Actes benèfics

La Fundació Ulls del Món celebra els 23 anys: "Un brindis per l'excel·lència"

La 22a Nit de la Fundació Ulls del Món reuneix una gran quantitat de representants d'entitats, empreses i particulars a la sala hipòstila de Martí l'Humà

3 min
La Nit ulls del món a la sala hipòstila

BarcelonaSis segles han passat des que Martí l'Humà va construir un dipòsit d'aigua per assegurar la subsistència del seu castell. L'aigua ha estat al llarg de la història una condició indispensable per a la creació de vida, però encara avui continua sent difícil assegurar-ne l'abastiment en diferents zones del planeta. Aquesta necessitat de garantir aspectes vitals a persones d'arreu del món ha estat una de les obsessions de Rafael Ribó, especialment des de la Fundació Ulls del Món.

Entre els arcs del que va ser un magatzem d'aigua pluvial del sobirà del segle XIV, ara convertit en una diàfana sala cultural, aquest dijous s'hi van congregar més de 150 representants d'institucions, entitats, empreses i particulars per celebrar els 23 anys de l'entitat que vetlla pel dret universal a la visió.

"Un brindis per l'excel·lència", va exclamar a la cloenda el president de la Fundació Ulls del Món, Rafael Ribó. I amb raó, tenint en compte l'èxit dels projectes solidaris a Algèria, Moçambic, Bolívia i Mali amb els quals l'entitat treballa des de fa anys. De fet, aquest mateix 2023 la fundació ha estat distingida amb la puntuació estatal més alta entre diferents projectes de cooperació per al desenvolupament. L'objectiu d'Ulls del Món consisteix en millorar la condició de vida dels 1.100 milions de persones que viuen amb pèrdua de visió a causa de la manca d'accés a serveis bàsics de salut ocular, fet que acaba condicionant aspectes essencials com l'accés a l'educació, al treball i a la mateixa qualitat de vida.

Com passa sovint en les problemàtiques d'escala global, la pobresa és l'eina de tall entre aquells que poden accedir a recursos per rebre assistència mèdica i els que no; per això el 90% de les persones que no tenen assegurat el dret universal a la visió es troben en països de rendes mitjanes i baixes.

Anna Barba, Borja Corcóstegui, Manel Balcells i Rafael Ribó a la Nit Ulls del Món a la sala hipòstila

Però "l'excel·lència" no només està en l'objectiu, sinó en els mitjans. En aquest sentit, el conseller de Salut de Catalunya, Manel Balcells, destaca que el model de cooperació de l'entitat es basi en "ensenyar a pescar, en lloc de donar la canya". Concretament, l'organització sense ànim de lucre s'encarrega de la formació de personal sanitari local, així com de fer pedagogia per a la prevenció precoç de malalties oftalmològiques des de professionals d'altres sectors com els mestres. El conseller també ha volgut recalcar la manera de fer de la "societat catalana, acostumada a ser generosa" i que fa possible l'existència d'entitats com aquesta.

Balcells no va ser l'únic abanderat del món sanitari del sopar de dijous. Compartia taula amb els exconsellers de Salut Josep Maria Argimon i Xavier Trias, tots ells acompanyats pel president de la Fundació Ulls del Món, Rafael Ribó, i també per diferents membres del Govern i de l'Ajuntament de Barcelona, així com personalitats del món de la investigació i l'empresa.

Joan Dausà a la Nit Ulls del Món

Els arcs de la sala hipòstila van quedar il·luminats de tons blaus i blancs recordant les onades del mar, una simbiosi amb la intenció de retre homenatge a dos elements imprescindibles: l'aigua com a font de vida i salut. Amb ritme de la dinamització de la presentadora del Telenotícies vespre Cristina Riba i l'actor Roc Esquius, els diferents professionals de l'entitat van anar desgranant els diferents fronts de la fundació.

En el seu cas, la directora d'Ulls del Món, Anna Barba, va destacar que "tots els indicadors de paritat han millorat": per exemple, el 67% dels professionals formats en prevenció i detecció oftalmològica són dones. D'altra banda, Barba va lamentar la falta de recursos econòmics i va instar a continuar apostant pel dret universal de la visió en un sopar que tenia la intenció de recaptar 120.000 euros per continuar desenvolupant la tasca filantròpica.

Entre els parlaments i el visionament de diferents vídeos amb reportatges fets als quatre països on Ulls del Món actua –Algèria, Moçambic, Bolívia i Mali–, el cantant Joan Dausà va tancar la jornada benèfica dalt de l'escenari acompanyat d'un piano de cua. Aplaudiments, taral·les i moviments corporals al ritme de cançons com Jo mai mai, Una altra manera de viure o Ara som gegants, cirereta del pastís de la 22a Nit de la Fundació Ulls del Món.

stats