney al plató de la sèrie infantil The Mickey Mouse Club. Dos anys més tard, la cantant que batia rècords amb el hit que a avui encara ressona als locals, Baby one more time, va ser escollida com a telonera del grup de música de Timberlake. Entre les bambolines d'aquell concert es va encendre l'espurna d'alguna cosa més que una amistat, i aviat els titulars els anunciarien com "la parella d'Amèrica". Però tot i la vida pública que portaven entre les estrenes de pel·lícules, les entregues de premis i entrevistes a la premsa internacional, mai va arribar a sortir a la llum que l'any 2000 Britney Spears va quedar-se embarassada.

Britney Spears i Justin Timberlake a Beverly Hills l'any 2001.

"Ell no volia ser pare", afirma Spears. I després de diferents discussions, la jove parella de llavors 19 anys van prendre la decisió d'avortar. Aquest va ser un moment molt dur per a la cantant, ja que en diferents moments de la relació ella es referia a Timberlake com "l'amor de la seva vida" i confiava que en algun moment de la vida podrien formar una família. Però la idea només va quedar en un somni de joventut. Dos anys més tard, la parella trencava definitivament, i no de la millor manera. La ruptura va tornar a omplir les portades de les revistes del cor i els telenotícies, però una vegada més un detall important no va transcendir als mass media: el cantant de NSYNC va deixar l'estrella del pop amb un simple SMS.

Víctima del model d'èxit abusiu

Avui dia la frase "si Britney va poder amb el 2007, pots superar qualsevol cosa" encara ressona com a mantra social. Però la situació que va viure l'estrella estatunidenca està lluny de ser banal o anecdòtica: va ser víctima d'un model abusiu comercial i patriarcal. Per fugir de les pressions discogràfiques i també del control desmesurat de la família, va començar a refugiar-se en locals nocturns i en companyies alienes que la condemnarien a addicions nocives. Aquell mateix 2007, les imatges de Britney amb el cap rapat simbolitzaven el final de la imatge de la noia perfecta que el sistema comercial havia creat.

James Spears parlant amb dos policies el 2008.

Els mitjans tampoc van ser gaire respectuosos: titulars burletes, violacions a la intimitat per aconseguir fotografies de la cantant i banalitzacions constants de les malalties de salut mental, entre moltes coses més. "Havia estat en el punt de mira durant tota la infància. Em miraven de dalt a baix, hi havia gent dient-me què pensaven del meu cos des que era una adolescent. Rapar-me el cap i portar-me malament era la meva manera de contraatacar". El relat de la nova persona en la qual la Britney s'havia convertit va ser alimentat, en gran manera, pel seu pare James Britney, que més tard assumiria la custòdia de la seva filla durant 13 anys.

stats