Aproximació
Gent Famosos 08/02/2023

Vargas Llosa reapareix a París amb la seva exdona, Patricia Llosa

Isabel Preysler va deixar públicament el Nobel peruà, de 86 anys, a través d'¡Hola!' al desembre

2 min
Vargas Llosa, a París amb el seu fill gran i la seva exdona, Patrícia Llosa, per ingressar a l'Acadèmia francesa

BarcelonaMario Vargas Llosa ja és a París, on demà es farà la recepció d'ingrés a l'Acadèmia Francesa. I hi ha anat acompanyat per la seva exdona, Patricia Llosa Urquidi, i els seus fills, segons ha fet saber la família a través de les xarxes socials. "Amb els meus pares a París, en vigílies de grans esdeveniments", va escriure el primogènit de tots dos, l'assagista Álvaro Vargas Llosa, al seu compte de Twitter. Al costat del missatge va publicar una foto en què se'ls veia tots tres asseguts i relaxats. Al matí, s'havia encarregat de donar detalls del viatge la filla de tots dos, la fotògrafa Morgana Vargas Llosa. "Rumb a París. Malgrat les coses dures que estan passant, també hi ha motius per celebrar la vida", va escriure ella a Twitter.

Aquesta imatge del premi Nobel peruà amb la seva exdona és tota una declaració d'intencions: fa poc que va trencar amb Isabel Preysler. De fet, va ser ella mateixa qui va donar a conèixer aquesta ruptura a través d'una portada en exclusiva per a ¡Hola!. En aquella ocasió, a finals de desembre, ella parlava de gelosia per part de l'escriptor com a principal argument de la ruptura. Havien estat vuit anys junts. Ara, l'escriptor s'acosta a la seva exdona i mare dels seus fills, amb qui va estar casat durant gairebé 50 anys. El fill gran de l'escriptor ja es va mostrar encantat de "recuperar" el seu pare quan es va saber que havia trencat amb Preysler.

Polèmic ingrés a l'acadèmia

Vargas Llosa, de 86 anys, es convertirà dijous en el primer escriptor en castellà a ingressar a l'Acadèmia Francesa, la centenària institució encarregada de vetllar per l'idioma de Molière. La benvinguda pública a l'autor de La fiesta del chivo es farà amb una cerimònia solemne a l'Amfiteatre de l'Institut Francès, davant d'un públic reduït en el qual hi haurà el rei emèrit espanyol Joan Carles I –que arribarà avui a París en un vol privat– i la seva filla, la infanta Cristina, convidats pel mateix Vargas Llosa.

La seva elecció com a nou membre de l'Acadèmia va tenir lloc el novembre de 2021 i la van criticar grups d'intel·lectuals francesos. Primer, perquè el Nobel de 2010 mai no ha escrit en francès. Segon, per les seves posicions polítiques, que alguns membres van considerar pròximes a l'extrema dreta. A banda de tot això, la seva edat d'ingrés també és contrària a les normes de la institució, fundada el 1635 pel cardenal Richelieu, que des del 2010 havia establert en 75 anys el límit per optar a una de les 40 butaques de la institució. El Nobel del 2010 ocuparà la butaca 18, que va deixar vacant el filòsof Michel Serres el 2019.

stats