Cabaret Pop
Gent Influencers 24/09/2022

De Lourdes Leon a Lolahol: Què se n'ha fet de la filla gran de Madonna?

Amb 25 anys, la primogènita de la reina del pop ha tingut una formació privilegiada que a hores d'ara encara estudia com fer servir mentre viu de la moda

5 min
Lourdes León a la Met Gala del 2022, dedicada a la moda nord-americana

BarcelonaLourdes Leon ja era famosa abans de néixer. De fet, era famosíssima abans de néixer. I és que ser filla de la Madonna del 1996 no et deixava escapatòria perquè en aquells moments la reina del pop –a la qual li han sortit moltes competidores però cap substituta– ja acumulava en el currículum discos com Like a prayer, Bedtime stories o Erotica, a banda d'estar gestant el revolucionari àlbum Ray of light, que sortiria el 1998. Aleshores ella ja era tota una icona global, que destacava pels èxits comercials de les seves cançons però també per la seva faceta empresarial, que l'havia convertit en propietària de tot el que feia referència a ella, cosa que no sempre els passa a les estrelles musicals. Si no, mirin el que li ha passat a la pobra Taylor Swift, sense anar més lluny.

En aquest explosiu context de fama i de transgressió –per al mainstream d'aleshores, Madonna era la revolució, per més que tot allò ara ens pugui semblar supernormatiu– va arribar al món Lourdes Leon, a qui la seva mare sempre ha anomenat Lola. Era filla de l'artista, que llavors tenia 38 anys, i del seu entrenador personal, Carlos León, un home d'origen cubà de qui l'artista s'acabaria separant un any després que la nena nasqués. Tot i això, aquell divorci no va ser traumàtic per a la petita Lola perquè, tal com la Ciccone va explicar el 1998 en una entrevista, "el Carlos sempre ha estat present en la vida de la Lola". "Som amics i estic molt contenta. Ens va costar arribar a aquest punt", va afegir sobre aquella abrupta separació.

Acostumada a gestionar amb mà de ferro i sense cap mena de tolerància al fracàs tot el que envoltava la seva vida professional, sembla que Madonna no va saber encarar la seva carrera com a mare d'una altra manera. Tant és així, que la petita Lourdes va estar matriculada a les millors escoles i a tot arreu on la seva mare va creure que podrien convertir-la en la millor de la seva disciplina, fos quina fos... Per exemple, Leon parla un francès excel·lent perquè la seva mare la va portar des de molt aviat al Lycée Français Charles de Gaulle de Londres, tal com va publicar el New York Post aleshores. El que no parla és castellà, perquè la seva mare no va considerar que valgués la pena que l'aprengués tot i ser el seu idioma patern. Per la seva banda, el seu progenitor tampoc n'hi va ensenyar. "Era mandrós i no en tenia ganes", va dir una vegada la poliglota Lourdes, a la qual també van apuntar a ballet amb només tres anys. "La meva mare va anar a totes quan va veure que hi havia potencial", va explicar l'any passat després d'assegurar que Madonna estava obsessionada a aconseguir que els seus fills no fossin com els d'altres famosos. "Els meus fills no seran així", diu que es va proposar la cantant després de conèixer la descendència d'altres celebritats.

Madonna amb tots els seus fills

Però Lola, igual que li diu públicament mandrós al seu pare, li diu públicament a la seva mare "obsessiva del control". I és que aquesta infància farcida d'extraescolars de luxe per convertir-la en la Madonna del ballet o en la Madonna del francès –o de qualsevol cosa que Madonna hauria volgut tenir de petita i no va tenir– la va portar molt aviat també a Fiorello H LaGuardia High School of Music & Art and Performing Acts de Manhattan, on va rebre formació de primer nivell per triomfar a la gran pantalla o a Broadway o a qualsevol lloc on fos possible triomfar. Tot i això, d'aquells cursos només se'n sap que va trobar com a nòvio ni més ni menys que a un llavors desconegut Timothée Chalamet. "El respecto moltíssim. Vam ser una petita parella. El meu primer nòvio... o alguna cosa", ha dit ella algun cop de l'icònic actor de Call me by your name.

Lourdes León en una campanya de Mugler

D'allà, Leon va fer cap a la Universitat de Michigan, on va voler estudiar el grau de Música, Teatre i Dansa. Tot i això, tal com ella ha reconegut, va marxar cames ajudeu-me quan va veure-hi la primera gorra vermella amb l'escriptura M.A.G.A., les inicials de l'eslògan trumpista "Make America Great Again". Des d'aquell moment es va traslladar al Purchase College, Suny Conservatory of Dance, situat a tocar de Nova York i on va acabar de formar-se en aquesta disciplina.

Però a pesar de tanta i tan bona preparació artística, Leon no ha pogut resistir-se als cants de sirena del món de la moda, que sempre resulta fàcil i ben pagada. Si no tens cap talent, immensos equips procuren que no es noti dient-te tot el que has de fer i, a sobre, et paguen molt bé perquè és una indústria multimilionària. No s'hi va poder resistir, però la moda tampoc se li va resistir a ella, perquè porta una barreja d'orígens a les venes –francesa, cubana, italiana...– que li dona una aparença que crida molt l'atenció i que resulta singular ètnicament, dos elements clau en la faceta marquetinguiana de la moda actual. Burberry, Calvin Klein, Mugler o Stella McCartney –amb ella va debutar als 21 anys– són algunes de les firmes que li han donat protagonisme. Tot i això, no és secundari el fet que la seva mare va ser la primera que la va utilitzar en aquest camp quan el 2010 la va convertir en directora creativa de la línia de roba Material Girl, que la nena va dissenyar per a la cadena Macy's.

Actualment, als 25 anys, León ja és tota una icona generacional a la qual fins i tot la cauta Anna Wintour ha obert les portes de la Met Gala. De fet, va ser allà on el món va descobrir que la primogènita de la Ciccone s'ha convertit en un estàndard mediàtic de la lluita contra la pressió social perquè les dones es depilin les aixelles. Aquests darrers temps, però, León ha estat notícia perquè ha fet un salt al món de la música, per al qual s'ha buscat el nom artístic de Lolahol. Després de debutar amb un single a l'agost, el seu nou llançament, Love me still, no ha tingut gaire repercussió a les llistes a pesar de tota l'atenció mediàtica posada en el seu debut. Una veritable llàstima, perquè realment la jove ho té tot per triomfar. Però ves a saber si és en això que pensa quan produeix la seva música. Jo crec que no, perquè després d'haver vist de prop tantíssimes gires globals, potser el que menys desitja és ser com la seva mare. Tot i que acaba de començar en la música, l'opció d'actuar continua oberta per a ella. Això sí, amb reserves. “Els actors em molesten i no puc estar a prop seu”, va dir en una entrevista l'any passat. No hi ha res com treballar només per distreure's i no per haver de pagar factures...

stats